Facebook ennakoi voivansa saada Yhdysvaltojen viranomaisilta miljardisakot

Facebook perustelee tammi-maaliskuun tuloksen putoamista varauksella, joka on tehty Yhdysvaltain viranomaisilta odotettavien sakkojen takia.

Facebook
Michael Candelori / AOP

Facebook ennakoi voivansa saada Yhdysvaltojen viranomaisilta miljardisakot käyttäjätietojen hyödyntämiseen liittyen.

Yhtiö kertoo tulosjulkistuksen yhteydessä tehneensä tammi-maaliskuussa kolmen miljardin dollarin varauksen liittyen käynnissä olevaan Yhdysvaltojen kauppakomission tutkintaan.

Facebookin tulos romahti tammi-maaliskuussa 51 prosenttia 2,4 miljardiin dollariin. Yhtiö selittää pudotusta tekemällään varauksella. Facebookin liikevaihto kasvoi vuodentakaisesta 26 prosenttia 15 miljardiin dollariin.

Facebook tähdentää, että viranomaisten selvitys on kesken, mutta yhtiö ennakoi, että tutkinta voi johtaa jopa viiden miljardin dollarin tappioihin.

Facebookin mukaan Yhdysvaltojen kauppakomissio FTC selvittää yhtiön "käyttäjätietoja koskevia käytäntöjä". Yhdysvaltalaismedian mukaan FTC on ollut tyytymätön siihen, miten Facebook on hyödyntänyt käyttäjiensä yksityisiä tietoja liiketoiminnassaan.

Skandaalit eivät ole karkottaneet käyttäjiä

Facebook on ollut toistuvien skandaalien kohteena tietosuojakäytäntöjensä takia. Viime vuonna kävi ilmi, että yhtiö on luovuttanut jopa 87 miljoonan käyttäjän tietoja luvatta data-analyysiyhtiö Cambridge Analyticalle, joka myi palvelujaan muun muassa Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin vaalikampanjalle.

Skandaalit eivät kuitenkaan näytä karkottaneen Facebookin käyttäjiä. Facebookilla oli maaliskuun lopussa liki 2,4 miljardia kuukausittain aktiivista käyttäjää, mikä oli kahdeksan prosenttia enemmän kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan.

– Meillä oli hyvä vuosineljännes ja liiketoimintamme sekä yhteisömme jatkavat kasvuaan, vakuutti toimitusjohtaja Mark Zuckerberg tulostiedotteessa.

Zuckerbergin mukaan yhtiö aikoo vastedes keskittyä käyttäjiensä yksityisyydensuojaan.