Rinne tunnustelijaksi, esitti kysymyksensä hallitushalukkaille – kysymys numero 1 pääsi jopa yllättämään

Rinne sanoo luultavimmin tarvitsevansa hallitukseen PS:n, kokoomuksen tai keskustan. 1. tunnustelukysymys on ilmastosta.

hallitusneuvottelut
Rinne hallitustunnustelijaksi
Rinne hallitustunnustelijaksi

Tulevan hallituksen muodostamisessa on päästy tänään perjantaina virallisesti liikkeelle. SDP:n puheenjohtaja, eduskunnan puhemies Antti Rinne on valittu virallisesti hallitustunnustelijaksi. Hän on julkaissut kysymykset, joilla seuloo varsinaisiin hallitusneuvotteluihin valittavat puolueet.

Tärkeintä on, että isojen kysymysten valmistelut saadaan yli vaalikausien kestäviksi.

Antti Rinne
  • 11 kysymysteemassa käsitellään muun muassa hiilineutraalia Suomea ja sote-uudistusta.
  • Tavoitteena on kysymyksillä seuloa, miten lähellä eri puolueiden näkemykset ovat.
  • Veroista tai maahanmuutosta ei ole suorasanaisesti kysymystä. Toisesta demareilla on iso näkemysero kokoomuksen, toisesta perussuomalaisten kanssa.

– Silloin kun puhutaan yhteiskunnan palveluista ja rahoituksesta, silloin yleensä on veroista kysymys joka tapauksessa. Ja kun puhutaan suhtautumisesta ulkopolitiikkaan ja turvattuun oikeusvaltioon, silloin puhutaan myös maahanmuutosta, myös turvapaikanhakijoista, Rinne perusteli tiedotustilaisuudessa.

– Tärkeintä on, että isojen kysymysten valmistelut saadaan yli vaalikausien kestäviksi, ettei joka vaalikaudella aloitettaisi uudelleen isojen asioiden valmistelua.

Rinne pitää todennäköisenä, että SDP tarvitsee hallituskumppaniksi perussuomalaiset, kokoomuksen tai keskustan. Niin SDP turvaisi enemmistöhallituksen. Keskusta on aiemmin ilmoittanut suuntaavansa oppositioon.

– Meillä vaalitulos oli heikko, surkea. Se ei mitenkään intoa rakenna lähteä hallitukseen, sanoi keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen Ylelle perjantaina.

– Jos vaalivoittajat eivät saa hallitusta kasaan, varmaan siinä tapauksessa meillä puhelin soi – mutta eiköhän se tuosta synny. Sinipunalta haiskahtaa.

SDP arvioi kuluvan ennakoitua pitempään, milloin varsinaisia hallitusneuvotteluja käyvät puolueet olisivat selvillä. Rinteen mukaan mukana olevat puolueet voitaisiin ilmoittaa julkisuuteen 7. toukokuuta.

"Kaikki kysymykset samanarvoisia"

Vaikka talouspolitiikkaa on nostettu ratkaisevimmaksi hallituksen kokoamisessa, kaikki kysymysteemat ovat Antti Rinteelle samanarvoisia hallituspohjan valinnan kannalta – tärkeintä hänelle on "hyvinvointiyhteiskunnan vahvistuminen".

Tästä huolimatta vihreissä ja vasemmistoliitossa on ilahduttu kysymysjärjestyksestä.

– Me olimme aika ilahtuneitakin siitä, että tässä on niin vahva painotus ilmastopolitiikassa, myös eriarvoisuuden vähentämisessä ja koulutus-, tiede- ja innovaatiopolitiikassa, sanoo vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson Ylelle.

Tunnustelu avataan kysymyksillä ilmastosta ja oikeusvaltiosta. Pelataanko tässä perussuomalaiset pois heti ensimmäisillä kysymyksillä?

– Luulen, että hallitustunnustelija on laatinut kysymykset sen pohjalta, mitä hän pitää kaikkein olennaisimpana. Puolueet vastaavat sen mukaan mikä puolueen linja on. Siinä on nyt selvästi kysytty, onko puolue sitoutunut lämpenemisen rajoittamiseen, tähän 1,5 asteen tavoitteeseen.

Halla-aho: Ongelma toisessa päässä

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kertasi tahtonsa päästä hallitukseen saapuessaan aamupäivän hallitustunnustelun starttiin:

– Pikemminkin ongelmia on toisessa päässä. Me olemme tehneet kaiken aikaa täysin selväksi sen, että me olemme valmiita yhteistyöhön kaikkien kanssa.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi hahmottavansa jo etukäteen, minkälaisia hallituskysymyksiä Rinne asettaa.

– Me pidämme kiinni meidän talous-, työllisyys- ja veropolitiikan linjoistamme.

Puolueiden odotetaan vastaavan Rinteen kysymyksiin vappuaattoon mennessä.

Lisää aiheesta:

Analyysi: SDP ei pelkää lisävelkaa – taloudesta tulee hallitusneuvotteluiden kipukohta