Edith Kankkusella on yllään haalarin sijaan vapputakki – niin kuin monella muullakin Otaniemeen muuttaneella taideopiskelijalla

Aalto-yliopiston tekniikan, taiteen ja kauppatieteiden opiskelijat viettävät ensimmäistä yhteistä vappua Otaniemessä.

Otaniemi
teekkarit, Otaniemi, Äpy-lehti, vapputerassi, Edith Kankkunen,  Nuoret Designerit ry:n NuDen puheenjohtaja
Nuorten Designerien eli NuDen puheenjohtaja Edith Kankkunen vietti edellistä opiskelijavappua Helsingin Arabiassa.Terhi Liimu / Yle

Aurinko pilkahtaa pilven raosta valaisten kirjavaa opiskelijajoukkoa. Aukion laidalle on versonut kevään tullen terassipöytien, kojujen ja konttien tilkkutäkki. Onpa siellä myös sauna ja Aalto-yliopiston opiskelijoiden oma radioasema Radiodiodi, joka tuuttaa ilmoille ohjelmaa yötä päivää.

Nyt ilmaa leikkaa pillin vihellys. Kumipyörillä kulkevalla junalla kiertää kampuksen noin 10 minuutissa.

Junan liikkeitä ja kyydin saapumista voi seurata mobiilisovelluksella, tietenkin, ollaanhan nyt tekniikan opiskelijoiden kaikkein pyhimmässä paikassa, Espoon Otaniemessä.

Tänä keväänä Otaniemestä on tullut todellinen muurahaispesä, jossa ahertaa päivittäin 12 000 opiskelijaa (sen päälle on neljän tuhannen ihmisen henkilökunta). Viimeisinä Aalto-yliopiston kampukselle muuttivat Kauppakorkeakoulun maisteriopiskelijat viime helmikuussa, ja nyt se toimii täydessä suunnitellussa laajuudessaan.

– Yhteentörmäys on väärä sana, mutta eri tieteenaloilla on erilaisia tekemisen kulttuureja, Aalto-yliopiston provosti Kristiina Mäkelä pohtii muutosta.

Äpytori, teekkarit, vappu,  Kristiina Mäkelä, Aalto-yliopiston provosti
Aalto-yliopiston provosti Kristiina Mäkelä on saanut seurata Otaniemen muutosta aitiopaikalta.Terhi Liimu / Yle

Mäkelän pitäisi tietää, sillä provostina hän vastaa yliopiston akateemisen toiminnan kokonaisuudesta.

Eroja on esimerkiksi siinä, millä tavalla tutkimusta tehdään tai millä tavalla toimitaan luennoilla.

– Riippuen siitä onko se perinteisestä luento-opetusta, laboratoriotyötä vai kädet savessa keramiikan tekemistä, niin se on tietenkin erilaista, Mäkelä sanoo.

Törmäyksistä odotetaan innovaatioita

Yhteensovittamista on ollut esimerkiksi tilojen käytettävyydessä. Taiteen ja suunnittelun korkeakoulun eli Aalto ARTSin opiskelijat ovat valittaneet, että heidän töilleen ei ole riittävästi säilytystilaa.

Äpytori, teekkarit, Otaniemi, Äpy-lehti
Teekkarien vappulehti Äpy käy kaupaksi terassilla Otaniemessä.Terhi Liimu / Yle

Toisaalta juuri tilojen yhteisestä käytöstä toivotaan syntyvän niitä siemeniä, joista versoo uusia ideoita ja innovaatioita, joille löytyisi myös kaupallista kysyntää.

Onnistuneesta yhteistyöstä löytyy jo esimerkkejä. Niistä tunnetuin lienee Jenni Haukion viime vuoden Linnan juhlien juhlakolttu, joka oli valmistettu kotimaisesta koivuselluloosasta ympäristöystävällisen Ioncell-teknologian avulla.

Se syntyi Aalto-yliopistossa biomateriaalien valmistuksen ja muotoilun opiskelijoiden yhteistyönä.

Haalarikapinasta maalarintakkeihin

Korkeakouluilla on omat vahvat identiteettinsä, eikä lokeroinnilta ole Otaniemessä täysin vältytty. Taiteen opiskelijoilla ei esimerkiksi ole lainkaan opiskelijahaalareita, joita ilman teekkareita taas harvemmin tapaa julkisilla paikoilla.

