Hyppää sisältöön

Akavan katsaus: Työttömyyden lasku on pysähtynyt äskettäin – 75 prosentin työllisyystavoitteesta voi tulla entistä vaikeampi saavutettava

Työttömyyden pitkä aleneminen näyttää kausivaihtelusta puhdistetussa trendissä pysähtyneen.

Kontiolahti varautuu lomauttamaan työntekijöitä muun muassa puhtauspalveluista. Kuvituskuva. Kuva: AOP

Työttömyysaste on kahden viime vuoden ajan laskenut Suomessa selkeästi. Parin viime kuukauden aikana kehitys on kuitenkin pysähtynyt. Työttömien määrä ei ole enää vähentynyt, vaan paikoin jopa kääntynyt lievään nousuun.

Tiedot käyvät ilmi Akava Worksin kokoamasta työttömyyskatsauksesta, jonka luvut perustuvat työ- ja elinkeinoministeriön tietoihin.

Katsauksen mukaan korkeakoulututkinnon suorittaneiden työttömien määrä on edelleen selvästi edellisvuotta alhaisemmalla tasolla. Kausi- ja satunnaisvaihtelusta puhdistettu trendi näyttää kuitenkin työttömyyden laskun pysähtyneen.

– Työttömyyden aleneminen on pysähtynyt korkeakoulutettujen ryhmässä ja näyttää pysähtyneen myös keskiasteen tutkinnon suorittaneilla, ihan viimeisen kahden kuukauden aikana, sanoo Akavan pääekonomisti Pasi Sorjonen.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Esimerkiksi Pirkanmaalla työttömien määrä on viime kuukausina lähtenyt nousuun pitkän laskun jälkeen.

Sorjonen korostaa, että työttömien määrä on toki paljon matalampi kuin vuosi sitten, mutta viime kuukausina määrä ei ole enää alentunut.

– Tämä käänne voi yllättää hallitusneuvottelijoita. 75 prosentin työllisyysasteeseen pitää ehdottomasti pyrkiä, mutta tavoitteen saavuttaminen näyttää nyt haasteellisemmalta kuin neljä kuukautta sitten. Tuolloin ei ollut vielä merkkejä, että työttömyys ei enää alenisi, Sorjonen toteaa.

Talouskasvun hidastumista jo ennakoitu

Suomen talouskasvun on viime kuukausina ennakoitu hidastuvan. Esimerkiksi Etla arvioi maaliskuussa, että kokonaistuotannon kasvu hidastuu tänä vuonna 1,4 prosenttiin.

Etla arvioi tuolloin, että työttömyysaste on tänä ja ensi vuonna 6,7 prosenttia. Työllisten määrä nousee 31 000:lla ja työllisyysaste nousee 72,6 prosenttiin.

Valtiovarainministeriö on sekin ennustanut kasvun hidastuvan. Ministeriön huhtikuisen ennusteen mukaan työllisyysaste nousisi 73,3 prosenttiin vuonna 2023.

Akavalla on luonnollisesti tarjota tulevalle hallitukselle evästystä siihen, kuinka viime vuosien hyvää työllisyyskehitystä voitaisiin pyrkiä jatkamaan.

– Yrityssektoria pitää vakuuttaa siitä, että täällä on hyvä toimia. Työnteon kannustimista pitää puhua muutenkin kuin juhlapuheissa, eli työn verotusta pitää keventää hitaasti mutta määrätietoisesti ja muuttaa painopistettä kulutuksen ja haittaverotuksen suuntaan, Sorjonen toteaa.

Muita toimenpiteitä Akavan työkalupakissa ovat nykyistä suuremmat panostukset osaamiseen ja koulutukseen sekä tutkimukseen ja tuotekehitykseen, joiden kautta korkeaa tuottavuutta saavutetaan.

Sorjonen katsoo, että tulevan parin vuoden kuluttua hallituksen olisi hyvä pysähtyä katsomaan, onko työllisyyden parantamiseksi tehty oikeita asioita ja onko edistytty suunnitellusti matkalla kohti 75 prosentin työllisyysastetta.

Lue myös

Talousnobelistiksikin veikattu MIT:n professori Daron Acemoglu: "Taloutta uhkaavat oikeistopopulismi, Kiina, Venäjä ja presidentti Trump"

Valtiovarainministeriö ennustaa hidasta kasvua: Lihavat vuodet taloudessa takana – Katso video

Analyysi: Työllisten määrä kasvaa Suomessa räjähdysmäisesti, mutta työttömyys vähenee hitaammin – Sipilän hallituksen “työllisyysihmettä” selittää tyypillinen talouden nousukauden ilmiö