1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. varhaisperuna

Rymättylän ennätysperunat selvisivät kovista pakkasista

Varhaisperunan sato ehtii valmistua lakkiaisiin.

Harsojen alta paljastuu tasainen perunakasvusto. Maanviljelijä Antti Ruohonen on tyytyväinen. Kuva: Lassi Lähteenmäki / Yle

Rymättyläläinen maanviljelijä Antti Ruohonen tiesi odottaa pahinta, mutta toisin kävi. Helmikuun lopulla avomaalle istutetut perunat saivat niskaansa kovan pakkaskauden, mutta siemenperunat kestivät kovan koettelemuksen.

Perunat peltoon ennätysmäisen aikaisin

Ruohonen istutti perunat eteläiselle rinnepellolle 27. helmikuuta, mikä lienee ennätysaikaisin. Ruohosen aiempi ennätys (siirryt toiseen palveluun) oli 28. helmikuuta viisi vuotta sitten. Normaalisti varhaisperunan istutuskausi alkaa Lounais-Suomen saaristossa maaliskuun puolivälissä.

Heti istutuksen jälkeen pellolle levitettiin muovi ja kaksi harsoa sen päälle pitämään kylmyys loitolla. Maaliskuun alku oli ankara: pakkasta oli öisin kymmenen asetetta ja välillä enemmänkin. Aurinkoa ei maaliskuun alkupuolella näkynyt, joten sekään ei päässyt lämmittämään peltoa.

Peruna säilyi, muttei kasvanut

Pääsiäisen aikaan lämpötila alkoi nousta kesäisiin lukemiin ja Antti Ruohonen riisui helmikuussa istutetun pellon katteista. Alta paljastui ilahduttava näky: perunat olivat kasvaneet tasaisesti ja vihreät varret nousivat kymmenen sentin korkeuteen.

Viereinen palsta oli istutettu muutamia viikkoja myöhemmin. Suurta eroa kasvustoissa ei ollut, joten perunat eivät olleet maaliskuun pakkaspäivinä juuri mullan alla kehittyneet. Mutta ne pysyivät sentään hengissä.

Maaliskuun loppupuolella saaristossa istutettiin avomaalle runsaasti varhaisperunaa, joten kotimaista perunaa ehtii valmistua lakkiasjuhliin – ellei sitten takatalvi tule ryminällä.