Nokia syöksyy, kun sijoittajat rankaisevat yllätystappioista – yhtiön mukaan tappiot kurotaan vielä umpeen

Kurssi on yli 9 prosentin laskussa. Toimitusjohtaja Suri on kuitenkin optimistinen.

Nokia Oyj
Teknologiayhtiö Nokian pääkonttori Espoossa.
Nokian liiketulos romahti tammi–maaliskuussa 524 milj. euroa tappiolle. Jussi Nukari / Lehtikuva

Nokian liiketulos romahti tammi–maaliskuussa 59 miljoonaa euroa tappiolle. Vuosi sitten vertailukelpoinen tulos oli 239 miljoonaa euroa voitollinen.

Sijoittajat olivat odottaneet myös tälle vuodelle voitollista alkua, mutta yhtiö tuotti pettymyksen. Tuomio oli tyly, aamupäivällä Nokian osake oli yli yhdeksän prosentin laskussa.

Nokian liikevaihto oli tammi–maaliskuussa hieman yli viisi miljardia euroa, myynti kasvoi kaksi prosenttia viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

Nokian mukaan ensimmäinen neljännes oli odotetusti heikko. Toimitusjohtaja Rajeev Surin mukaan yhtiöllä on kuitenkin yhä syytä optimismiin koko vuoden suhteen. Hän odottaa, että 5g-verkkojen tuottama liikevaihto kasvaa jyrkästi erityisesti vuoden jälkipuoliskolla.

– Uskomme maailmanlaajuisten palveluiden kannattavuuden paranevan laajojen käyttöönottoprojektien vahvistaessa tilannettamme, Suri sanoo tiedotteessa.

Nokia uskoo, että se kuroo alkuvuonna syntyneet tappiot umpeen vuoden kuluessa. Yhtiö pitää kiinni ennusteestaan, jonka mukaan yhtiön koko vuoden käyttökate, eli varsinaisen liiketoiminnan tulos ennen poistoja, rahoituseriä ja veroja, osuus 9–12 prosentin haarukkaan.

Nokia käyttää ei-ifrs-lukuja, jotka eivät ole kansainvälisten kirjanpitosäännösten mukaisia. Ei-ifrs-oikaisut olivat 464 miljoonaa euroa.

Tietoturvariskit vaikuttavat

Toimitusjohtaja Surin mukaan kilpailutilanne on kiristynyt hieman tietyissä asiakkuuksissa, kun eräät kilpailijat ovat omaksuneet aiempaa aggressiivisemman lähestymistavan. Tällä hän tarkoittanee sekä Ericssonia että Huaweita.

– Jotkut asiakkaat uudelleenarvioivat verkkotoimittajiensa toimintaa tietoturvariskien näkökulmasta, Suri kertoo.

Muun muassa Yhdysvallat on varoittanut käyttämästä kiinalaisen Huawein 5g-verkkoja.

– Tämä on luonut painetta lyhyellä aikavälillä, mutta tarjoaa mahdollisuuksia pidemmällä aikavälillä, Suri ennustaa.