1. yle.fi
  2. Uutiset

Helsingin seudun joukkoliikenne uudistuu lauantaina – Mitä turistin pitää tietää pääkaupunkiseudun joukkoliikenteessä?

Kun liput määräytyivät ennen kuntarajojen mukaan, uudessa järjestelmässä vyöhykkeet ylittävät kuntarajoja.

joukkoliikenne
HSL:n vyöhykeuudistus myllää pääkaupungin joukkoliikenteen lauantaista alkaen.
HSL:n vyöhykeuudistus myllää pääkaupungin joukkoliikenteen lauantaista alkaen. Markku Ulander / Lehtikuva

Helsingin seudun joukkoliikenne saa uudet vyöhykkeet ensi lauantaina. Mistä ulkopaikkakuntalainen tai matkailija tietää, mikä lippu tulisi milloinkin ostaa?

Paras tapa oikean lipun hankkimiseen on ladata puhelimeen HSL:n sovellus.

– Sovelluksen Mistä mihin -toiminnolla löytää parhaiten, että mikä lippu sopii itselle parhaiten, toteaa Helsingin Seudun liikenteen (HSL) projektipäällikkö Eeva Jakobsson Radio Suomen päivän haastattelussa.

Matkailijoiden suosimia kertalippuja voi ostaa kuten aiemminkin lippuautomaatista, R-kioskeista, HSL-sovelluksesta tai bussikuskilta. Jakobsson painottaa että lippuja ei voi ostaa junista, mutta lippuautomaatteja löytyy jokaiselta juna-asemalta. Lippuja ei voi myöskään ostaa raitiovaunuista.

Pelkistetty kartta HSL vyöhykkeistä.
Yle Uutisgrafiikka / HSL

Esimerkkimatkoja ja uudet kortinlukijat

Vyöhykeuudistus on herättänyt ihmetystä erityisesti ulkopaikkakuntalaisissa ja matkailijoissa.

Jos saapuu HSL-alueelle lentäen, ja haluaa matkustaa Helsinki-Vantaan lentokentältä ja huvipuisto Linnanmäelle, oikea lippu on ABC-lippu. Se korvaa entisen seutulipun. Jos haluaa matkata Helsingin keskustasta Korkeasaaren eläintarhaan, tulee ostaa AB-lippu, joka korvaa nykyisen Helsingin sisäisen lipun.

Jakobssonin mukaan osana vyöhykeuudistusta myös kortinlukijat muuttuvat niin, että käyttöliittymät näyttävät erilaisilta jokaisella vyöhykkeellä

– Lukija tulee vähentämään ne (lippu)vaihtoehdot, joita ei voi siinä kohtaa ostaa. Tämä helpottaa lipun ostoa, kun et voi ostaa väärää lippua niin helposti.

Uudistuksen jälkeen et voi enää ostaa lippua vain yhdelle alueelle. Tämä tarkoittaa sitä, että myös raitiovaunulippu poistuu käytöstä.

Myös lippujen hinnat nousevat. Korotus kertalipun hintaan on Jakobssonin arvioiden mukaan noin 40 senttiä riippumatta vyöhykkeestä.

Lue lisää:

Yli miljoonan matkustajan arki menee uusiksi, kun pääkaupunkiseudun vyöhykeuudistus tulee vihdoin voimaan – tämä kaikki siitä pitää tietää

Lue seuraavaksi