Näpäytys Trumpille, porua pakotteista – Putinin ja Kimin huippukokouksesta luvassa neljä kosmeettista saavutusta

Putinin ja Kimin tapaaminen on viesti Yhdysvaltain presidentille, arvioi Pohjois-Koreaa hyvin tunteva Ylen ulkomaantoimittaja Mika Mäkeläinen.

Kim Jong-un tarkasti Venäjän kunniakaartin saavuttuaan Vladivostokin rautatieasemalle 24. huhtikuuta. Kuva: Yonhap / EPA

Venäjän ja Pohjois-Korean johtajat tapaavat varhain torstaiaamuna Suomen aikaa Vladivostokissa. Huippukokouksen tulosten ei uskota mullistavan asetelmia Korean niemimaalla, mutta ainakin nämä neljä asiaa nousevat esiin.

1. Kaksi kovista pääsee näpäyttämään Trumpia

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoo tulevansa mainiosti toimeen sekä Vladimir Putinin että Kim Jong-unin kanssa, mutta käytännössä Yhdysvallat kurittaa sekä Venäjää että Pohjois-Koreaa pakotteilla. Molemmilla mailla kun on naapureitaan piinaavan häirikön maine lännessä.

Huippukokous on Putinin ja Kimin protesti yksinapaiselle maailmalle. He haluavat muistuttaa, ettei maailma pyöri pelkästään Trumpin ja Yhdysvaltain ympärillä, vaan Itä-Aasian tulevaisuutta voidaan muovata myös ilman Yhdysvaltoja.

Samalla huippukokous tarjoaa tilaisuuden Venäjän ja Pohjois-Korean maineen kohentamiseen. Molemmat maat yrittävät esiintyä hovikelpoisina ja vastuullisina toimijoina.

2. Paljon porua pakotteista

Pohjois-Korea on taloudellisesti umpikujassa. Kansainväliset pakotteet ovat kuristaneet sen ulkomaankauppaa ja viime syksyn sato oli huonoin vuosikymmeneen. Vähät rahat on pantu asekehittelyyn. Maaseudulla nähdään jo nälkää ja tehtaissa pyöritellään peukaloita.

Kim Jong-un toivoo Venäjältä sekä julkista poliittista tukea pakotteiden helpottamiseksi että käytännön apua. Kumpaakin se saa vain niukasti, sillä Venäjällä ei ole syytä asettua näkyvästi poikkiteloin YK:n turvallisuusneuvoston kanssa asiassa, joka ei ole tärkeä sille itselleen.

Pohjois-Korealle riittäisi sekin, että Putin varovasti arvostelisi pakotteita. Sitä voisi perustella vaikka kansan kärsimyksillä, niin jopa Putin voisi näyttäytyä taviskorealaisten hädän ymmärtäjänä.

Joka tapauksessa on todennäköistä, että öljyn salakuljetus Venäjältä Pohjois-Koreaan saa vaivihkaa jatkua – kun samaa tekee Kiinakin ja vielä paljon laajemmin.

3. Luvassa YYA-henkistä hymistelyä

Neuvostohenkistä ystävyyden ja yhteistyön liturgiaa kuullaan vierailun aikana varmasti. Vierailun prameat seremoniat ja muut puitteet ovat näyttävät, koska molemminpuolinen itsetunnon kohottaminen maksaa vain vaivan.

Maljapuheista huolimatta käytännön yhteistyön lisääminen Venäjän ja Pohjois-Korean välillä on vaikeaa – kaupan suunta on pikemminkin alas.

YK:n turvallisuusneuvosto vaatii, että Pohjois-Korean on vedettävä metsätöissä uurastavat vierastyöläiset, joita on Venäjällä vielä noin 10 000, takaisin kotimaahan vuoden loppuun mennessä. Venäjä ei ainakaan virallisesti halua uhmata päätöstä, joka kuivattaa entisestään Pohjois-Korean rahahanoja.

Pakotteiden takia myös kauppavaihdon lisääminen on vaikeaa, vaikka Pohjois-Korea sitä hanakasti haluaisi. Eikä Venäjällä ole kiinnostusta syytää rahaa epävarmoihin sijoituksiin Pohjois-Koreassa, koska omassakin maassa riittää fiksattavaa.

4. Ydinaseista ei virallisesti tykkää kumpikaan

Sekä Venäjä että Pohjois-Korea tulevat vakuuttamaan, että ne pyrkivät ydinaseriisuntaan Korean niemimaalla.

Pohjois-Korean on helppo sitoutua ympäripyöreään tavoitteeseen, jonka se saa tulkita mieleisellään tavalla eli lähinnä velvoitteena Yhdysvalloille.

Venäjälle ydinaseettomuudesta muistuttaminen on keino kohentaa imagoa varsinkin Yhdysvaltain suuntaan – se voi näyttää Trumpille, että näin jalomielisesti Venäjä tukee Yhdysvaltoja kansainvälisessä rintamassa Pohjois-Korean painostamiseksi.