1. yle.fi
  2. Uutiset

Amazon kaksinkertaisti tuloksensa, Facebookia ei lannista edes miljardisakko – jättiläisten synkkä syksy on muisto vain

Suurin epävarmuus kohdistuu ensi tiistaina tuloksensa julkistavaan Appleen, kirjoittaa taloustoimittaja Juha-Matti Mäntylä.

Tulostiedot
Jeff Bezos
Jeff Bezosin johtama Amazon yli kaksinkertaisti tuloksensa viime vuodesta. Jim Watson / AFP

Tällä viikolla kaksi maailman johtavaa internetyhtiötä kertoi alkuvuoden tuloksiaan, Amazon viime yönä ja Facebook edellisenä.

Molemmilta odotettiin kasvua ja sitä myös saatiin.

Ensi viikolla tuloksistaan kertovat Apple ja Google. Kuten alla oleva kaavio kertoo, teknojättien kurssi on ollut alkuvuoden ylöspäin.

Viime vuonna tämän nelikon osakekurssit rikkoivat ennätyksiä – ja kääntyivät pitkän nousun jälkeen jyrkkään luisuun. Tänään tuo myrsky on taakse jäänyttä aikaa.

Tilastografiikka
Juha-Matti Mäntylä | Yle

Sijoittaja ei sakkoja säikähdä

Facebookin tulosjulkistuksen suurin uutinen oli, että yhtiö valmistautuu maksamaan miljardisakot Yhdysvaltain kauppakomissiolle.

Yhtiön mukaan sakot ovat kooltaan kolmesta viiteen miljardia dollaria. Ensi vaiheessa Facebook teki kolmen miljardin dollarin varauksen, joka lähes puolitti Facebookin alkuvuoden operatiivisen tuloksen.

Sakot liittyvät käyttäjien yksityisyyden suojan laiminlyönteihin. Noissa ongelmissa Facebook on rypenyt jo vuoden päivät. Nyt näyttää siltä, että löperön toiminnan seuraukset ovat muutakin kuin yleistä paheksuntaa ja kongressikuulusteluja.

Seniori-ikäisten poliitikkojen antama ripitys ja kummalliset kysymykset (siirryt toiseen palveluun)ovat olleet tuskaista aikaa yhtiön johtajille, mutta varsinaisena rangaistuksena niitä ei voi pitää.

Mark Zuckerberg pitämässä puhetta lehdistötilaisuudessa Pariisissa.
Mark Zuckerbergin perustama Facebook sai miljardisakot.Bertrand Guay / AFP

Entä itse sakko? Kolme miljardia dollaria on valtava summa rahaa – mutta ei Facebookille.

Yhtiö tienaa sijoittaja-arvioiden mukaan tänä vuonna noin 22 miljardia (eli 22 tuhatta miljoonaa) dollaria. Tuolla summalla yhtiö voisi maksaa sakot vielä seitsemään kertaan.

Facebookin sakkoja voidaan verrata myös Googleen, jolle EU:n viranomaiset ovat määränneet sakkoja jo 8,2 miljardin euron verran (siirryt toiseen palveluun).

Viimeksi maaliskuussa Googlelle lätkäistiin kilpailurikkeistä 1,5 miljardin euron sakot. Myös Facebook on saanut useita (siirryt toiseen palveluun)jopa miljardiluokan sakkoja (siirryt toiseen palveluun)Euroopasta.

Sijoittajat palkitsevat

Sijoittajat olivat osanneet odottaa sakkoja, saattoivatpa he pitää summaa jopa vähäisenä. Tulosjulkistuksen jälkeen Facebookin kurssi oli joka tapauksessa kuuden prosentin nousussa.

Syitä oli toki muitakin. Facebookin, Instagramin, WhatsAppin ja Messengerin – jotka kaikki ovat osa Facebookia – käyttäjämäärä on vahvassa kasvussa. Palveluiden päivittäisten käyttäjien määrä nousi kahdeksan prosenttia 1,6 miljardiin ja kuukausittaisten käyttäjien määrä niin ikään kahdeksan prosenttia 2,4 miljardiin käyttäjään.

