Erityisesti pojissa on paljon lihavia ja ylipainoisia – Terveyskeskuslääkäri huolissaan: "Ongelmaan puututtava riittävän ajoissa"

Pohjois-Savossa pojista noin kolmannes ja tytöistä viidennes on ylipainoisia.

ylipaino
Ylipainoiset äiti ja lapsi.
Ylipainoiset äiti ja lapsi.Ciaran McCrickard / AOP

Lähes joka neljäs lapsi ja nuori on ylipainoinen, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos. Tuoreen tilaston (siirryt toiseen palveluun) mukaan pohjoissavolaisista 2–16-vuotiaista pojista kolmannes ja tytöistä viidennes on ylipainoisia. Luvut ovat hieman valtakunnan keskitason yläpuolella.

Maakunnassa pojista lihavia on lähes yhdeksän prosenttia ja tytöistä noin neljä prosenttia. Pojilla ylipainoisuus on selvästi yleisempää kuin tytöillä. Vieremällä, Sonkajärvellä ja Rautavaaralla poikien lihavuuden yleisyys lähentelee jo 20 prosenttia.

Rautavaaralla jopa puolet, Vieremällä ja Sonkajärvellä yli 40 prosenttia sekä muun muassa Suonenjoella, Kiuruvedellä ja Vesannolla lähes 40 prosenttia 2–16-vuotiaista pojista on ylipainoisia. Kuopiossa osuus on noin 28 prosenttia.

Tytöistä ylipainoisia on Kuopion 17,5 prosentista Kiuruveden, Kaavin ja Tervon lähes 30 prosenttiin.

"Koko perheen hyvinvoinnista huolehdittava"

Koillis-Savossa työskentelevä terveyskeskuslääkäri Mirka Koistinen on huolissaan lasten lihavuudesta. Hänen mukaansa terveydenhuollossa ja kunnissa pohditaankin nyt, kuinka ylipainoa voisi ennaltaehkäistä.

Koistisen mukaan ongelmaan on puututtava riittävän ajoissa. Lasten lihavuuden siemenet kylvetään jo raskausajalla. Äidin ylipaino lisää muiden riskien lisäksi myös todennäköisyyttä sille, että lapsesta tulee ylipainoinen.

– Jos on lihavat vanhemmat, on usein lihavat lapset. Ennaltaehkäisyssä pitää huolehtia koko perheen hyvinvoinnista, terveydestä ja painonhallinnasta, Koistinen painottaa.

Ylipainoisuus ja lihavuus määritellään lasten painoindeksillä. Ylipainoisuuden raja on 25 ja lihavuuden 30.