Poikkeuksellisen paljon metsäpaloja riehuu eri puolilla Pohjois-Eurooppaa – syynä pitkittynyt kuivuus

Norjassa palaa monin paikoin. Puolassa on ollut metsäpalojen kannalta pahin huhtikuu kymmeneen vuoteen.

metsäpalot
Maastopaloa sammutettiin helikopterilla Sokndalissa
Maastopaloa sammutettiin helikopterilla Sokndalissa 24. huhtikuuta.Terje Pedersen / EPA

Palomiehillä on riittänyt viime päivinä töitä eri puolilla pohjoista Eurooppaa. Metsä- ja ruohikkopaloja on ollut ainakin Ruotsissa, Norjassa ja Saksassa.

Norjassa palaa tällä hetkellä useissa paikoissa Oslon kaakkoispuolella sijaitsevassa Østfoldin läänissä, kertoo Norjan yleisradio NRK (siirryt toiseen palveluun).

Palokunta on sammuttanut helikopterien avulla metsä- ja ruohikkopaloja esimerkiksi Sarpsborgin kuntaan kuuluvassa Grytedalenissa ja Haldenissa. Kova tuuli on levittänyt tulipaloja.

Länsi-Norjan Sokndalissa jouduttiin evakuoimaan (siirryt toiseen palveluun) lähes 150 kotia uhkaavan palon tieltä, mutta asukkaat ovat nyt voineet palata koteihinsa.

Maastopalo Sokndalissa, Norjassa 24. huhtikuuta.
Maastopalo Sokndalissa, Norjassa 24. huhtikuuta.Terje Pedersen / EPA

Ruotsissa on ollut alkuviikosta metsäpaloja laajoilla alueilla sekä Etelä- että Keski-Ruotsissa. Tiistaina tulipaloja sammutettiin ilmasta käsin muun muassa eteläisessä Skånessa ja Länsi-Götanmaalla lähellä Norjan rajaa, kertoo Aftonbladet (siirryt toiseen palveluun).

Metsä- ja ruohikkopalovaroituksia on voimassa myös Suomen etelä- ja länsiosissa.

Takana kuiva talvi ja kevät

Huhtikuu on poikkeuksellinen aikainen kuukausi metsäpaloille Pohjoismaissa.

Sammutustöitä on riittänyt harvinaisen paljon myös Puolassa, jossa on ollut kymmeneen vuoteen (siirryt toiseen palveluun) suurin määrä metsäpaloja huhtikuussa.

Saksassa puolestaan on nostettu suurten metsäpalojen takia vaaratasoa korkeimmalle tasolle useilla alueilla, esimerkiksi pohjoisessa Saksin osavaltiossa ja Keski-Saksan Thüringenissä.

Sammutettu metsäpalo Hildenissa, lähellä Dusseldorfia 24. huhtikuuta.
Sammutettu metsäpalo Hildenissa, lähellä Dusseldorfia 24. huhtikuuta.Friedemann Vogel / EPA

Asiantuntijat ovat varoittaneet metsäpalojen määrän jatkavan kasvuaan lähiviikkoina koko Euroopassa, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun).

Metsäpaloja on ollut Euroopassa paljon enemmän kuin keskimäärin tähän aikaan vuodesta. Taustalla on BBC:n haastatteleman asiantuntijan mukaan pitkä, kuiva talvi ja keväällä pitkään jatkunut kuivuus.