1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Itä-Suomi

Itä- ja Pohjois-Suomi haluavat uudelle EU-budjettikaudelle oman ohjelman, joka tukisi entistä paremmin alueen kasvua ja kilpailukykyä

Neuvottelukunnat vaativat, että alueelliset kehityserot tunnustetaan valtakunnallisesti.

Kuva: Antti Kolppo / Yle

Itä- ja Pohjois-Suomi haluavat seuraavalle EU-budjettikaudelle oman rakennerahasto-ohjelman, joka vastaisi paremmin harvaan asutun alueen erityishaasteisiin.

Oman ohjelman tavoitteena (siirryt toiseen palveluun) on tasoittaa maantieteellisistä lähtökohdista johtuvia eroja Suomen sisällä. Oma ohjelma lisäisi Itä- ja Pohjois-Suomen kasvua, kilpailukykyä ja työllisyyttä.

Euroopan komission tämänkeväisen maaraportin (siirryt toiseen palveluun)mukaan erityisesti tuottavuus, työttömyys, väestönkasvu, saavutettavuus ja väestöntiehys ovat Itä- ja Pohjois-Suomen isoimpia haasteita.

Itä- ja Pohjois-Suomen neuvottelukunnat vaativat, että Suomen sisäiset, alueelliset kehityserot tunnustetaan valtakunnallisesti ja otetaan huomioon uudella hallituskaudella.

– On tärkeää, että Itä-Suomi ja Pohjois-Suomi saavat niin sanottua koheesiorahoitusta riittävässä määrin. Rahoitus tasoittaa maantieteellisistä lähtökohdista johtuvia suuria eroja maamme sisällä, linjaa Itä-Suomen neuvottelukunnan puheenjohtaja Seppo Kääriäinen.

Kääriäinen painottaa, että Itä- ja Pohjois-Suomen asia on koko Suomen asia.

– Suomi tarvitsee voimakkaasti ja välttämättömästi Itä-Suomea ja Pohjois-Suomea. Meillä on luonnonvaroja ja mahdollisuuksia teollisuudelle, matkailulle ja ruoantuotannolle. Niitä ilman Suomi ei tule menestymään, Kääriäinen alleviivaa.

Myös liikennekysymykset puhuttivat voimakkaasti keskiviikkoisessa kokouksessa. Itärata-hanke herätti Kääriäisen mukaan paljon keskustelua.

– Itä-Suomella on erityisen suuria toiveita ja odotuksia saada omia liikenneolojansa nykyistä paljon parempaan järjestykseen. On tärkeää, ettei Itä-Suomi unohdu tämänhetkisessä ratakeskustelussa, Kääriäinen painottaa.

Itä- ja Pohjois-Suomen neuvottelukunta keskusteli alkavan eduskunta- ja hallituskauden tärkeimmistä kysymyksistä ja hahmotteli yhteistä toimintalinjaansa keskiviikkoisessa kokouksessaan Helsingissä.

Neuvottelukunta on toimielin, johon kuuluvat Itä- ja Pohjois-Suomen maakuntien maakuntahallitusten ja -valtuustojen puheenjohtajistot, maakuntajohtajat ja kansanedustajat.