Ysärimuoti kolahtaa taas – Sami Sykön mielestä pyöräilyshortseja pitäisi käyttää vain pyöräillessä

Farkkumuoti kestää sukupolvelta toiselle, mutta muotiguru Sami Sykkö kertoo minne pyöräilyshortsit nyt kuuluvat.

muoti
Nuori tyttö 1993 ja toinen nuori tyttö vuonna 2019 farkkuasuissaan
Kuvissa ovat jutun kirjoittaja ja hänen tyttärensä.Johanna Manu / Yle

Ostin nostalgiahuumassa samanlaisen t-paidan kuin kuudennen luokan luokkaretkellä. Suositun farkkumerkin logo t-paidassa näyttää nelikymppisen rinnoissa venyvän hieman eri tavalla verrattuna teini-ikäisen ketunnokkiin.

Paita tuntui nuoruuden lähteeltä, paluulta jo kadotettuun. Ja trendikkäältä! Halusihan teini-ikäinen tyttöni samanlaisen. En silti ollut hänen mielestään cool.

Neljänkympin kriisissä painiva ei halua kuulla teini-ikäiseltä lapseltaan olevansa fossiili eikä millään tavalla cool ja rento. Hänkö sitten on muodikas vaatteissa, joita tämän päivän nelikymppiset käyttivät jo lähes kolmekymmentä vuotta sitten?

Mitä Brenda pukisi päälleen?

X-sukupolven nuoriso imi muotivaikutteita Suosikki-lehden sivuilta ja MTV:n (entinen Music Television) musiikkivideoista. Vaatekauppojen rekeissä viimeisimmät muotivillitykset saattoivat näkyä vasta, kun rapakon takana oli jo siirrytty seuraavaan muotiaaltoon.

Nykyteini selaa YouTube-videoita, kuvapalvelu Instagramia ja blogeja. Hän voi jo samana päivänä pukeutua kuin idolinsa.

"Farkut on jälleen in, valkoiset farkut talvellakin. Näin lehdet kirjoittaa, meitä valistaa. Hei mikä mahtaa olla in? Tai mikä vastaavasti out?"

J. Karjalainen, Mikä mahtaa olla in?

Ennen jalkaan vedettiin Levikset, kuten suositussa teinisarjassa Beverly Hills 90210. Tytöt halusivat olla kuin sarjan Brenda ja Kelly, pojat yhtä makeita kuin hurmuri Brandon tai kapinallinen Dylan.

Perjantaisin koulun yhteisessä aamunavauksessa kuudennen luokat tytöt takarivissä laskivat, monellako on Levikset.

Tämän päivän teinin vaatekaappi saattaa sisällöltään muistuttaa hämmentävän paljon nelikymppisen vanhempansa vaatekaappia. Kuka tyyliin vaikuttaa?

Kuva mies- ja naisnäyttelijästä sekä artistista
Beverly Hills 90210-sarjan Dylan (Luke Perry) ja Brenda (Shannen Doherty) olivat monen ysärinuoren suosikkeja. Heidän ja muiden idoleiden tyyliä ja kuulumisia seurattiin Suosikki-lehdestä. Johanna Manu / Yle

#OOTD – mitä tänään päällä

Moni aikuinen on jo löytänyt oman tyylinsä. Vaikutteita ei enää haeta idoleilta, mutta joku tai jokin meidän tajuntaamme iskee.

Yläkouluikäinen tyttö ei välttämättä pidä vanhempiaan tyyli-ikoneina, mutta oma isosisko voi vielä olla se ihminen, jolta imeä vaikutteita.

Tämän päivän vaikuttajat usein ovat bloggareita, tubettajia, urheilijoita, näyttelijöitä ja artisteja. He eivät välttämättä ole alun perin julkisuuden henkilöitä, mutta heidän luomansa trendit ja ilmiöt saattavat tehdä heistä kuuluisia.

2010-luvun alussa kuka tahansa saattoi jakaa sosiaalisessa mediassa omaa tyyliään. Puhuttiin OOTD:sta eli päivän asukokonaisuudesta, outfit of the day.

Ikoniset muoti-ilmiöt kestävät

Jos tyyli puhuttelee, se omitaan – olipa se sitten peräisin tavikselta tai julkkikselta. Ketä oikein kopioidaan?

Muotiin, sisustukseen, muotoiluun ja kulttuuriin erikoistunut tyyliguru Sami Sykkö (siirryt toiseen palveluun) luettelee monia ilmiöitä, jotka ovat vaikuttajien, eli influencereiden, aikaansaamia.

Ilman tosi-tv:n kautta tutuksi tulleita Kardashianin sisaruksia suuret takapuolet olisivat tuskin koskaan tulleet niin kovaan huutoon kuin mitä ne ovat olleet viime vuosina. 1990-luvun supermalli Kate Moss pukeutui piukkoihin farkkuihin 20 vuotta sitten ja teki niistä globaalin muoti-ilmiön.

Presidentti John F. Kennedyn puoliso, aikansa tyyli-ikoni Jacqueline ”Jackie” Kennedy Onassis jätti historiankirjoihin ainakin pillerihatut ja suuret aurinkolasit.

– On hämmentävää ja hämmästyttävää, että Jackiesta ja Audrey Hepburnista puhutaan vieläkin. Jotkin asiat hipovat niin täydellisyyttä estetiikassa, että ne eivät häviä.