Samaan aikaan yhtiön liikevaihto, käytännössä käyttäjille suunnatun mainonnan arvo, kasvoi yli neljänneksen 15 miljardiin dollariin.

Sakkovarauksen vuoksi tulos puolittui viime vuoden vastaavaan ajankohtaan verrattuna.

Logokimara Amazon Facebook Apple Google
Googlen, Amazonin, Facebookin ja Applen muodosta yritysnelikko tunnetaan yhdysvalloissa lyhenteellä GAFA.Yle Uutisgrafiikka

Amazon ylitti odotukset

Internet- ja verkkokauppajätti Amazon oli myös omistajilleen iloinen yllätys. Alkuvuonna yhtiön myynti kasvoi edellisvuodesta 17 prosenttia 60 miljardiin dollariin.

Yhtiön tulos yli kaksinkertaistui 3,6 miljardiin dollariin.

Amazonin kulut ovat nousussa. Sitä selittävät yritysostot ja lisäinvestoinnit verkkokaupan toimituksiin.

Facebookin ja Googlen lailla myös Amazon saattaa pian olla viranomaisten hampaissa. Viime syksynä EU:n kilpailukomissaari Margrethe Vestager kertoi viranomaisten aloittaneen "alustavan ja epävirallisen tutkinnan".

EU:n kilpailuviranomaisia kiinnostaa (siirryt toiseen palveluun), saako Amazon epäreilua kilpailuetua siitä, kun se tarjoaa verkkokauppaansa itsenäisille kauppiaille – ja myy siellä samaan aikaan omia tuotteitaan. Amazon saa kauppapaikan omistajana toimintansa suunnitteluun dataa, jota itsenäisillä kauppiailla ei ole käytettävissään.

Seuraavaksi sijoittajien katseet kohdistuvat Googleen, jonka emoyhtiö Alphabet julkistaa tuloksensa ensi maanantaina. Tiistaina oman tuloksensa julkistaa Apple.

Applen toimitusjohtaja Tim Cook Apple TV Plus -palvelun julkistustilaisuudessa.
Apple

Toipuuko iPhone?

Apple oli osakemarkkinoiden tähti pitkään, mutta viime syksynä iPhone-puhelinten myynti tuotti sijoittajille karvaan pettymyksen. Apple antoi historiallisen tulosvaroituksen ja kertoi joulumyyntinsä jääneen edellisvuotta pienemmäksi.

Ensi viikolla nähdään, jäikö notkahdus väliaikaiseksi.

Reutersin keräämien ennusteiden mukaan analyytikot odottavat yhtiön liikevaihdon jääneen vuoden alkukuukausina reiluun 57 miljardiin dollariin, eli kuutisen prosenttia viime vuoden vastaavasta ajankohdasta. Jos näin käy, syy on takkuilevan puhelinmyynnin.

Yhtiöllä oli viime vuonna vaikeuksia erityisesti Kiinassa, mutta myös länsimaiset kuluttajat olivat aiempaa haluttomampia vaihtamaan toimivia puhelimiaan uusiin ja entistä kalliimpiin.

Applen tuloksen analysointia tulee vaikeuttamaan se, että yhtiö ilmoitti viime vuoden lopulla, ettei se jatkossa raportoi laitteiden myyntimääriä entiseen tapaan.

Kysymys kuuluu, olisiko yhtiö tehnyt niin, jos se odottaisi seuraavilta vuosineljänneksiltä loistavia myyntilukuja? Kuten tämän artikkelin alussa oleva kaavio kertoo, sijoittajien usko Appleen on talven ja kevään kuluessa joka tapauksessa vahvistunut.

Netflixin päämaja Los Gatosissa, Kaliforniassa.
Internetin neljällä jättiläisellä on lähes monopolin kaltainen asema – kuuluuko Netflix joukkoon?John G. Mabanglo / EPA

Miksi Netflix kuuluisi joukkoon?

