Kuortaneen urheiluopisto kasvaa – uusia halleja ja majoituspalveluita rakennetaan lähivuosina 20 miljoonalla eurolla

Vastavalmistuneessa palloiluhallissa on täysmittaiset jalkapallo- ja pesäpallokentät. Telinevoimistelijoille rakennetaan viereen Pohjoismaiden suurin halli, koska kiinnostus lajia kohtaan on kasvanut.

Kuortaneen urheiluopisto
Kuortaneen uusi palloiluhalli.
Kuortaneen uusi palloiluhalli on valaistu tehokkaasti.Antti Kettumäki / Yle

Kuortaneelle on valmistunut alueemme suurin palloiluhalli jalkapalloilijoiden ja pesäpalloilijoiden käyttöön. Hallia voivat käyttää myös muut palloilulajien harrastajat, esimerkiksi amerikkalaisen jalkapallon pelaajat.

Hulppeassa rakennuksessa on tilaa 9000 neliötä, sen pituus on 127 ja leveys 77 metriä.

– Tämä on tehty täysin urheilijoiden ehdoilla. Täysimittaisen kentän lisäksi olemme satsanneet oheisharjoitteluun eli lämmittelyalueeseen, jossa voi käydä puntilla ja potkaisuharjoituksissa, kertoo toimitusjohtaja Jussi Töyrylä.

Kuortaneella konsultoitiin pesäpallo- ja jalkapalloliittoja, jotta uudesta hallista saatiin mahdollisimman monipuolinen.

– Valaistusta, ilmastointia ja varsinkin tekonurmea on kehuttu, ne ovat uusinta tekniikkaa. Jalkapallon pelaamiseen hiekkapohjainen nurmi on erinomainen ja se soveltuu myös pesäpalloiluun.

Kustannusarvio piti

Uuden palloiluhallin omistaa Kuortaneen kunta ja urheilupisto on vuokralla 20 vuoden sopimuksella. Kustannusarvio 5,3 miljoonaa piti eikä ylitystä tullut. Nyt hallin toivotaan maksavan itse itsensä takaisin.

– Käyttökustannukset hoituvat, mutta "juusto ja makkara" tulevat leivän päälle siitä, että me saadaan opistolle leiriryhmiä, koulutustilaisuuksia ja yöpyviä asiakkaita. Samalla he käyttävät myös muita meidän palveluita.

Kuortaneen uusi palloiluhalli ulkokuva
Kuortaneen uudessa palloiluhallissa on tilaa 9000 neliöä.Antti Kettumäki / Yle

Päivisin hallia käyttävät urheilulukion opiskelijat ja tiloja vuokrataan myös muille lähialueiden koululais- ja opiskelijaporukoille.

– Arki-iltaisin tiloja käyttävät lähialueiden seurat ja viikonloput varataan leiritys- ja turnauskäyttöön, mistä sitten majoitusvuorokausiakin pitäisi tulla.

Halleja tulee lisää

Rakentaminen Kuortaneen urheiluopistolla ei lopu tähän. Juuri kun palloiluhalli saatiin valmiiksi, niin viereen ryhdytään rakentamaan seuraavaa hallia.

– Toukokuun alussa ryhdytään rakentamaan telinevoimisteluhallia ja voin sanoa, että siitä tulee lajin suurin yksittäinen halli pohjoismaissa. Kooltaan se on 3000 neliötä ja harjoituspuitteet tulevat miehille ja naisille samanaikaista käyttöä varten.

Telinevoimistelu on nostanut suosiotaan. Siksi nykyiset tilat ovat liian pienet ja vanhanaikaiset.

– Telinevoimistelu on meillä suurin laji tällä hetkellä, jos katsotaan asiakasvolyymeja. Nyt satsataan tähän ja tarjotaan huippuolosuhteet voimisteluliitolle ja seuroille ympäri maata, sanoo toimitusjohtaja Jussi Töyrylä.

Alueen mittava investointibuumi jatkuu myös lähivuosina. Kaikkiin rakennus- ja majoituskohteisiin satsataan noin 20 miljoonaa euroa ja käyttömääriin tavoitellaan 30-35 prosentin kasvua.