1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pohjois-Korea

Analyysi: Kim ja Putin tapasivat - mikä oli itsessään se juttu

Ylen Venäjän-kirjeenvaihtaja Marjo Näkki listasi huippukokouksen kolme saavutusta.

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-Un ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasivat tänään Vladivostokissa. Kuva: Alexey Nikolsky / AFP

MOSKOVA Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-Un ja Venäjän presidentti Vladimir Putin tapasivat ensi kertaa varhain torstaiaamuna Venäjän Kauko-idässä Vladivostokissa. Asialistalla olivat maiden kahdenväliset suhteet ja Pohjois-Korean ydinaseneuvottelut.

Läpimurtoa ei kukaan odottanut, eikä sitä tullutkaan. Tapaamisen tärkein merkitys oli se, että se ylipäätään tapahtui. Tässä kolme havaintoa valtionpäämiesten kohtaamisesta.

Tapaaminen itsessään iso asia

Putin ja Kim tapasivat nyt ensimmäistä kertaa, vaikka Venäjä oli ilmaissut toiveensa tapaamisesta jo vuosi sitten.

Tällä välin Kim on tavannut Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin kahdesti, Kiinan johtoa neljä kertaa ja Koreankin kolme kertaa. Näin ollen Venäjä oli jäänyt paitsioon Korean niemimaan asioista siitä huolimatta, että Kremlillä on ollut perinteisesti tiiviit suhteet alueelle jo Neuvostoliiton ajoista lähtien.

Venäjä oli myös yksi kuuden maan neuvotteluryhmästä, jonka tavoitteena oli suostutella Pohjois-Korea luopumaan ydinaseista. Ryhmä lakkautettiin kymmenen vuotta sitten.

Kyse oli siis Venäjän ja Vladimir Putinin paluusta yhteen kansainväliseen pelipöytään.

Samalla johtajat näyttivät muulle maailmalle – ja erityisesti Yhdysvalloille –, että tällaisessakin kokoonpanossa voidaan neuvotteluja käydä.

Venäjä lisää merkitystään Kiinan apurina

Korean niemimaalla Putinilla tai Venäjällä on vaikutusvaltaa, mutta lähinnä yhteistyössä Kiinan kanssa.

Parivaljakko toimii yhdensuuntaisesti YK:n turvallisuusneuvoston äänestyksissä, joissa on päätetty muun muassa Pohjois-Korean vastaisista pakotteista ja pohjoiskorealaisten siirtotyöläisten palauttamisesta kotimaahansa tämän vuoden loppuun mennessä. Heitä on ollut Venäjällä kymmeniä tuhansia.

Pohjoiskorealaiset työskentelevät erityisesti rakennustyömailla ja suurin osa heidän palkoistaan päätyy Pohjois-Korean valtiolle. Vaikka kyse on pienistä rahoista, palkat ovat tärkeä ulkomaisen valuutan lähde diktatuurille ja sen ydinohjelman rahoitukseen.

Kim toivoi, että Venäjä sallisi siirtotyöläiset myös tämän vuoden jälkeen.

Venäjän auttava käsi?

Pohjois-Korean ja Venäjän kauppavaihto niiasi viime vuonna 30 miljoonaan euroon, mikä on hyvin pieni summa.

Venäjä kaavailee Korean niemimaalle erilaisia infrastruktuurihankkeita kuten kaasuputkea, ratayhteyttä sekä yhteistä sähkönjakeluverkkoa. Ne taitavat kuitenkin olla liian kunnianhimoisia hankkeita tässä vaiheessa.

Torstain kokous ei tuottanut uusia avauksia talousrintamalla. Kim kiitteli tapaamista onnistuneeksi avaukseksi kahden maan välisessä dialogissa. Puheenvuoroista päätellen keskustelut saavat vielä jatkoa.

Sekä Venäjä että Pohjois-Korea hyötyvät ydinaseneuvottelujen pitkittymisestä, sillä ne lisäävät molempien maiden vipuvartta ja vaikutusvaltaa muuhun maailmaan nähden.

Venäjän intressi on rauhallinen Pohjois-Korea, joka ei ydinkokeillaan uhkaa Venäjän Kauko-idän turvallisuutta. Esimerkiksi kokouspaikka Vladivostok sijaitsee vain 200 kilometrin päässä diktatuurista, joten Pohjois-Korean ydinuhittelu on realistinen uhka Venäjän turvallisuudelle.

Nyt jonkinlainen välirauha on saavutettu.

Putin jatkaa nyt matkaansa Kiinaan, jossa hän tapaa Kiinan presidentin Xi Jinpingin. Johtajilla on varmasti ajatustenvaihtoa myös tämän aamun tapaamisesta.

Lue lisää:

Näpäytys Trumpille, porua pakotteista – Putinin ja Kimin huippukokouksesta luvassa neljä kosmeettista saavutusta

Putin aloitti tapaamisen Kimin kanssa kehumalla tätä suhteiden parantamisesta Yhdysvaltoihin – Yle seuraa tapaamista hetki hetkeltä