Osallistu jutuntekoon ja kerro meille: Miten pärjätä, kun piikkikammo estää verikokeet ja lentopelko matkustamisen?

Kerro meille, onko sinulla nyt tai onko sinulla ollut sellainen fobia, joka haittaa elämää.

fobiat
Verikoe
Neulojen ja pistämisen pelko on yleinen fobia. Pahimmillaan piikkittäminen voi johtaa pyörtymiseen. Jyrki Lyytikkä / Yle

Alkaako sinua pyörryttää yllä olevan kuvan takia? Hikoavatko kämmenet, kun pitäisi kavuta laittamaan tähti joulukuusen latvaan? Vai kääntyvätkö sisuskalut nurin, jos vain ajatteletkin käärmeitä? Jos tunnistat itsesi kuvauksesta, saatat kuulua siihen kymmeneen prosenttiin aikuisista, jotka potevat fobiaa.

Lievää pelkoa erilaisia asioita kohtaan tuntee suuri osa ihmisistä, mutta jos pelot alkaavat haitata normaalia elämää, on kyseessä fobia. Fobiat voivat kohdistua eläimiin, esimerkiksi käärmeisiin ja hämähäkkeihin, tiettyihin tilanteisiin, kuten vaikkapa lentämiseen tai ukkoseen tai ympäristöön, kuten korkeisiin paikkoihin tai siltoihin.

Pahimmillaan fobia voi estää normaalin elämän, kun pelon vuoksi esimerkiksi julkisilla paikoilla liikkuminen on lähes mahdotonta. Lisäksi fobiasta kärsivä voi hakea rohkaisua alkoholista, mikä ei pidemmän päälle ole toimiva ratkaisu.

Kerro meille alla olevalla lomakkeella, onko sinulla nyt tai onko sinulla ollut sellainen fobia, joka haittaa elämää. Oletko yritänyt päästä fobiasta eroon tai oletko kenties onnistunut jättämään fobian taaksesi? Teemme juttua fobioista, niiden kanssa elämisestä – ja siitä, miten niistä pääsee eroon.

Muistathan, että vastauksia voidaan käyttää jatkojutussa.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.