Vappujunja, teekkarit, Otaniemi, Äpy-lehti
Otaniemen kampusjunassa valmistautuivat vappuun Hanna Hämäläinen eli "Sulo R. Liukas", Jaakko Viertiö, Oskar Suomalainen, Lotta Harjula ja Sanni Ruikka (selin).Terhi Liimu / Yle

Muotoilun laitoksen opiskelijat paistattelevat päivää viereisellä terassilla. He ovat sonnustautuneet pitkähelmaisiin takkeihin, jollaisia taidemaalarit käyttävät. Takkien kuosi vaihtelee vuosikursseittain.

– Haalarit eivät tuntuneet omalta - emme kokeneet teekkariperinnettä omaksemme ja siksi hankimme takit, sanoo Nuorten Designerien eli NuDen puheenjohtaja Edith Kankkunen, jonka vapputakissa on trendikäs mustavalkoinen norppakuosi.

Takit, haalarit ja niiden väritys sekä lakista keikkuva tupsu ovat hyviä tuntomerkkejä. Siviilivaatteissa kaikki sekoittuvat. Sekä opiskelijat että Aalto-yliopiston henkilökunta sanovat kuorossa, ettei vastaantulijasta pysty sanomaan päältä päin, minkä alan opiskelija tämä on.

– Diversiteetti on kasvanut, ihmiset ovat niin yksilöllisiä, provosti Kristiina Mäkelä tuumii.

Myönnettävä se onkin: vappulehti Äpyn terassilla nauttii kevään lämmöstä kolme nuorukaista, jotka kaikki opiskelevat eri korkeakoulussa. He ovat peililaseissaan kuin yhdestä puusta veistettyjä. Stereotypiat joutavat romukoppaan.

Taideopiskelijoiden vastarinta pehmeni

Moni taideopiskelija vastusti aluksi koulun muuttoa Helsingin Arabiasta Espooseen. Seassa oli myös perinteistä muutosvastarintaa.

– Olihan se iso muutto ja tiesimme etukäteen, että tilat eivät välttämättä tule olemaan valmiit, kun tänne tullaan. Tietysti aluksi oli vähän vastahakoisuutta, mutta kyllä tämä alkaa tuntua jo ihan kodilta, kertoo Kankkunen.

Taiteen ja muotoilun opiskelijat myöntävät nyt, että poikkitieteellinen kanssakäyminen on vilkastunut Arabiasta muuton jälkeen. Aurinkoisella terassilla pyörii opiskelijoita neljästä eri ainejärjestöstä.

– Arabiassa pääaineet hengailivat oikeastaan keskenään, mutta nyt tehdään enemmän asioita yhdessä, Edith Kankkunen sanoo.

Länsimetron liikenteen alkaminen toi Espoon lähemmäksi pääkaupungin sykettä, ja metron positiivista vaikutusta korostaa moni. Elävyyttä on tavoiteltu muun muassa sillä, että kaikki kampuksen avaintoiminnot on sijoitettu 350 metrin päähän metroasemalta.

Mantalle yhteisessä kulkueessa

Otaniemeä ikiaikaisesti hallinneet teekkarit eivät ainakaan myönnä menettäneensä jalansijaa.

Äpytori, teekkarit, vappu, Erna Virtanen, AYY:n teekkarijaoston puheenjohtaja
AYY:n teekkarijaoston puheenjohtaja Erna Virtanen ei ikävöi aikaa, jolloin Otaniemi oli teekkarien tyyssija.Terhi Liimu / Yle

Kampuksella on kuitenkin ihan toisenlainen vilske kuin viisi vuotta sitten, kun Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan AYY:n teekkarijaoston puheenjohtaja Erna Virtanen aloitti korkeakouluopintonsa.

– Joka suuntaan on ollut vähän ennakkoluuloja, mutta mielestäni loppujen lopuksi olemme tulleet aika hyvin yhteen. Tietysti olemme joustaneet joistain asioista vähäsen, että kaikilla olisi kiva olla täällä, Virtanen sanoo.

Ensimmäisen yhteisen ison opiskelijavapun kynnyksellä on syytä kysyä nimenomaan teekkarilta, millaisena hän näkee nykyisen Otaniemen.

– Teekkarit ja kylterit [kauppatieteilijät] ovat molemmat perinteikkäitä, mutta artsilaiset ehkä vielä etsivät paikkaansa. Mielestäni täältä Otaniemestä voi vielä löytyä heille ihan hyvä paikka, Virtanen arvioi.

Yhteenhitsautumisesta kertoo se, että kun Aalto-ylioppilaskunta lakittaa Mantan tänä vappuna, niin kauppatieteilijöiden perinteiseen suureen vappukulkueeseen on kutsuttu koko Aalto-yliopiston ylioppilaskunta. Potentiaalisesti siis 12 000 opiskelijaa.