Hyppää sisältöön

Firmojen alkuvuoden tulossuma käynnistyi – Näin suuret pörssiyhtiöt ja niiden johtajat ajattelevat tulevaisuudesta

Torstai oli suomalaisfirmojen tulosten osalta varsinainen superpäivä, kun kymmenet yhtiöt julkistivat osavuosituloksensa. Miten niillä menee, ja mitä raportit antavat odottaa jatkosta?

Rakennusteollisuus ehti jo maalata synkkeneviä kuvia maan taloudesta: rakentaminen hyytyy, ja pian työmailla hiljenee. Hallitustakin huudetaan jo hätiin.

Tänään osavuosikatsauksensa julkaisseiden suuryhtiöiden viesti on optimistisempi, tosin osittain myös epäselvempi.

– Jo nyt voidaan sanoa, että vuoden 2019 ensimmäinen neljännes tuskin täyttää sijoittajien odotuksia tulosparannusten suhteen. Mitä ilmeisemmin kansainvälisen tilanteen epävarmuus ja kohonneet kustannukset ovat nakertaneet monen pörssiyhtiön kannattavuutta. Kuitenkin tulokset ovat edelleen hyvällä tasolla, eQ Varainhoidon salkunhoitaja Hannu Angervuo tiivistää.

Koneelta vahva näyttö

Vahvan näytön tästä antoi esimerkiksi Kone, jonka saamat tilaukset kasvoivat lähes kymmenen prosenttia. Lupaavalta näyttää tästä eteenkinpäin.

– Ensimmäisen vuosineljänneksen tuloksen myötä olemme hyvällä polulla koko vuoden tavoitteiden saavuttamiseksi. Kaiken kaikkiaan olemme jälleen hyvällä tiellä kasvamaan kannattavasti, Koneen toimitusjohtaja Henrik Ehrnrooth muotoilee.

Suuryritysten vuosi on kuitenkin alkanut kohtuullisen huonosti, jos verrataan viime vuoteen. Vuosi 2018 oli monelle huippuvuosi. Tähän mennessä yhtiöistä puolella tulos on laskenut vertailukaudesta.

Torstaina ja perjantaina raportoi tuloksensa noin neljäsosa pörssifirmoista.

Nokian Rajeev Suri (oik) julkaisi odotuksia huonomman osavuosituloksen. Vasemmalla hallituksen puheenjohtaja Risto Siilasmaa. Kuva: Markku Ojala / EPA

Nokia oli pettymys

Surkeiden esitysten ehdoton ykkönen tänään oli Nokia. Toimitusjohtaja Rajeev Suri joutui myöntämään tiedotteensa ensimmäisessä lauseessa, että vuoden 2019 ensimmäinen neljännes oli yhtiölle heikko.

Suurista pörssiyhtiöistä valtaosan alkuvuosi sujui heikommin kuin vuotta aiemmin. Toki joukossa on runsaasti myös myönteisiä yllättäjiä. Rintaansa pääsevät röyhistelemään ainakin sellulla rahaa tehneet metsäyhtiöt ja useat konepajayhtiöt.

Tunnusomaista pörssiyhtiöille on paitsi toiveikkuus myös tietty ylivarovaisuus loppuvuodesta.

Venttiili valmistuu Metson tehtaalla. Kuva: YLE

Epävarmuus vaivaa yhä

Metson uusi toimitusjohtaja Pekka Vauramo pääsi heti kehumaan, että vuoden ensimmäinen neljännes oli yhtiölle vahva. Firma kasvoi, tilauksia sateli ja kannattavuus parani.

Mutta samalla Metsokin joutuu muistuttamaan maailmantalouden epävarmuuksista. Markkinoiden tulevaisuudesta käytetään termejä: kasvaa, jatkuu nykyisellä tasolla tai hidastuu. Eli valinnanvaraa on.

Wärtsilä kertoi liikevaihtonsa kasvaneen, ja kannattavuuden kehittyneen hyvin. Tulevaisuudesta konsernijohtaja Jaakko Eskola mainitsee erikseen geopoliittiset riskit ja globaalin epävarmuuden. Ne heikentävät energia-asiakkaiden investointihalukkuutta.

Kaupan puolella Keskon pääjohtaja Mikko Helander kehui hänkin viime vuotta hyväksi. Suomessa harmina oli epävarmuus autoverotuksesta sekä autojen käyttövoimaan liittyvä keskustelu. Helander pitää kuitenkin näkymiä alkaneelle vuodelle hyvinä.

Alma Medialla puolestaan digitaalisen liiketoiminnan osuus ylitti jo 50 prosenttia. Yhtiö arvioi, että median rakennemuutos jatkuu, mainonta ja sisältömyynti verkossa kasvaa ja painetun median kysyntä laskee.

Toimitusjohtaja Kai Telanne pitää yhtiön lähtökohtia loppuvuodelle hyvinä, vaikka tämän vuoden kasvuennusteita onkin yleisesti laskettu ja epävarmuus on lisääntynyt.

.
.