Hyppää sisältöön

Varovasti risujen polton kanssa! Pelastuslaitos kehottaa erityiseen huolellisuuteen avotulen kanssa, pääsiäisenä roihahti yli 100 paloa

Maasto- tai ruohikkopalovaara on voimassa isossa osassa Suomea loppuviikon.

Suomessa maastopalot ovat olleet toistaiseksi pienehköjä, mutta Ruotsissa ja Norjassa on ollut tänä keväänä laajoja maastopaloja. Kuva: Johan Nilsson / AFP

Risujen polton ja kulottamisen aiheuttamat maastopalot työllistävät nyt pelastuslaitoksia, sillä kuivuus jatkuu. Ilmatieteen laitos on antanut maasto- tai ruohikkopalovaaran suureen osaan maata loppuviikoksi.

Tänään torstaina pelastuslaitokset ovat saaneet kymmeniä hälytyksiä maastopaloista eri puolilla Suomea.

Esimerkiksi Lieksassa Pielisellä sijaitsevassa Kelvänsaaressa kulottamisen epäillään karanneen käsistä ja sytyttäneen rakennuksen. Kulotuksessa hakkuujätteet ja osa humuskerroksesta poltetaan, sillä se tekee kasvupaikasta ravinteikkaamman (Metsänomistajat (siirryt toiseen palveluun)).

Maastopalot ovat olleet riesana myös ainakin Päijät-Hämeessä (Etelä-Suomen Sanomat (siirryt toiseen palveluun)) ja Sievissä Pohjois-Pohjanmaalla (Keskipohjanmaa (siirryt toiseen palveluun)).

Pääsiäisen aikaan Suomessa oli yli 100 maastopaloa, kertovat pelastusalan tilastot.

Maasto syttyy usein nuotiosta tai tupakasta

Pohjois-Karjalan pelastuslaitos kehottaa erityiseen huolellisuuteen avotulen käsittelyssä ja pidättäytymään kokonaan risujen polttamisesta ja kulottamisesta, mikäli olosuhteet eivät kuivuuden tai tuulen vuoksi ole turvalliset.

Esimerkiksi Pohjois-Karjalassa risujen polttaminen on yksi yleisimmistä maastopalojen syttymissyistä. Pelastuslaitoksen mukaan viimeisen kymmenen vuoden aikana 16 prosenttia maastopaloista on lähtenyt risujen polttamisesta.

– Seuraavaksi yleisimmin maastopaloja sytyttävät salamointi, nuotio ja tupakointi, sanoo pelastusjohtaja Markus Viitaniemi tiedotteessa.

Ilmatieteen laitos (siirryt toiseen palveluun) muistuttaa, että metsänhoidollisesta kulotuksesta on aina ilmoitettava etukäteen pelastuslaitokselle.

Risujen poltosta ei sen sijaan tarvitse etukäteen ilmoittaa viranomaisille, mutta osa kunnista on voinut kieltää sen kokonaan. Tarkista siis oman kuntasi määräykset. Poltosta ei saa aiheutua haittaa naapureille.

Maasto- tai ruohikkopalovaara on voimassa loppuviikon ajan Etelä-, Keski- ja Länsi-Suomessa aina Kemin korkeudelle asti. Voimassaolevat varoitukset voi tarkistaa Ilmatieteen laitoksen nettisivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Sää viilenee mutta kuivuus jatkuu

Torstai oli tähän mennessä kevään lämpimin päivä. Korkeimmalle elohopea kipusi Vaasassa, jossa nautittiin 22,5 asteesta. Maan etelä- ja länsiosassa lämpöä oli kauttaaltaan 20-22 astetta.

Perjantaina Uudellamaalla ja Kymenlaaksossa pilvilaatta peittää auringon ja alueella on pienten kuurosateiden mahdollisuus. Muualle maahan ei ole luvassa sateita. Maan etelä- ja länsiosissa on voimassa metsä- ja ruohikkopalovaroitukset.

Viikonloppuna sää viilenee koko maassa. Lämpötila laskee etelässä 15-20 asteeseen, muualla Suomessa on vielä viileämpää.

Lue lisää:

.
.