1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Suomen eduskunta

Valtiopäivät avattiin: Katso mikä puolue vetää mitäkin valiokuntaa seuraavat neljä vuotta – Yle seurasi avajaispäivää

Tiedusteluvalvontavaliokunnan valinnat siirrettiin sovittavaksi hallituksen muodostamisen jälkeen.

Suomen eduskunta
Vihreiden Maria Ohisalo ja SDP:n Sanna Marin puhemiehen vastaanottotilaisuudessa eduskunnan valtiosalissa valtiopäivien avajaisissa
Uuteen eduskuntaan valittiin ennätysmäärä naisia eli 94. Vihreiden Maria Ohisalo ja SDP:n Sanna Marin valtiopäivien avajaisissa.

Tänään torstaina uuden eduskunnan järjestäytyminen jatkui valtiopäivien juhlallisilla avajaisilla.

  • Eduskuntaryhmät sopivat valiokuntien puheenjohtajista. Suuren valiokunnan puheenjohtajuus menee vihreille, perustuslaki- ja valtiovarainvaliokuntien puheenjohtajuudet SDP:lle ja ulkoasiainvaliokunnan perussuomalaisille. Puolustusvaliokunnan puheenjohtajuuden sai kokoomus ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan keskusta.
  • Tasavallan presidentti Sauli Niinistö arvosteli viime vuosien rikkinäistä hallituspolitiikkaa. Valtiopäivien avajaispuheessaan hän korosti hallitusyhteistyöhön sitoutumista ja hallituspuolueiden yhteistä vastuuta. Lue koko puhe täältä.
  • Väliaikainen eduskunnan puhemies Antti Rinne (sd.) puhui vaalihäirinnästä ja korosti runoilija Pentti Saarikosken sanoin, että kaikkien – myös kansanedustajien – on "oltava ihmisiksi".

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Avajaispäivä jatkui konsertilla

Valtiopäivät avasi presidentti Sauli Niinistö.

Eduskuntaryhmät jakoivat iltapäivällä valiokuntien puheenjohtajien paikat puolueiden kesken. Kyse ei ollut vähäpätöisestä seikasta, sillä viime vaalikaudella valiokuntien puheenjohtajiston rooli korostui muun muassa sosiaali- ja terveysvaliokunnassa sekä perustuslakivaliokunnassa.

Iltaohjelmaan kuului avajaispäivän juhlakonsertti Musiikkitalossa.

Lisää aiheesta:

Kehottaako presidentti Sauli Niinistö parantamaan Suomen kykyä terrorismin torjunnassa? Katso valtiopäivien avajaiset suorana kello 13.25

Lue seuraavaksi