Hyppää sisältöön

Macron aikoo lisätä alueiden valtaa Ranskassa ja pienentää tuloveroja – Yle seurasi lehdistötilaisuutta

Ranskan presidentti Emmanuel Macron arvioi torstai-illan puheessaan antaneensa itsestään kuvan epäoikeudenmukaisena, ja katuvansa. Eliittikoulu ENA lakkautetaan.

Emmanuel Macron piti torstaina odotetun puheensa, jonka hän joutui perumaan viime viikon maanantaina Notre Damen katedraalin palon vuoksi. Kuva: Ian Langsdon / EPA

BRYSSEL Ranskan presidentti Emmanuel Macron piti torstai-iltana puheen ja tiedotustilaisuuden, joiden tarkoitus oli rauhoittaa jo 23 viikkoa mieltään osoittaneiden keltaliivien kapinointia.

Kymmenet tuhannet ihmiset ovat vastustaneet Macronin hallitusta ja sosiaalista epätasa-arvoa keltaliivien mellakoissa ja mielenosoituksissa Ranskassa.

Mielenosoittajien rauhoittamiseksi Macron käynnisti tammikuussa niin kutsutun Suuren kansalaiskeskustelun (Grand Débat National). Siihen kuului tuhansia nettikeskusteluja, tapaamisia ja puheita ympäri maata. Myös Macron itse kiersi paikallistilaisuuksia.

Torstai-illan tiedotustilaisuudessa kansalaiskeskustelun johtopäätöksistä kertoi rento, rauhallinen ja nöyrä presidentti.

"Päätöksentekoa lähemmäs kansalaisia"

Macron aloitti tunnin kestäneen puheensa arvioimalla Ranskassa vallitsevaa epäluuloa ja epäluottamusta sekä kansalaisten kesken että eliittiä kohtaan. Sen päätteeksi hän piti vielä tunnin kestäneen tiedotustilaisuuden.

– Näiden kuukausien aikana olen oppinut paljon Ranskasta. Ihmiset kokevat ennen kaikkea, että heitä ei kunnioiteta. He kokevat myös, että heidät on hylätty, Macron sanoi.

Hänen suora viestinsä keltaliiveille oli, että järjestyksen pitää palautua.

– Turvallisuus on tärkeintä.

Macron lupasi uudistaa Ranskan hallintoa niin, että ihmiset saavat enemmän osallistumismahdollisuuksia. Hänen presidenttikautensa aikana aloitettuja uudistuksia ei lopeteta.

– Demokratiaamme ja hallintoamme pitää uudistaa paljon nopeammin kuin ennen.

Macron aikoo perustaa esimerkiksi talous-, sosiaali- ja ympäristökysymyksiin 150 ihmisen kansalaisneuvoston, jota päättäjät konsultoisivat.

Macron sanoi myös, että ei aio pitää hengähdystaukoa uudistuksissa.

Macron myönsi virheensä

Macronin kautta on nyt takana kaksi vuotta. Torstain puhetta ja sitä seuraavaa keskustelua pidetään Ranskassa eräänlaisena puolenvälin arviona presidentin onnistumisesta. Hänen kannatuksensa on ollut alamäessä viime aikoina.

– Ei ehkä voi puhua uudesta alusta, mutta uskon pystyväni parempaan, hän sanoi.

Macronin mukaan hänen valintansa jälkeen on tehty paljon uudistuksia, mutta hän sanoi katuvansa sitä, että ei ole laittanut "inhimillisyyttä riittävästi projektin keskiöön".

Hän myönsi antaneensa kovan ja välillä epäoikeudenmukaisenkin kuvan.

– Sitä kadun, hän sanoi.

Keskushallintoa kevennetään

Macron aikoo helpottaa muun muassa kansalaisaloitteella vaadittujen kansanäänestysten järjestämistä ja hajottaa hallintoa alueille. Tähän asti Ranska on ollut erittäin keskusjohtoinen maa.

Keskushallinnon työntekijöiden määrää vähennetään, ja alueille tulee uusia työpaikkoja. Uudistus aloitetaan ensi vuoden alussa.

– Ranskan alueet ovat erilaisia. Siitä syystä meidän pitää siirtää päätöksentekoakin alueille, Macron sanoi. Tätä varten hän aikoo laadituttaa erityisen ohjelman. Hallitus esittelee hallintouudistuksen toukokuussa.

Ranskalaiset ovat olleet ärtyneitä muun muassa kovasta verotuksesta. Macron kertoikin aikovansa laskea tuloveroja "merkittävästi". Alle 2 000 euron kuukausieläkkeet sidotaan inflaatioon.

– Näitä ei rahoiteta velalla, koska siitä kärsisivät lapsemme, Macron sanoi.

Sen sijaan hän aikoo muun muassa lakkauttaa joitakin hallinnon toimia. Virkamiesten määrää vähennettäisiin yli 120 000:llä ennen hänen kautensa loppua.

Hän lupasi myös, että kouluja tai sairaaloita ei lakkauteta ennen hänen kautensa loppua. Lakkautukset ovat olleet yksi keltaliivien raivon kohde.

Macron mainitsi Suomen esimerkkinä

Macron puhui myös vanhempien mahdollisuudesta työntekoon ja koulutuksesta. Hän aikoo uudistaa koko koulujärjestelmän, koska se on hänen mielestään tehokkain tapa edistää kansalaisten tasa-arvoa.

Hyvänä esimerkkinä Macron mainitsi Suomen pienten lasten osalta.

– Katsokaa Suomea, siellä sijoitetaan paljon varhaislapsuuteen, hän sanoi.

Eliittikoulu ENA suljetaan

Macronin lupausten joukossa oli myös Kansallisen hallintokoulun (ENA) lakkauttaminen nykyisenlaisena. Koulu on tunnettu Ranskan eliitin kouluna.

– Tilalle pitää saada jotakin, joka toimii paremmin. Ei tämä tarkoita, että ENA olisi huono, mutta koulu tarvitsee kunnianhimoisen uudistamisen. Se pitää rakentaa uudelleen, Macron sanoi.

Uudistus Schengen-alueelle?

Macronin mukaan maahanmuutto on ilmastonmuutoksen ohella "toinen Euroopan suurista taisteluista".

Hänen mielestään on tärkeää saada EU:hun yhteinen maahanmuuttopolitiikka niin, että rajoja suojellaan huolella.

– Solidaarisuuteen kuuluu vastuu.

Macronin mukaan Schengen-alueen yhteistyö ei enää toimi. Hän väläytti myös mahdollisuutta, että Schengen-alueeseen voisi kuulua vähemmän maita, "jos kaikki eivät kunnioita yhteisiä sääntöjä".

Schengeniin kuuluu 26 Euroopan valtiota. Niiden välillä ei ole matkustusrajoituksia eikä rajatarkastuksia. Esimerkiksi Unkari (siirryt toiseen palveluun) on ollut muiden EU-maiden kanssa napit vastakkain laittomassa maahanmuutossa.