Lapissa eletään harvinaista talvea – lumenpuute sulkee hiihtokeskuksia odotettua aiemmin

Lapissa ei ole ollut näin vähälumista kevättä miesmuistiin, sanoo kokenut rinnekoneenkuljettaja.

laskettelurinteet
Lumeton tunturi Ylläs 23.4.2019 laskettelurinne laskettelu
Lumi hupenee Ylläkseltä, mutta laskemaan pääsee silti. Kuva on otettu keskiviikkona 24. huhtikuuta 2019.Susanna Arpiainen

Lämmin sää ja vähäluminen talvi ovat pakottaneet monet laskettelukeskukset sulkemaan tavallista aiemmin. Muonion Oloksella 36 vuotta työskennellyt rinnekoneenkuljettaja ei muista, että hänen urallaan olisi koskaan ollut näin vähälumista talvea ja kevättä.

– Rinteiden lumitilanne on jopa kaksi viikkoa tavanomaista edellä, kertoo Oloksen rinnepäällikkö Markus Pietikäinen.

– Vielä viime viikon torstaina Oloksella näytti, että rinteet ovat laskukunnossa vielä viikkoja, mutta viikossa tapahtui massiivinen muutos, Pietikäinen toteaa.

Rinnekeskuksista kiinni ovat jo Ounasvaara Rovaniemellä, Luosto Sodankylässä ja Pallas Muoniossa. Oloksen rinteet suljetaan perjantaina.

Yöpakkaset pelastaisivat rinteet

Kolarin Ylläksellä on tarkoitus laskea vappuun saakka. Jos yöpakkasia ei pian tule, tavoite on vaikea saavuttaa. Rinteet ovat hyvin lumetettuja ja tarkkaan rajattuja, sillä laskualueiden ulkopuolella ei juuri lunta enää ole.

Kittilässä Levillä latukoneet tekevät työtä yötäpäivää, jotta rinteet ja yhdysväylät pysyisivät laskukunnossa. Silti sielläkin joudutaan joka päivä sulkemaan rinteitä. Laskettelua on kuitenkin tarkoitus jatkaa aina 5.5. saakka.

- Etelärinne, Etumäki ja Taalojärvi ovat sellaisia rinteitä, jotka pystymme pitämään auki loppuun saakka, arvioi Levin rinnepäällikkö Hannu Mäkitalo.

Myöskään Mäkitalo ei muista tällaista kevättä.

– Talvikin oli erikoinen, kun lunta ei tullut. Helmikuussakin lunta oli vain puolimetriä, muistelee Mäkitalo.

Lisäksi tuulinen sää on lisännyt haasteita. Tuuli on kuljettanut irtonaista, kuivaa lunta ja hionut lumikiteet pyöreiksi, joka tekee siitä todella huonon laskettelurinnettä ajatellen, sillä kiteet eivät tartu toisiinsa.

– Rinne on kuin pieniä herneitä täynnä, kuvailee Mäkitalo.

Saariselkä on auki äitienpäivään

Saariselällä on tavoitteena lasketella äitienpäivään saakka. Saariselällä suurin osa rinteistä on vielä auki ja jos ennustetut yöpakkaset toteutuvat viikonloppuna, pysyvätkin rinteet auki suunnitellusti.

– Meille tuli lunta aiemmin ja enemmän kuin Leville ja Ylläkselle, selittää Ida Katajamaa Saariselkä Ski & Sport Resort Oy:stä.

Lauha syksy ja vähäluminen talvi ovat nostaneet myös laskettelurinteiden ylläpitokustannuksia. Esimerkiksi lumen tekeminen alkutalven huonoilla pakkasilla oli kallista verrattuna kovilla pakkasilla saatavaan tekolumimäärään.

– Kyllä tänä vuonna on tehty huomattavasti enemmän työtä sen eteen, että saadaan arki pyörimään, sanoo Markus Pietikäinen.