Hyppää sisältöön

Kouluampumiset ovat hankala puheenaihe kouluissa: "Jos aiheesta puhuttaisiin koko ajan, se voisi olla ikävällä tavalla pinnalla"

Suomen kouluissa voi oppia turvallisin mielin, koska vaaratilanteisiin on varauduttu hyvin.

Turvajärjestelmät on mietitty koulukohtaisesti ja yksi niistä vastaava henkilö on koulussa sen rehtori. Kuva: Eveliina Matikainen / Yle

Suomen koulujen turvallisuudesta puhutaan vähän. Sitä pidetään useasti itsestäänselvyytenä ja oppilaat kokevat harvemmin olonsa turvattomaksi. Kouluilla on turvatoimia erilaisia kriisejä varten. Opettajat ovat tietoisia toimintatavoista uhkaavien tilanteiden varalta.

Kouluampumiset ja niihin suhtautuminen ovat edelleen vaikeita puheenaiheita kouluissa. Suomessa kouluampumisia on tapahtunut onneksi vain muutama, mutta aihe on silti herkkä.

Äänekosken Koulunmäen yhtenäiskoulua käyvä yhdeksäsluokkalainen Essi Koistinen on mukana tukioppilastoiminnassa ja puhuu nyt nuorten puolesta. Hän pitää kouluympäristöä perusturvallisena, eikä ole joutunut kokemaan uhkaavia tilanteita.

– Tällaiset aiheet jäävät useasti varjoon, sillä koulussamme ei ole koskaan tapahtunut näin ikäviä tilanteita, ja hyvä niin, Koistinen pohtii.

Koulunmäen yhtenäiskoulun yhdeksäsluokkalainen Essi Koistinen pitää kouluaan turvallisena. Kuva: Sini Salonen / Yle Uutisluokka

Koulun tukioppilastoiminnan tarkoituksena on kiusaamisen ehkäiseminen sekä kouluyhteisön vahvistaminen.

– Pyrimme saamaan kaikille hyvän sekä turvallisen tunteen tullessaan kouluun. Näin monet ikävät ajatukset ja tilanteet voidaan välttää, hän kertoo.

Koistinen on tyytyväinen tämän hetken turvatoimiin sekä niiden harjoitteluun.

– Harjoituksia on vähän, mutta uskon kuitenkin että ne riittävät todellisen tilanteen varalta. Toisaalta aihe voi olla hieman tabu, mutta jos aiheesta puhuttaisiin koko ajan, se voisi olla jopa ikävällä tavalla pinnalla ja saada kouluun huonomman tunnelman.

"Puhumattomuus voi olla myös tietynlaista suojelua"

Varsinkin kouluampuminen on aihe, joka voi saada ihmisille pelkotiloja aikaan.

Ihmisten reaktiot aiheeseen ovat vaihtelevia. Mielipiteet eroavat myös siitä, onko Suomessa otettu aihe tarpeeksi hyvin huomioon koulun turvallisuudessa. Ainoa riskitekijä kouluissa tämä ei ole, mutta yksi vaikeimmin ennaltaehkäistävä.

Laura Arve toimii äidinkielen opettajana Koulunmäen yhtenäiskoulun vuosiluokilla 7–9. Hän on myös toinen tukioppilastoiminnan ohjaaja.

– Mielestäni koululla on hyvä turvajärjestelmä. Siitä puhutaan myös opettajien kesken ja sitä pidetään tärkeänä, Arve miettii.

Tukioppilaat toimivat yhtenä ryhmänä kiusaamista sekä syrjimistä vastaan. Arveen mielestä vastuu pitää jakaa kuitenkin monelle eri taholle tasapuolisesti.

– Aiheesta puhumattomuus voi olla myös tietynlaista suojelua ja turhan paniikin estämistä. Aihe ei nouse useasti esille arjessa, mutta mielestäni koulujen turvallisuus on riittävä ja tarkkaan harkittu, Arve sanoo.

Turvallisuudesta pidetään huolta

Turvajärjestelmät on mietitty koulukohtaisesti ja yksi niistä vastaava henkilö on koulussa sen rehtori. Koulunmäen yhtenäiskoulussa roolissa on Mauri Kangaskesti.

Hän on koko koulun rehtori. Hän on tyytyväinen nykyisiin toimiin, mutta pitää myös riskinä eri asioita.

– Päärakennuksen ovet ovat koko ajan auki. Silloinhan tänne voi tulla periaatteessa kuka vaan lupaa kysymättä, mutta tämäkin on huomioitu niin, että luokkien ovet ovat lukossa tuntien aikana, Kangaskesti muistuttaa.

– Erilaisiin harjoituksiin voitaisiin lisätä todentuntuisuutta esimerkiksi yllätysharjoituksilla, mutta se voisi olla liian kova paikka joillekin, joten sellaisia ei olla vielä ainakaan otettu käyttöön, hän jatkaa.

Tämän hetken ohjeet ovat riittäneet toimivaan koulutyöhön sekä koulun turvallisuuden ylläpitämiseen. Suomen tilanne on laajasti katsottuna hyvä ja ihmiset ovat yleisesti tyytyväisiä tilanteeseen.

Riskit ovat kuitenkin olemassa. Niistä puhutaan normaaliin tapaan ja niitä yritetään ehkäistä parhaan mukaan.

Mahdollisuudet tapahtumiin ovat koulukohtaisia, mutta Suomen laki sekä koulujen henkilökunta pitävät huolen yleisestä turvallisuudesta.

Silja Polmio, Sini Salonen, Minna Pasanen, Otto-Ville Puisto, Sini Laitinen, Kimmo Jakonen, Juuso Sannikko, Äänekosken Koulunmäen yhtenäiskoulu.

Yle Uutisluokkaon mediakasvatushanke, jossa nuoret tekevät uutisia omista aiheistaan.