Yhdysvaltalainen media rakastaa kirjainlyhenteitä.

Internetin neljästä jättiläisestä, Googlesta, Amazonista, Facebookista, ja Applesta, käytetään usein lyhennettä GAFA. Moni liittää tuohon joukkoon myös televisiota mullistavan Netflixin, jolloin lyhenne vääntyy muotoon FAANG.

Netflix julkisti oman vahvan tuloksensa alkuvuodelta jo viime viikolla.

Kysymys kuitenkin kuuluu, miksi Netflix tulisi rinnastaa neljään jättiläiseen? Markkina-arvoltaan se on vain murto-osa edellä mainituista. Käyttäjiä Netflixillä on noin 160 miljoonaa, kun Facebookin, Googlen ja Applen käyttäjät lasketaan miljardeissa. Amazonin asiakasmäärää en edes yritä arvioida.

Eikä kyse ole vain koosta.

Netin jätit ja nuoret nousukkaat

Netflixillä ei ole lähellekään samanlaista monopolin kaltaista asemaa, jollainen on Facebookilla, Googlella, Amazonilla ja Applella.

  • Googlella on yli 90 prosentin osuus hakukoneiden käytöstä ja myytyjen älypuhelinten käyttöjärjestelmistä.
  • Amazonin osuus Yhdysvaltain verkkokaupasta on noin puolet.
  • Maailman kaikesta some-pöhinästä kaksi kolmasosaa tapahtuu Facebookissa tai muissa yhtiön omistamissa palveluissa. (Messenger, Instagram, WhatsApp).
  • Juuri nyt Applen iPhone-myyntiin kohdistuu epäilyjä (siirryt toiseen palveluun), mutta yhtiö on yhä yksi maailman kannattavimmista yhtiöstä.

Netflix ei kuulu tähän joukkoon. Pelkistäen voisi väittää, että elokuvapalvelun pystyttäminen ei lopulta vaadi "kuin" omaa tai ostettua sisältöä sekä verkkopalvelun.

Moni Netflix-sijoittaja on laittanut huolestuneena merkille, että Disneyn ja Applen kaltaiset yhtiöt ovat asettumassa kilpailemaan sitä vastaan.

Saman huomion voi tehdä monesta internet-yhtiöstä, joka on pörssissä tai matkalla sinne. Arvostettu talousaikakauslehti Economist varoitti tuoreessa artikkelissaan (siirryt toiseen palveluun)lukijoita innostumasta liikaa Uberin, Spotifyn, Lyftin ja Aribnb:n kaltaisista tähtiyhtiöistä.

Esimerkiksi musiikkipalvelu Spotifyn tilanne on lähes identtinen kuin Netflixillä.

Toisaalta kuljetuspalveluiden markkinoille tulon kynnys on matala, vaikka pörssilistausta suunnitteleva kuljetuspalvelu Uber ja juuri pörssiin listautunut kilpailija Lyft tällä hetkellä julkisuuden tähtinä loistavatkin.

Jopa Uber- ja Lyft-palveluita käyttävät kuljettaja kilpailuttavat palveluita jatkuvasti keskenään.

Economist huomauttaa, että useimmat näistä yksisarvisista ovat raskaasti tappiollisia.

Neljä jättiä ovat yhä turvassa

Sääntelyllä ja sakoilla pyritään suitsimaan GAFA-yhtiöiden valtaa, mutta lopulta saattaa käydä niin, että lisääntyvä sääntely ja viranomaisvalvonta antaa Googlelle, Applelle, Facebookille ja Amazonille myös suojaa.

Ne itse ehtivät kasvaa nykyiseen kokoonsa keinoilla, jotka saattavat jatkossa olla kiellettyjä.

Facebookin sijoittajat sen jo tietävät. Muutaman miljardin euron sakko ei ole mikään maailmanloppu.

Lue seuraavaksi