1. yle.fi
  2. Uutiset

Venäjän öljymysteeri laajenee – toinenkin Eurooppaan johtava öljyputki jouduttiin sulkemaan

Venäjän mukaan suuret haitta-ainepitoisuudet öljyssä johtuvat teknisestä viasta.

öljy
Työntekijä öljyputken pumppuasemalla
Druzhba-öljyputken eteläinen haara vie öljyä Slovakiaan, Tšekkiin ja Unkariin.Andrei Liankevich / EPA

Ukraina on sulkenut venäläistä raakaöljyä Eurooppaan vievän öljyputken. Öljyssä on niin paljon haitta-aineita, orgaanista kloridia, että se voi aiheuttaa vahinkoa öljynjalostamoille.

Kyseessä on niinsanotun Druzhba-öljyputken eteläinen haara, joka johtaa Slovakiaan, Tšekkiin ja Unkariin. Ainakin Slovakia ja Tšekki ovat kieltäytyneet ottamasta vastaan putken kautta tulevaa öljyä alkuviikolla paljastuneen kloridiongelman takia.

Eilen torstaina uutisoitiin, että Druzhba-putken pohjoinen haara suljettiin samasta syystä. Pohjoinen haara johtaa Puolaan ja Saksaan.

Venäjältä Eurooppaan tuotavan öljyn laatu romahti – voi pilata jalostamon

Kloridia käytetään tehostamaan öljyntuotantoa, mutta se on poistettava öljystä ennen kuljetusta jalostamoille, koska se voi vahingoittaa jalostamon laitteita.

Druzhba-putkien kautta voidaan kuljettaa yli miljoona barrelia öljyä päivässä. Katkos aiheuttaa satojen miljoonien eurojen tappiot niin Venäjälle kuin välityskauppaa käyvälle Valko-Venäjällekin.

Kartta
Druzhba-öljyputkien karttaIlkka Kemppinen / Yle

Venäjän hallitus piti eilen ylimääräisen kokouksen ongelman takia. Kokouksessa todettiin, että ongelma on tekninen ja että se korjataan muutamassa päivässä.

Venäjän energiaministeriö oli ongelmaa kommentoidessaan epämääräinen. Ministeriön mukaan vika on paikallistettu Unetšan – Samaran väliselle putkiosuudelle. Kyseinen osuus merkitsee käytännössä koko putken mittaa Venäjän alueella, sillä Unetša sijaitsee Valko-Venäjän rajalla ja Samara Volgajoen rannalla yli tuhannen kilometrin päässä.

Energiaministeri Dmitri Kozakin mukaan öljyn pilaantumisesta vastuussa olevat henkilöt saavat rangaistuksen.

Venäjän öljyputkia hoitava Transneft-yhtiö sanoo tyhjentävänsä vääränlaisen öljyn putkesta. Toistaiseksi tilanne ei ole korjaantunut, kertoi Transneftin tiedottaja tänään perjantaina päivällä Bloomberg-talousuutistoimistolle (siirryt toiseen palveluun).

Uutistoimisto Reutersin mukaan Druzhba-putkeen liittyvän Baltian öljyputken kautta on huonolaatuista öljyä päätynyt ainakin viiteen tankkialukseen Laukaanjoensuun eli Ust-Lugan sataman kautta.

Neste seuraa öljyn laatua tarkasti

Suomalainen öljynjalostaja Neste kertoo, että sen jalostamoille on tullut kaksi laivalastillista venäläistä öljyä, joissa on ollut tavanomaista enemmän kloridia.

Haitta-ainetta ei kuitenkaan ole ollut niin paljon, että se haittaisi jalostamojen toimintaa, kertoo öljytuotteista vastaava liiketoimintajohtaja Matti Lehmus Ylen haastattelussa.

Lehmuksen mukaan kloridin määrä on mahtunut pitkäaikaiseen vaihteluväliin.

Nesteelle toimitettava öljy on pääosin peräisin Primorskin öljysatamasta, eikä sillä ole välttämättä yhteyttä varsinaiseen saastelähteeseen.

Neste ei ole saanut tietoa, mistä Venäjän öljyn kloridiongelma johtuu. Neste seuraa asiaa erittäin tiiviisti, koska raaka-aineen laatu on yhtiölle hyvin tärkeä asia, kertoo Matti Lehmus.

Korjattu 26.4. kello 19:49 orgaaninen kloori orgaaniseksi kloridiksi

Lähteet: Reuters, Tass

Lue seuraavaksi