Sisäilmaongelmakoulusta Pudasjärvellä tuli murheenkryyni vailla vertaansa – edes sen purkaminen ei millään tahdo onnistua

Muun muassa asbestilöydökset ja purkuyrityksen vetäytyminen ovat hidastaneet Kurenalan koulun purkamista Pudasjärvellä.

urakkatyö
Pudasjärven vanha koulu.
Kurenalan koulun purkutyö seisoo tällä haavaa. Tulevana syksynä koulun paikalle tulisi nousta uusi hyvän olon keskus.Paulus Markkula / Yle

– Hyvä kouluhan se oli silloin aikanaan, Pudasjärven kaupungin tekninen johtaja Eero Talala sanoo ja katsoo vanhaa opinahjoaan – kolmikerroksista rakennusta, jonka pääty on murentunut tonneiksi betonia, tiiltä ja muuta purkujätettä.

Talala on ehtinyt tuijottaa lohdutonta näkyä menneen talven aikana monet kerrat. Purettavaksi tuomitun koulun purkutyöt aloitettiin jo viime syksynä ja homman oli tarkoitus olla valmis parissa kuukaudessa. Työkoneita ja purkajia ei paikalla kuitenkaan näy.

Sisäilmaongelmia, lakkoja ja suuria asbestilöytöjä

Kurenalan koulu on tyypillinen 50-luvun rakennus.

Kolmikerroksinen koulu rakennettiin Pudasjärven keskustan tuntumaan Kuusamontien varteen vuonna 1956. Kuten purkutyömaan rauniota suojaavan aidan äärellä seisovalla Eero Talalalla, on suurella osalla pudasjärveläisistäkin omakohtaisia kokemuksia koulusta.

Pudasjärven kaupungin tekninen johtaja Eero Talala.
Paulus Markkula / Yle

Koulutyö talossa päättyi 2016, kun uusi hirsinen koulukampus valmistui ja sisäilmaongelmista vuosia kärsinyt vanha opinahjo sai purkutuomion. Ennen purkutuomiota koulu oli otsikoissa pitkään sisäilmaongelmien ja koululakkojen takia.

Ongelmien syynä olivat remontit, joita tehtiin 1990-luvun puolessavälissä sekä 2000-luvun alussa.

Muovimattojen ja alkalisten tasoitteiden reagoidessa keskenään ilmaan vapautui niin sanottuja VOC-yhdisteitä (siirryt toiseen palveluun) (Hengitysliitto).

Kun siihen vielä lisättiin myöhemmin tehdyt ilmastointiremontit ja uudet tiiviit ikkunat, sisäilman laatu heikkeni niin paljon, että lopulta koulu jouduttiin sulkemaan.

Purkutyöhön halvimman tarjouksen tehnyt, purkutöihin erikoistunut Powerpete Oy aloitti työt vanhan koulun purkamisesta viime syksynä. Se suunnitteli purkavansa koulun parilla koneella muutamassa kuukaudessa, mutta sitten alkoivat vastoinkäymiset.

Laajasta haitta-aineiden ennakkokartoituksesta huolimatta purkamisen aikana eteen tuli jatkuvasti uusia yllätyksiä.

He ovat ilmoittaneet, että he eivät jatka töitä.

Eero Talala

Asbestia ja erilaisia bitumijätteitä löytyi sieltäkin, missä niitä ei piirustusten mukaan pitänyt olla.

– Siellä oli sen ajan tavan mukaisesti ilmeisesti kaikki asbestilevy ja muu vastaava vaan kylmästi heitetty muun eristyksen sekaan, Eero Talala kertoo.

Asbestia olikin talossa monin verroin enemmän kuin vanhoista piirustuksista pystyttiin ennakoimaan.

Kun asbestia ja muita haitallisia aineita sitten tuli purkutyön edetessä vastaan, piti koko purkuaines käsitellä asbestityönä. Se hidasti työtä ja lisäsi kustannuksia.

Urakoitsijalta paloivat kesken urakan luvatkin

Kesken työn tuli vielä uusi mutka matkaan.

Vuodenvaihteen tietämissä Pudasjärven tekniseen johtajaan otettiin yhteyttä ely-keskuksesta. Saatiin ilmoitus, että urakoitsijalta oli peruutettu lupa johtaa asbestin purkua. Syynä olivat laiminlyönnit eteläsuomalaisella työmaalla.

Muutaman viikon odottelun jälkeen tästä ongelmasta selvittiin, kun työmaalla toimivalle aliurakoitsijalle onnistuttiin saamaan tarvittavat luvat.

Pikkuhiljaa alkoi kuitenkin käydä ilmi, että töitä ei pystytä uusillakaan järjestetyillä jatkamaan.

Työkoneet pysähtyivät ja lopulta ne haettiin kokonaan pois.

Paikkaa ympäröivät suoja-aidatkin olivat jo lähdössä samassa rytäkässä, mutta Pudasjärven kaupunki puuttui asiaan ja lupasi huolehtia omasta pussistaan niiden vuokrat aidat omistavalla rakennustarvikefirmalle.

– Urakoitsija ei ole suoraan ilmoittanut, että heidän osaltaan olisi urakka pois, mutta he ovat ilmoittaneet, että he eivät jatka töitä, Eero Talala sanoo.

Powerpete Oy:n toimitusjohtaja Artur Miseikis kuitenkin kertoo, että yritys on menossa konkurssiin maksamattomien verovelkojen vuoksi. Näin ollen yrityksestä ei ole jatkamaan purku-urakkaa, Miseikis toteaa.

Konkurssihakemus on jätetty Varsinais-Suomen käräjäoikeuteen 4.4. kuluvaa vuotta ja sen hakijana on Verohallinto.

Koska suma seisoi, Pudasjärven kaupunki kilpailutti loppu-urakan uudestaan. Työn otti vastaan Suomen Tehopurku Oy.

Tarkoituksena on saattaa urakka kunnialla loppuun ensi kesään mennessä. Syksyllä paikalla pitäisi ruveta rakentamaan uutta hirsisistä hyvän olon keskusta.