Useat vammaisjärjestöt ovat huolestuneita kuntien tarjoamien kuljetusten muuttamisesta Espoossa ja Länsi-Uudellamaalla

Järjestöjen mukaan aiempaa esitystä on muutettu riittämättömän vähän, joten valmistelussa oleva toimintaohje heikentäisi vammaisten arjessa selviytymistä eikä se olisi nykyisen lain mukainen.

Lyhyet
Läheltä
Yle

Useat vammaisjärjestöt ovat ilmaisseet jälleen huolensa kuntien järjestämien kuljetuspalveluiden muuttamisesta Espoossa ja koko Länsi-Uudellamaalla.

Vammaisjärjestöjen mukaan valmistelussa ollut toimintaohje heikentäisi oleellisesti vammaisen henkilön arjesta suoriutumista eikä olisi voimassa olevan lainsäädännön mukainen.

Järjestöjen yhteisön kannanoton mukaan maaliskuun lopussa Espoon sosiaali- ja terveyslautakunnassa pöydälle jätettyä esitystä on muutettu uudelleen valmistelussa riittämättömän vähän.

Valmistelussa on kuultu vammaisia ja järjestöjä, mutta ihmetystä on herättänyt se, että juuri mitkään heidän huomionsa eivät ole siirtyneet toimintaohjeeseen. Ainoastaan aiemmassa esityksessä kielletyt välipysähdykset on uudessa sallittu postiasioita hoitamista varten.

Helsingin ja Uudenmaan näkövammaiset ry:n puheenjohtaja Anneli Iltasen mukaan keskeinen ongelma on se, ettei vammaisten kuljetusta nähdä sosiaalisen palveluna.

Espoon sosiaali- ja terveyslautakunta käsittelee esitystä tänään. Myös yhdeksässä muussa Länsi-Uudenmaan kunnassa valmistellaan vastaavanalaista muutosta vammaisten kuljetuspalveluihin. Kunnissa asuu yhteensä noin 8 500 vammaiskuljetuksiin oikeutettua ihmistä.

Otsikkoa ja tekstiä muutettu klo 9.25: Vammaisjärjestöt ovat huolissaan kuntien järjestämien kuljetuspalveluiden muuttamisesta, eikä Kela-korvattavien, kuten kerroimme virheellisesti aiemmin.