Hyppää sisältöön

Naapuri vainosi naista karmealla tavalla ennen kuin hänet saatiin hoitoon: Sytytti yöllä tulipalon postiluukusta, paukutti ovea ja ikkunoita

Mielentilatutkimuksen mukaan mies oli syyntakeeton, ja hänet määrättiin tahdosta riippumattomaan hoitoon.

Kuvituskuva. Kuva: Antti Makkonen / Yle

Naapuri ehti vainota naista Tampereella viime kesänä lukemattomilla eri tavoilla. Kiusaaminen päättyi vasta elokuisena yönä, kun mies sytytti naisen kotiin tulipalon. Hän tunki postiluukusta papereita, jotka oli sytytetty tuleen.

Naisen eteisessä syttyi tulipalo, joka tuhosi asunnon eteistä ja aiheutti savuvahinkoja muualle asuntoon, porrashuoneeseen ja muutamiin naapuriasuntoihin.

Mies vainosi naista ennen tulipaloa myös monella muulla tavalla. Vainoaminen oli alkanut jo vappuna.

Mies on tunnustanut lyöneensä ruuvimeisseilillä ja potkineensa naisen asunnon ovea useilla eri kerroilla ja heitelleensä palavia tupakan tumppeja asuntonsa parvekkeelta alapuolella sijaitsevalle naisen parvekkeelle.

Mies myönsi myös paukuttaneensa naisen asunnon ikkunoita naruun sidotulla painavalla esineellä ja laittaneensa teippiä tämän asunnon ovisilmään.

Kolmas naapuri kertoi oikeudessa, että miehellä oli ollut keppi, jossa oli ollut kiinnitettynä naru ja sen päässä tavaraa. Tällä viritelmällä mies paukutteli naisen ikkunaa.

Pelottelua ja uhkailua

Mies oli myös ottanut naisen takin tämän kellarikopista ja laittanut sen naisen asunnon oveen roikkumaan.

Hän oli kuvannut naista kännykällä. Mies soitti parvekkeeltaan äänittämäänsä nauhoitusta, jossa muita asukkaita varoitetaan naisesta.

Sen sijaan mies kiisti heittäneensä tahallaan likavettä naisen asunnon parvekkeelle. Veden mukana oli naisen mukaan ulosteelta vaikuttavia möykkyjä. Miehen mukaan pesuvesi oli vahingossa valunut naapurin parvekkeelle.

Miehellä ei ollut muistikuvia kaikista syytteessä luetelluista teoista. Naisen mukaan mies oli heittänyt insuliinineulan kärkiä naisen parvekkeelle, laittanut postiluukkuun outoja kirjeitä sekä laittanut lukkopesään pieniä kiviä.

Naisen mukaan miehen asunnosta oli kuulunut yöllä häiritseviä ääniä. Kun nainen oli huomauttanut tästä, naapuri oli sanonut, että hänellä on ase auton hansikaslokerikossa.

Mies myönsi syytteen vainoamisesta oikeaksi. Vainoaminen aiheutti naisessa vakavia pelkotiloja.

Tahdosta riippumattomaan hoitoon

Nainen oli siirtynyt heinäkuussa ystävänsä luo yöksi, koska ei enää uskaltanut nukkua kotonaan. Nainen ei uskaltanut tehdä rikosilmoitusta, ettei provosoisi miestä.

Nainen ei ollut onneksi kotona tulipalon syttyessä. Pelastuslaitoksen mukaan asunnossa oli ollut konkreettinen vaara menehtyä tai loukkaantua.

Kuva: Antti Eintola / Yle

Mies tuomittiin Pirkanmaan käräjäoikeudessa vainoamisesta syyntakeettomana ja tuhotyöstä syyntakeettomana. Tuomiot eivät ole lainvoimaisia.

Mielentilatutkimuksen mukaan mies oli syyntakeeton, sen takia häntä ei tuomittu rangaistukseen. Hänet määrättiin tahdosta riippumattomaan hoitoon.

Mies joutuu maksamaan naiselle kärsimyksestä yhteensä 4 500 euroa, oikeudenkäyntikulut ja muita korvauksia vajaat 3 000 euroa.

Lisäksi mies joutuu maksamaan korvauksia taloyhtiölle, vakuutusyhtiöille ja naapureille.

Valitettavan yleistä

Vainoaminen on ollut rikosnimikkeenä vasta vuodesta 2014. Vainoamiseen syyllistyy (siirryt toiseen palveluun) (Finlex-sivusto) henkilö, joka toistuvasti uhkaa, seuraa, tarkkailee, ottaa yhteyttä tai muulla tavalla vainoaa toista niin, että se on omiaan aiheuttamaan vainotussa pelkoa tai ahdistusta.

Yle Uutiset selvitti vuosi sitten, kuinka yleistä vainoaminen on. Vuonna 2017 poliisin tietoon tuli jo 767 vainoamistapausta, selviää Poliisiammattikorkeakoulun keräämistä tilastoista.

Luku on jäävuoren huippu. Euroopan unionin perusoikeusviraston toteuttamassa kyselyssä joka neljäs suomalainen nainen kertoi kokeneensa vainoa. Tämä oli kuudenneksi eniten EU:ssa. Ruotsissa jopa joka kolmas nainen kokee vainoa.

Lue lisää: