Jopa yhdeksän metrin aallot, merenpinta voi nousta kolme metriä: Uusi hirmumyrsky koettelee toipuvaa Mosambikia

Sykloni Kennethin pelätään aiheuttavan tulvia ja maanvyöryjä alueella, joka säästyi hirmumyrsky Idain tuhoilta.

Mosambik
Mies korjasi myyntikojuaan Beirassa huhtikuun alussa.
Mies korjasi myyntikojuaan Beirassa huhtikuun alussa. Miguel A. Lopes / EPA

Hirmumyrsky Idain pahoin runtelemassa Mosambikissa pelätään uuden syklonin tuomia tuhoja.

Kennethiksi nimetty sykloni iskeytyi Mosambikiin Pemban kaupungin pohjoispuolelle torstaina illalla Suomen aikaa, uutistoimisto AP raportoi.

Taifuunivaroituskeskuksen mukaan myrsky puhalsi rantautuessaan noin 60 metriä sekunnissa.

Kun Kenneth-myrsky rantautui aiemmin Komoreille, sen tuulet puhalsivat noin 40 metriä sekunnissa. Paikallisten viranomaisten mukaan myrskyssä kuoli kolme ihmistä.

Aiemmin torstaina Kennethin ennustettiin osuvan Mosambikin koillisosiin. Nämä alueet säästyivät sykloni Idain tuhoilta maaliskuussa. Myrskyn uskotaan ulottuvan myös Tansaniaan.

Sateet voivat jatkua maanantaihin asti

Uutistoimisto Reutersin haastattelema eteläafrikkalainen meteorologi Dipuo Tawana ennustaa, että Kenneth saattaa synnyttää 7–9-metriset aallot, ja merenpinta voi nousta jopa kolme metriä.

Lisäksi myrskysateiden ennustetaan jäävän Mosambikin ylle jopa maanantai-iltaan asti. Vettä voi tulla neljässä päivässä 500–1 000 millimetriä. Tämä tarkoittaa, että maassa voi olla jälleen edessä pahoja tulvia.

Mosambikin viranomaisten mukaan viisi jokea ja rannikon vesistöt saattavat tulvia. Ne uhkaavat noin 680 000 ihmisen elämää.

Ihmisiä on kehotettu evakkoon korkean riskin alueilta.

Hirmumyrsky huolestuttaa Mosambikissa, sillä maa on vasta toipumassa maaliskuun puolivälin Idai-myrskystä. Tuhat ihmistä kuoli Mosambikissa ja naapurimaissa, rannikkokaupunki Beira tuhoutui pahoin, ja myrsky nostatti Mosambikissa laajat tulvat.

Idai iski ennen sadonkorjuukautta ja vei mennessään satoa. Uhkana on jo nyt ruokapula tulevina kuukausina. Uusi, tuhoisa hirmumyrsky pahentaisi mosambikilaisten tilannetta entisestään.

Päivitetty 25.5. klo 20:30: Päivitetty tuoreimpia tietoja hirmumyrskyn rantautumisesta. Muutettu 26.4. klo 10.24 tuulen nopeuksien kilometriä tunnissa -yksiköt metriä sekunnissa -yksiköiksi.

Lue myös:

Amina oli päiviä veden saartamana Mosambikissa, kunnes kalastaja vei perheen turvaan – Pelastaja: “Emme ole vieläkään tajunneet katastrofin laajuutta”

"Jokainen fiksu ihminen auttaa lähimmäistä" - mutta ehtiikö apu perille? Entä väärinkäytökset? Auttamisen ammattilaiset vastaavat

Toimittajalta: Mosambikin katastrofi synnytti jälleen kilpailun siitä, kuka kertoo dramaattisimpia tuholukuja

Lähteet: Reuters, AP