Hyppää sisältöön

"Kaktus ja kyltti, siinä on kaikki mitä tarvii" – vai onko? Uutisluokka tutustui siihen, millaista on asua nuorena yksin

Moni yläkoululainen haaveilee kotoa poismuuttamisesta. Mutta onko ruoho vihreämpää aidan toisella puolen?

Marika Kokko ja Eemeli Klapuri.

Lucina Hagmanin koulun kahdeksasluokkalaiset Marika Kokko ja Eemeli Klapuri seisovat kerrostalon edessä Kokkolassa. Edessä on tutustuminen lukion toista luokkaa käyvän Emilian Nurkkalan kotiin. Ensin veikkaus siitä, miltä sisällä näyttää.

– Siellä ei ole kovin paljon tavaraa. Jotain perushuonekaluja, pöytä, tuoli, sänky, kaktus ehkä, Kokko arvaa.

– Varmaan tarpeellisimpia asioita ja valkoisia home sweet home -kylttejä, Klapuri jatkaa.

Emilia Nurkkala on kotoisin Haapavedeltä, mutta muutti koulun ja jalkapalloharrastuksen vuoksi Kokkolaan syksyllä 2018. Nuoren naisen koti on pieni yksiö, jonka eteiseen mahtuvat juuri ja juuri omien lisäksi vierailijoiden kengät. Ruokapöydällä on kaktus.

– Aika söpö. Olin oikeassa – täällä oli kaktus! Marika huudahtaa ja kertoo, kuinka oma kaktus kuoli liialliseen kasteluun.

Yksiössä on myös sänky, lipasto, vaaterekki, kaappi, jääkaappi, keittotaso, WC ja piano. Kaapin vieressä on polkupyörän nastarenkaat.

– Kaktus ja kyltti kaikki, mitä tarvii, Eemeli Klapuri tiivistää.

Emilia Nurkkala muutti viime syksynä Kokkolaan Haapavedeltä ja asuu yksin. Kuva: Ville Viitamäki / Yle

Uutisluokan tekemän kyselyn perusteella nuoria houkuttelevat yksin asumisen oma rauha ja mahdollisuus päättää omista asioista. Yksinäisyys ja rahan riittäminen taas huolestuttavat. Nurkkala myöntää, että asioilla on puolensa.

– Saat tehdä, mitä haluat, mutta kukaan muu ei siivoa jälkiäsi. Pitää tiskata ja pyykätä ja imuroida, vaikkei jaksaisi. Sitten pitää aina tietää, mitä seuraavalla viikolla syö ja suunnitella sitä ruokaa. Ruoka ei tule itsestään pöytään.

Kasiluokkalaiset kurkistavat jääkaappiin. Hyllyillä on levite ja muutama jogurtti. Emilia Nurkkala tekee itselleen välipalaa pääsiäislomalta kotoa tuoduista sämpylöistä.

Yleensä hän kokkaa kanaa ja riisiä tai makaronia ja jauhelihakastiketta. Jos on enemmän aikaa, hän valmistaa perunasta jotain. Muuten aika kuluu pääasiassa koulussa ja harjoituksissa. Iltaisin hän tekee kotitöitä, katsoo Netflixiä tai Viaplayta.

Marika Kokko haluaa tietää, mitä yksin asuva tekee ylimääräisellä rahalla.

– Joskus käyn elokuvissa kavereiden kanssa ja joskus syömässä jossain ulkona. Ei sitä ylimääräistä rahaa tosin hirveästi ole.

Eemeli Klapuria kiinnostaa, miten selvitä yksinäisyyden kanssa.

– Ihan hyvin. Olen luonteeltani sellainen, että tykkään olla yksin, viihdyn yksin ja välillä haluankin olla yksin.

Ei yksin asumaan vielä 20 vuoteen

Uutisluokan vierailu lähenee loppuaan. Emilia Nurkkala antaa vielä uutisluokkalaisille tehtäväksi kotiaskareen. He "saavat" puhdistaa suihkun lattiakaivon sinne kertyneistä hiuksista.

Sitten vierailu on ohi. Uutisluokkalaiset ovat tyytyväisiä. Oli kivaa ja mielenkiintoista, ja uutta tietoa tuli. Entä haluaisivatko he muuttaa omilleen?

– Kyllä olen suunnitellut, että muuttaisin pois kotoa, mutta mieluummin jonkun kaverin kanssa, ettei tarvitsisi asua ihan yksin, Marika Kokko sanoo.

– Ei ainakaan vielä kahteenkymmeneen vuoteen, mutta ehkä sen jälkeen, Eemeli Klapuri toteaa.

Ja porukka repeää nauruun.