Seinäjoen keskustori palasi takaisin vanhalle paikalleen – pitkään kestänyt myllerrys koetteli yrittäjiä

Muutaman vuoden kestänyt rakennusurakka on loppusuoralla. Vaikka muutama kohta on vielä kesken, voidaan tori ottaa jo käyttöön.

Seinäjoki
Seinäjoen uuden keskustorin avajaisia juhlitaan lauantaina 27. huhtikuuta.
Pitkän rakennusajan jälkeen kiitosta tori saa muun muassa sijainnistaan. Visuaalinen ilme on kuitenkin aiheuttanut keskustelua.

Vielä kolme vuotta sitten keskellä Seinäjokea ammotti valtava monttu. Nyt uuden keskustorin rakennustyöt ovat loppusuoralla. Huomisia avajaisia valvoo uudelta paikaltaan myös Kauppaoppilaitokselta juuri siirretty Jussi-patsas. Uusi tori saa pääasiassa hyvää palautetta kaupunkilaisilta.

Jussi-patsasta sovitettiin uudelle paikalleen Seinäjoen keskustorilla perjantaina aamupäivästä. Betonivalu oli tarkoitus tehdä päivän aikana.
Jussi-patsasta sovitettiin uudelle paikalleen Seinäjoen keskustorilla perjantaina aamupäivästä. Betonivalu oli tarkoitus tehdä päivän aikana. Mirva Ekman / Yle

Ihan kaikkea ei ole kuitenkaan purematta nielty. Keskustelua on herättänyt esimerkiksi se, ettei myyntiteltoilla ja -vaunuilla ole yhtenäistä ilmettä. Sitä ei sopimuksissa haluttu vaatia, koska se olisi tarkoittanut myyjille investointeja.

Tulevien vuosien ratkaisut ovat kuitenkin vielä auki.

– Kaupungin ja yrittäjien kesken on puhuttu, että kaupunki investoisi nämä teltat ja vaunut. Sitten myyntipaikkahintoihin jyvitettäisiin myös näiden myyntivaunujen ja -telttojen vuokrat, kertoo kaupunkikeskustan kehittäjä Niina Koskipalo Into Seinäjoelta.

Paljon torilla on vielä myös tehtävää. Viheristutuksia laitetaan paikalleen lähiviikkoina ja paviljongin rakennustöiden toivotaan alkavan syksyllä. Tori on vaihtanut paikkaa Seinäjoella jo muutaman kerran, mutta torin pitäisi pysyä tässä nyt pitkään.

– Olemme pyrkineet tämän niin rakentamaan, että torikivillä voi ajaa vaikka panssarivaunulla. Eli on kestävyyttä. Toivottavasti ei puhuta nyt vain kymmenistä vaan sadoista vuosista, mitä tori voisi tässä olla, kertoo Seinäjoen kaupunkiympäristöjohtaja Juha Takamaa.

Taideteos Horsma on uusi kohtauspaikka Seinäjoella.
Seinäjoen keskustorin avajaisia vietetään lauantaina 27. huhtikuuta.Mirva Ekman / Yle

Yrittäjät tyytyväisiä

Moni toria lähellä oleva yritys on lopettanut toimintansa laajan remontin aikana. Aitiopaikalta myllerrystä seurannut Juurella-ravintolan yrittäjä Jani Unkeri on jaksanut uskoa tähän hetkeen, kun keskustan remontti valmistuu.

Viime vuosien aikana Juurella-ravintolan asiakkaiden on ollut vaikea löytää ravintolaan ja se on vaikuttanut myös yrityksen liikevaihtoon.

– Näin jälkikäteen on helppo sanoa, että kaksi kertaa olisin miettinyt jäädäänkö. Vahvalla uskolla tulevaan ja tähän hetkeen, kun tori on valmis, on jaksettu olla, Unkeri toteaa ja kiittää vakiasiakkaita, jotka ovat remontista huolimatta käyneet ravintolassa.

Seinäjoen kuuluisaan Vaasantaloon uuden Keskustorin laidalle on muuttanut myös uusia yrittäjiä. Optometristi Ulla Alatalo on hiljattain perustanut optikkoalan liikkeen. Hän päätti tuoda yrityksensä Seinäjoelle ja mahdollisimman lähelle toria.

Taideteos Horsma Seinäjoen keskustorilla.
Taideteos Horsma Seinäjoen keskustorilla.Mirva Ekman / Yle

– Pidemmän aikaa katselin, koska pieniä liiketiloja on vähän. Tämän tilan kanssa satuin hyvään rakoon, ja kun kävin, ihastuin välittömästi.

Alatalo avasi Opti-Design -liikkeensä kolme viikkoa sitten samaan aikaan, kun keskustan rakentamisen ja myllertämisen jätelavoja kuskattiin alueelta pois ja katuja avattiin liikenteelle.

– Olen saanut vain nauttia uudesta. Olen kyllä seurannut mitä kaikkea on tapahtunut, viivästyksiä ja ongelmat tämän Vaasantalon kanssa, mutta nyt näyttää kaikki tosi hyvältä.