Ensimmäiset kevätkylvöt on saatu käyntiin Pohjanmaalla

Kyrönmaalla Isossakyrössä ensimmäiset tarhaherneet kylvettiin pääsiäisviikolla. Sadon toivotaan olevan korjausvalmiina juhannusviikolla.

kylvö
Olli Kumara kurkistaa harsotetun herneviljelmän alle Naarajoella Isossakyrössä.
Olli Kumara kurkistaa harsotetun herneviljelmän alle Naarajoella Isossakyrössä.Tuomo Rintamaa/Yle

Kuiva ja lämmin kevät on edistänyt kevätkylvöjä. Isossakyrössä kylvettiin ensimmäiset tarhaherneet viime viikolla ja laajemmin pohjalaispelloille päästään tällä viikolla.

Keskimääräiseen kevääseen verrattuna kylvöjä päästään aloittamaan nyt aikaisemmin, mutta täysin poikkeuksellinen tilanne ei ole.

– Uskon, että loppuviikosta näkyy enemmänkin koneita pellolla. Laajemmassa mitassa varmasti vappuviikolla päästään peltotöihin muuallakin Etelä-Pohjanmaalla, sanoo ProAgria Etelä-Pohjanmaan palvelupäällikkö Juha-Matti Toppari.

Kyrönmaalla pelloille ensimmäisten joukossa

Nopeasti kuivuvan maalajin ja otollisten tuulten ansiosta Kyrönmaalla päästään kylvötöihin normaalistikin ensimmäisten joukossa Pohjanmaalla.

Laihianpoikien Olli Kumara kylvi torimyyntiin tarkoitettua tarhahernettä Isonkyrön Naarajoelle viikko sitten. Herneitä toivotaan myytäväksi toripöytiin juhannusviikoksi.

– Kovia helteitä ei ole kesäksi toiveissa. Noin 20 astetta lämpöä ja sopivasti välillä sateita, niin herne kasvaa hyvin, Kumara hymyilee.

Myös kuuma ja kuiva viime kesä vaikuttaa tämän kevään kylvöihin. Maa muokkaantuu helpommin, mutta hieman huolta aiheuttaa se, että sateita ei ole heti luvassa.

– Tilanne on siinä mielessä huolestuttava, että vettä ei ole kovin paljon näköpiirissä tämän hetken ennusteissa. Syksyn kuivuus vaikuttaa myös niin, että hirveästi ei kosteutta maassa ole. Siksi nyt kannattakin kylvää siemenet syvemmälle, että niille löytyisi kosteutta, Toppari sanoo.