Hyppää sisältöön

Kevätpörriäinen täyttää 70 vuotta – koululaisten vitsit ja oivallukset naurattavat yhä päätoimittajaa

Koululaisten kevätlehti Kevätpörriäinen täyttää tänä vuonna 70 vuotta. Juhlanumero ilmestyy torstaina 25. huhtikuuta.

Kevätpörriäinen on ilmestynyt jo 70 vuoden ajan. Kuva: Johanna Östman / Yle

Mikä on oppilaiden pahin tori? No rehtori!

Mikä on numeroiden supersankari? Seitse-man.

Kevätpörriäisen päätoimittaja Liisa Vasamies myöntää, että koululaisten vitsit jaksavat naurattaa vielä 30 vuoden jälkeenkin. Lehti täyttää tänä vuonna 70 vuotta ja Vasamies on toiminut sen päätoimittajana viimeiset 29 vuotta.

Uusimmassa Kevätpörriäisessä seikkailevat niin Donald Trump, kuin yksisarviset, robottiopettajat, ihmevempaimet ja älytalot. Koululaisten tarinoissa heijastuu ympäröivä maailma, ja puujalkavitseissä on usein oivalluksia.

Vasamies selaa uunituoreesta lehdestä esille sanaselitykset, ja sieltä tokaluokkalaisen Leo Stumfin selityksen kemian termille ylikyllästynyt. Ylikyllästynyt = äiti.

Päätoimittajaa naurattaa.

Liisa Vasamies on toiminut Kevätpörriäisen päätoimittajana jo lähes 30 vuotta. Kuva: Johanna Östman / Yle

Kevätpörriäiseen on kerätty helsinkiläisten alakoululaisten vitsejä, tarinoita ja mietteitä jo vuodesta 1949. Lehden myynnistä tulevat tuotot menevät takaisin kouluille ja oppilaiden virkistyskäyttöön.

Vaikka lehti ilmestyy Helsingissä, sitä tilataan innokkaasti myös muualta maasta, kertoo Vasamies.

– Olen todella ylpeä tästä lehdestä, joka on säilynyt läpi vuosikymmenien. 1980-luvulla oli vähän semmoista ilmaa, että ollaan vanhanaikaisia. Mutta siitäkin selvittiin, sanoo Liisa Vasamies Radio Suomen Päivän haastattelussa.

Kevätpörriäisen kansi on pysynyt iloisen kirjavana läpi vuosikymmenten, mutta tarinat ovat muuttuneet ajan hengessä. 1950-luvulla lehti oli täynnä opettavaisia tarinoita. 1970-luvulla tarinoissa näkyi lisääntynyt kouludemokratia, kun koululaisten odotettiin ottavan kantaa erilaisiin asioihin, kertoo Vasamies.

Huomenna ilmestyvän lehden teemana ovat ajan hengen mukaisesti keksinnöt. Koululaiset ovat päässeet suunnitelemaan mm. unelmiensa ihmevempaimia ja älytaloja.

Kuva: Johanna Östman / Yle

Monelle lehden tärkein suola ovat kuitenkin koululaisvitsit, joissa on yksinkertaista nokkeluutta. Kuten: Miksi uroskoira halusi asekaappiin? Koska siellä on hau likkoja.

Lehti syntyy aina hiihtolomalla, kun kuusihenkinen työryhmä lukee läpi tuhansia tarinoita säkkituoleilla maaten. Kaikki luetaan, vaikka vain osa päätyy lehteen, vakuuttaa Vasamies.

– Tiedän, että heti kun Kevätpörriäinen on ilmestynyt, sitä selataan kouluissa tiuhaan että onks mun juttu, onks mun juttu, onks mun juttu täällä. Lapset ovat hirveän ylpeitä jos heidän juttunsa päätyy lehteen.

Juhlanumeron julkistustilaisuus on torstaina Helsingin keskustakirjasto Oodissa klo 12 alkaen. Siellä koululaiset lukevat tasatunnein yleisölle vanhoja lehtiä.

Vasamies on päättänyt luopua Kevätpörriäisen päätoimittajuudesta 70-vuotisjuhlanumeron jälkeen, mutta jää edelleen lehteä toimittavaan työryhmään.

– Koko lehdestä en malta luopua, hän toteaa hymyillen.