Ylen selvitys paljasti vakavia puutteita Esperi Hoivakoti Keravan toiminnassa – Yhtiö vakuuttaa korjaavansa epäkohdat vanhustenhuollossa

Valvira on määrännyt hoivayhtiö Esperi Caren korjaamaan puutteet kaikissa sen vanhustenhoidon yksiköissä uhkasakon tai luvan menettämisen uhalla.

Esperi
Esperi Caren hoivokoti Keravalla.
Esperi Caren hoivokoti Keravalla. Matti Myller / Yle

Ylen tänään julkaistun selvityksen yhteydessä paljastui, että Esperi Hoivakoti Keravan toiminnassa on vakavia puutteita.

Aluehallintoviraston pistokokeessa havaittiin viime syksynä, että yksikössä ei ollut vastuuhenkilöä, lääkehoidossa ja lääkkeiden säilyttämisessä oli puutteita ja henkilökuntaa oli liian vähän.

Ylen Etelä-Suomen Aluehallintovirastolta saaman tarkastuskertomuksen mukaan esimerkiksi hoivakodin kaksi lääkejääkaappia olivat auki, vaikka niiden pitäisi olla lukittuja. Lääkekaapeista löytyi myös morfiinia, jota ei ollut kenenkään asiakkaan lääkelistalla. Lisäksi poistoon menevät lääkkeet olivat valvomatta lääkehuoneen pöydällä.

Esperi Care myöntää Esperi Hoivakoti Keravan ongelmat Ylelle, mutta vakuuttaa, että puutteet on korjattu.

– Kunnan kanssa on hyvä yhteistyö ja dialogi asian suhteen, Esperi Care Oy:n laatu- ja kehitysjohtaja Arne Köhler toteaa.

Köhlerin mielestä on selvää, ettei vastaavia puutteita saisi ilmetä.

– Tietenkin meillä on ohjeistus siihen, miten tulisi toimia. Esimerkiksi lääkekaappien ovet pitää olla lukossa ja huumelääkkeet kolmen lukon takana, tavalliset lääkkeet kahden lukon takana, hän luettelee.

Sitä Köhler ei kuitenkaan osaa sanoa, miten näin räikeitä virheitä on päässyt tapahtumaan.

– Se on hyvä kysymys. Ei ole riittävästi perehdytetty ohjeisiin tai seurattu niitä. En tunne kyseisen yksikön koko taustaa, mutta jos he ovat toimineet pitkään jollakin tavalla ja siitä tulee vakiintunut käytäntö, ei tarkkuus ole enää se, mikä se pitäisi olla.

Valvira antoi valvontamääräyksen

Eilen uutisoitiin, että sosiaali- ja terveysalan valvontavirasto Valvira antoi hoivayhtiö Esperi Carelle poikkeuksellisen määräyksen korjata puutteet koko vanhustenhuollon toiminnassaan.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Valvira antaa valvontamääräyksen tässä laajuudessaan.

Esperi Caren hoivakodin postilaatikko.
Matti Myller / Yle

Pahimmillaan seurauksena voi olla uhkasakko tai jopa luvan peruuttaminen, jos yhtiö ei saa epäkohtia korjattua. Valviran mukaan Esperi Caren useissa vanhustenhuollon yksiköissä on todettu vuosina 2016–2019 asiakasturvallisuutta vakavasti vaarantavia puutteita.

Yhtiö tiedotti eilen (siirryt toiseen palveluun), että toimenpiteisiin on jo ryhdytty. Esperi Caren laatu- ja kehitysjohtaja Arne Köhler toteaa Ylelle, että asiat ovat olleet jo tiedossa ja niihin on puututtu jo ennen Valviran määräystä.

– Olemme keskustelleet Valviran kanssa tämän vuoden puolella paljonkin.

Köhler ei ole huolissaan Valviran asettamasta takarajasta, sillä hänen mukaansa korjaustoimiin on jo ryhdytty. Valvontamääräys velvoittaa yhtiön korjaamaan epäkohdat ja puutteet heinäkuun loppuun mennessä.

– Tietenkin olemme ryhtyneet muutoksiin vasta hiljattain. Olisimme voineet ryhtyä niihin aikasemminkin, Köhler myöntää.

Esperin noin 250 yksiköstä noin 150 on jo tarkastettu ja loput tarkastetaan kevään aikana. Vanhustenhuollon yksiköiden lisäksi tarkastetaan myös mielenterveys- ja päihdekuntoutujien hoitokodit sekä kehitysvammaisille tarkoitetut asumispalveluyksiköt.

Lisää henkilöstöä ja ilmiantokanava

Köhlerin mukaan yhtiö on esimerkiksi ryhtynyt parantamaan henkilöstön työhyvinvointia.

– Olemme lisänneet henkilöstöä paljon ja käymme nyt läpi henkilöstön rakennetta. Vakinaistamme ja kokoaikaistamme osa-aikaista henkilöstöä, Köhler kertoo.

Lisäksi yhtiössä on otettu helmikuussa käyttöön niin kutsuttu ilmiantokanava, jonka kautta niin työntekijät kuin omaisetkin voivat ilmoittaa havaitsemistaan puutteista.

– Se on ulkopuolisen palveluntarjoajan, täysin anonyymi kanava, jota kautta voi jättää epäkohtailmoituksia. Jos kokee, että yksikössä tehdään jotain väärin, mutta ei uskalla tuoda sitä normaalin esimieskanavan kautta esille, niin tiedon voi laittaa tämän kanavan kautta.

Köhlerin mukaan kanavan tarkoitus on varmistaa, että johto saa tiedon mahdollisista epäkohdista. Tähän mennessä ilmoituksia on tullut kymmenkunta.

– Osa kanavan kautta tulleista asioista on ollut sellaisia, että ne voisi käsitellä tavallisen esimieskanavan kautta. Mutta koemme, että tässä tilanteessa kaikki viestit on hyvästä.

Lue myös:

Esperi Care sai poikkeuksellisen kovan määräyksen korjata epäkohdat vanhustenhuollossa – seurauksena voi olla uhkasakko tai luvan menettäminen

Vanhusten palvelutaloihin tehdään vain harvoin yllätystarkastuksia – katso, kuinka sinun kuntasi valvoo ikäihmisten oloja