Puolueet jakoivat valtaa eduskunnassa: Nouseeko Jussi Halla-aho eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan johtoon?

EU-asioita käsittelevän suuren valiokunnan vetäjäksi tulee ensimmäisen kerran vihreiden edustaja.

eduskunta
Laura Huhtasaari ja Jussi Halla-aho vaalivalvojaisissa.
Jussi Halla-aho ja Laura HuhtasaariMarja Väänänen / Yle

Puolueet ovat jakaneet eduskunnan valiokuntapuheenjohtajien paikat. Eduskuntaryhmät valitsevat ehdokkaansa puheenjohtajien tehtäviin ensi viikolla. Ministerivalinnat tuovat henkilöihin myöhemmin muutoksia.

Suurin puolue, SDP, valitsi ensimmäisenä valtiovarainvaliokunnan. Perussuomalaiset asetti etusijalle maahanmuuttoasioita käsittelevän hallintovaliokunnan.

Hallintovaliokunnan entinen puheenjohtaja Juho Eerola (ps.) on nyt eduskunnan ensimmäinen varapuhemies, joten perussuomalaisten on etsittävä hänen tilalleen uusi puheenjohtaja.

Kokoomus sai puolueelle perinteisesti tärkeän sivistysvaliokunnan ja keskusta vei sote-väännöissä keskeiseen asemaan nousseen sosiaali- ja terveysvaliokunnan.

Keskusta saattaa tarjota sote-valiokunnan ykköspaikalle valiokunnan entistä varapuheenjohtajaa Hannakaisa Heikkistä.

Demari johtaa perustuslain tulkintaa

SDP sai vielä toisen valintavuoron ennen vihreitä ja varmisti itselleen lakiuudistuksissa avainasemassa olevan perustuslakivaliokunnan johtopaikan.

Demareista aikaisempaa kokemusta perustuslakivaliokunnan johtamisesta on ainakin entisellä oikeusministerillä Johannes Koskisella.

Vihreät poimi pöydältä suuren valiokunnan, ja perussuomalaisille tarjoutui tämän jälkeen mahdollisuus napata ulkoasiainvaliokunnan kärkipaikka.

Vihreistä suuren valiokunnan johtoon sopisi alkuvaiheessa muun muassa pätkäpuheenjohtaja Pekka Haavisto. Hänestä voi kuitenkin tulla myöhemmin ulkoministeri.

Kenestä ulkoasiainvaliokunnan vetäjä?

Yksi vahva ehdokas ulkoasiainvaliokunnan johtoon on perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho.

Halla-aho jatkaa heinäkuun alkuun saakka Euroopan parlamentissa, joten perussuomalaiset joutuisi tässä tapauksessa valitsemaan valiokunnalle väliaikaisen puheenjohtajan, joka voisi olla esimerkiksi Euroopan parlamenttiin pyrkivä Laura Huhtasaari.

Halla-aho johti hallintovaliokuntaa vuosina 2011-12, mutta joutui silloin jättämään tehtävän kesken kaiken. Halla-aho oli arvostellut Korkeinta oikeutta blogi-kirjoituksesta saamastaan sakkotuomiosta.

Korkeimman oikeuden mukaan Halla-aho oli blogi-kirjoituksessaan syyllistynyt uskonrauhan rikkomiseen ja kansanryhmää vastaan kiihottamiseen.

Tiedusteluvalvonta suurimman puolueen käsiin

Tiedustelulakien uudistuksen yhteydessä perustetun uuden tiedusteluvalvontavaliokunnan johtoon valitaan myöhemmin SDP:n edustaja, ja tulevaisuusvaliokunnan puheenjohtajana jatkaa RKP:n edustaja.

Kokoomus sai jatkokierroksilla vielä puolustus- ja talousvaliokunnat, keskusta maa- ja metsätalousvaliokunnan sekä ympäristövaliokunnan, perussuomalaiset lakivaliokunnan ja SDP liikenne- ja viestintävaliokunnan.

Puolustusvaliokuntaa on viimeksi johtanut kokoomuksen Ilkka Kanerva ja hän on tälläkin kertaa vahva ehdokas tähän tehtävään.

Työelämä- ja tasa-arvovaliokunta tuli tällä kertaa vasemmistoliitolle, jonka eduskuntaryhmässä vahvaa ammattiyhdistystaustaa on ainakin Jari Myllykoskella.

Lue myös:

Valtiopäivät avattiin: Katso mikä puolue vetää mitäkin valiokuntaa seuraavat neljä vuotta – Yle seurasi avajaispäivää