Lähikuva tytöstä, jolla kampauksessa hiusdonitsi
Kädessä hiusdonitseiksi kutsuttuja hiusasusteita
Kuka mahtoi tuoda hiusdonitsit jälleen muotiin? 1990-luvun legendaarinen hiusasuste on jo muutaman vuoden ollut jälleen saatavilla.

Madonnan tyyli ei enää puhuttele

Musiikki tuntuu vaikuttaneen aina voimakkaasti muotiin. Kullakin sukupolvella on oma suunnannäyttäjänsä. 1960-luvulla se oli The Beatles, seuraavalla vuosikymmenellä vaikutteita haettiin muun muassa glam rockista, punkista, discosta ja soulista.

Hopparit ja rap-artistit erityisesti tekivät lenkkareista, verkkareista ja huppareista muodikkaita kaupallistaen urheilutyylin. Madonna oli tyylitaituri vielä 1980–90-luvuilla, mutta Sami Sykön mukaan hän on jo pudonnut kärkiporukasta.

– Kuka enää puhuu siitä, miten Madonna pukeutuu? Ei kukaan! Hän enemmänkin seuraa muotivirtauksia kuin luo niitä.

Sykkö vertaa Madonnaa Brigitte Macroniin, Ranskan presidentin puolisoon. Siinä missä Madonna on yrittänyt kynsin ja hampain pitää kiinni nuorekkuudestaan, näyttää Macron ikäiseltään 65-vuotiaalta, mutta pukeutuu kiinnostavasti.

Henkiset trendsetterit

Vaikka maailmalla artistit saavat aikaan muoti-ilmiöitä, ei suomalaisista artisteista ole noussut varsinaista trendsetteriä, Sami Sykkö harmittelee. Hän nostaa esille poptähti Alman, jota voisi kuvailla henkiseksi trendsetteriksi. Alma on avoimen rohkeasti kertonut seksuaalisesta suuntautumisestaan.

Kardashianin klaani pitää itsensä pinnalla koko ajan kohun tai toisen avulla. Sykkö nostaa esille perheen isän, Caitlyn Jennerin, joka miehenä tunnettiin nimellä Willian Bruce Jenner. Hän on yhdysvaltalainen kymmenottelun olympiavoittaja, joka aikuisiällä kävi läpi sukupuolenkorjausleikkauksen.

– Hän saattaa rohkeudessaan olla yhdenlainen tulevaisuuden kuva. Ensin voit olla huippu-urheilija ja perheenisä ja yhtäkkiä voit vaihtaa sukupuolta, jos se on sitä, mitä olet.

Sykkö arvioi, että "elän miten haluan" voisi olla uudenlainen suuntaus. Tarvitaan vaan rohkeita suunnannäyttäjiä, kuten Caitlyn Jenner.

Vaikuttaminen ei kuitenkaan rajoitu ainoastaan muotiin. Viime maaliskuussa ruotsalaisen ilmastoaktivistin Greta Thunbergin vaikutuksesta kymmenet tuhannet ihmiset lakkoilivat ja osoittivat mieltään ilmaston puolesta.

Nuoren tytön jalassa pyöräilyshortsit ja päällä pitsimekko
Pyöräilyshortsit ovat tehneet paluun. Tyyligurun mielestä niitä pitäisi käyttää vain pyöräillessä. Johanna Manu / Yle

Tyylikyys onnistuu ilman trendejä

Onko sinulla pikkuruinen käsilaukku? Vai kiikkuuko olallasi jättimäinen laukku? Onneksi olkoon! Kumpikin näyttäisi olevan muotia tänä keväänä. Jos haluaa haistella muotitrendejä, niin pihallahan tässä ollaan. Tarjontaa on valtavasti.

Farkkumuoti kestää sukupolvelta toiselle, mutta Sami Sykkö kertoo minne pyöräilyshortsit kuuluvat.

– Ne on todella tarkoitettu vain pyöräilyyn!

Muotitalot tarjoavat kuitenkin niitä myös kaupunkikäyttöön.

– Jos ne yhdistetään Chanelin jakkuun tai johonkin mielettömään muotiluomukseen, niin ovathan ne todella hienot. Pyöräilyshortsit ovat sellainen vaatekappale, että niiden kanssa kannattaa käyttää ihan erityistä harkintaa, Sykkö sanoo ja nauraa.

Muotiguru kehottaa miettimään, haluaako olla trendikäs vai tyylikäs. Hän itse suosii tyylikkyyttä.

– Kannattaa pukeutua vaatteisiin, jotka sopivat omalle vartalolle ja omiin väreihin. Vaatteisiin, jotka sopivat juuri sinulle. Siten hohtaa kirkkaimpana timanttina, Sykkö maalailee.

Esimerkiksi tyylikkäästä henkilöstä Sykkö nostaa tanssitaiteilija Jorma Uotisen.

– Oma, veistoksellinen tyyli, jota hän päivittää koko ajan. Hän löytää sen hetken tarjonnasta aina jotain kivaa, joka solahtaa hänen tyyliinsä ja vaatekaappiinsa. Näin syntyy ikoninen tyyli, jota muut ihailevat.

Onneksi muoti kiertää sykleissä. Näin voi olla ainakin 20–30 vuoden välein trendikäs. Tai ehkä kaksi kierrosta kivipestyjä farkkuja, flanellipaitoja ja paksupohjaisia lenkkareita riittää.

Juttua muokattu 2.5. 2019 klo 11:02 pyöräilyshortseista kertovien kommenttien osalta.