Venäjältä Eurooppaan tuotavan öljyn laatu romahti  – voi pilata jalostamon

Venäläisen öljyn tuonti Saksaan ja Puolaan on toistaiseksi keskeytetty.

öljy
Työntekijä tarkistaa öljyn tason maanalaisesta tankista Szazhalombattassa.
Työntekijä tarkistaa öljyn tason maanalaisesta tankista Szazhalombattassa Unkarissa, jonne öljy tulee Druzhba-öljyputken kautta.Laszlo Beliczay / EPA

Puola ei ota vastaan Venäjältä Druzhba-öljyputken kautta tuotavaa öljyä laatuongelman takia. Tästä seuraa, ettei venäläistä öljyä tule myöskään Saksaan.

Öljynjalostamot ovat tämän viikon aikana havainneet, että venäläisessä tuontiöljyssä on erittäin paljon haitta-ainetta, orgaanista klooria. Ainetta käytetään tuotannon tehostamiseen, mutta se on erotettava öljystä ennen kuljetusta, sillä kloori voi tärvellä öljynjalostamojen laitteistoja.

Puolan öljyputkista vastaava yhtiö PERN on ilmoittanut, ettei se ota vastaan venäläistä öljyä, koska sen haitta-aineet uhkaavat jalostamojen toimintaa, kertoo talousasioita seuraava Teletrader-uutissivusto (siirryt toiseen palveluun).

Orgaanista klooria saa olla raakaöljyssä enintään kymmenen miljoonasosaa (ppm). Normaali määrä on ollut 1 – 3 ppm. Nyt kloorin määrä on pompannut 150 - 330 miljoonasosaan.

Druzhba-öljyputken pohjoisen eli Puolaan ja Saksaan kulkevan haaran toiminta on keskeytetty. Eteläinen haara, joka kulkee Ukrainan kautta Tšekkiin, Slovakiaan ja Unkariin, jatkaa toimintaansa. Uutistoimisto Reutersin mukaan ainakin Tšekki harkitsee tuonnin keskeyttämistä.

Druzhba-öljyputki Gdanskin satamassa.
Druzhba-öljyputki Gdanskin satamassa.Barbara Ostrowska / EPA

Venäjän öljyputkiyhtiö Transneft ei ole kertonut, mistä ongelma johtuu. Yhtiöstä kerrotaan, että ongelma pyritään hoitamaan loppuviikon aikana.

Öljyn ostajien kerrotaan harkitsevan korvausvaatimuksen lähettämistä.

Venäjän hallitus pitää tänään torstaina ylimääräisen kokouksen, jossa käsitellään öljyongelmaa.

Yle on kysynyt suomalaiselta öljynjalostusyhtiö Nesteeltä, vaikuttaako tapaus sen toimintaan. Nesteeltä kerrotaan, että tilannetta seurataan. Toistaiseksi ei ongelmia ole ilmennyt.

Lähteet: Reuters