1. yle.fi
  2. Uutiset

Mopoilija loukkaantui vakavasti mopon ja auton kolarissa Varkaudessa – poliisi epäilee, että mopo oli viritetty

Saattaa myös olla, että mopoilija ei ollut laittanut kypäräänsä kiinni, poliisi kertoo.

Varkaus
Poliisin hihamerkki.
Toni Pitkänen / Yle

Teini-ikäinen mopoilija loukkaantui vakavasti kolarissa keskiviikkona Varkaudessa. Auton ja mopon kolari tapahtui Kuoppakankaankadun ja Petäikönkadun risteyksessä kello 18.30 aikaan. Silminnäkijöiden havaintojen perusteella poliisi epäilee, että mopo oli viritetty tai muutettu rakenteeltaan siten, että se kulki huomattavasti sallittua nopeampaa vauhtia.

Alustavien tietojen mukaan taksi oli kääntymässä risteyksessä vasemmalle, kun suoraan ajanut mopoilija törmäsi taksin oikeaan kylkeen. Paikkakuntalainen, 55-vuotias taksinkuljettaja on kertonut, ettei havainnut mopoilijaa ennen törmäystä.

Törmäyksen voimasta mopoilija lensi auton katon yli useita metrejä ja hänen kypäränsä irtosi. Kypärä löytyi ehjänä 16 metrin päästä törmäyspaikasta. Mopo painui törmäyksessä keulastaan kasaan kauttaaltaan. Taksi vaurioitui oikeasta kyljestään.

Taksissa olleet eivät loukkaantuneet. Mopoilija kuljetettiin Kuopion yliopistolliseen sairaalaan. Poliisin sairaalasta tänään perjantaina saamien tietojen mukaan mopoilijan vammat ovat vakavia, mutta eivät hengenvaarallisia. Mopoilijalle tuli törmäyksestä vakavia luunmurtumia raajoihin ja päähän. Poliisi ei ole päässyt vielä kuulemaan mopoilijaa.

Poliisi tutkii asiaa liikenneturvallisuuden vaarantamisena, ja molemmat kuljettajat ovat tutkinnan tässä vaiheessa epäiltyjä. Rikosnimikkeet tarkentuvat tutkinnan edetessä. Poliisi epäilee, että mopon nopeus oli törmäyshetkellä huomattava eikä paikalla ollut havaittavissa jarrutusjälkiä.

Mopo on toimitettu katsastuskonttorille tarkempiin tutkimuksiin. Varmuus siitä, oliko mopo viritetty tai sen rakennetta muutoin muutettu, saadaan tutkimusten jälkeen.

Poliisi vanhemmille: Keskultelkaa nuorten kanssa!

Poliisin mukaan Varkauden seudulla on liikenteessä lukuisia viritettyjä mopoja. Poliisi on pyrkinyt tänäkin keväänä valvomaan mopoja.

– Vastuu on kuitenkin ensisijaiseti nuorilla itsellään ja heidän vanhemmillaan. Tyypillisesti mopo on vanhemman omistuksessa ja nuori haltijana, jolloin myös omistaja on vastuussa mopoon tehdyistä muutoksista, poliisi painottaa.

Poliisi muistuttaa, että mopon virittäminen on lainvastaista. Toisekseen viritettyä, nopeammin kulkevaa mopoa on poliisin mukaan pidettävä moottoripyöränä, mistä seuraa huomattavan suuria vakuutusmaksuja.

– Myös mopon ajo-ominaisuudet ja sitä kautta mopon turvallisuus muuttuvat muuksi kuin ne alunperin on tarkoitettu, poliisi huomauttaa tiedotteessa.

Poliisi on huolissaan myös siitä, että nuoret eivät pidä kypärää kiinni, vaikka se onkin päässä. Keskiviikon kolarissa on poliisin mukaan viitteitä siitä, että kypärä lähti mopoilijan päästä tästä syystä.

– Jos näin todetaan olleen, on hyvinkin todennäköistä, että jos kypärä olisi ollut asianmukaisesti kiinni, vakavilta päävammoilta olisi säästytty, poliisi toteaa.

Poliisi kehottaa nuoria ja heidän vanhempiaan keskustelemaan mopojen virittämisestä. Lisäksi nuorten kanssa olisi hyvä käydä keskustelua turvavälineiden käytöstä ja asenteista liikenneturvallisuuteen ylipäätään.

Poliisi toivoo, että vanhemmat kiinnittävät huomiota siihen, missä kunnossa heidän lastensa mopot ovat.

– Virittäminen ja epäkuntoisuus lisäävät merkittävästi riskiä joutua vakaviin onnettomuuksiin. Mopon ja auton kolareissa mopon kuljettaja on yleensä aina on se, joka loukkaantuu vakavammin, poliisi muistuttaa.

Lue seuraavaksi