Posti haluaa valtion tukevan sanomalehtien jakelua – Kainuu on yksi ongelma-alueista

Kainuussa kaivataan tukea sanomalehtijakelun turvaamiseksi.

Lyhyet
Postinjakaja ja postilaatikko.
Kainuussa postin jakamista vaikeuttavat pitkät välimatkat ja asukkaiden vähyys. Yle

Posti ehdottaa, että valtio tukisi paperisten sanomalehtien jakelua maaseudulla. Postin toimitusjohtaja Heikki Malinen esittää Maaseudun Tulevaisuus -lehden haastattelussa, että tuki koskisi alueita, joilla ei ole kaupallista sanomalehtien varhaisjakelua.

Malisen mukaan tuen tarve olisi kymmeniä miljoonia euroja vuodessa. Malisen mukaan tukea tarvitaan, koska maksullisen kirjepostin määrä vähenee merkittävästi.

Kainuussa sanomalehtijakelua hoitaa Postin lisäksi myös SLP Jakelu, joka sai postitoimiluvan maaliskuussa 2016. SLP Jakelu jakaa kaikkien Kainuun kuntien alueilla myös osoitteellisia aikakauslehtiä ja kirjeitä. Asiakkaina SLP:llä on Kainuussa yli 34 000 kainuulaista taloutta.

SLP:n toimitusjohtajan Tenna Talvi-Pietarilan mukaan Kainuu on yksi alueista, joissa jakelun pysyvyyteen ja toimivuuteen tulee kiinnittää huomiota.

– Kainuu on ehdottomasti yksi niistä alueista, johon tukimuotoja tulisi ohjata, sillä täällä on pitkät välimatkat ja vähän asukkaita.

Talvi-Pietarilan mukaan on erittäin tärkeää, että jakelujärjestelmää kehitettäisiin siten, että kaikilla ihmisillä, asuinpaikasta riippumatta, säilyisi tasa-arvoinen mahdollisuus tiedonsaantiin sanomalehtien muodossa.

– Jakelulle on ehdottomasti tehtävä jotakin. Ensin olisi hyvä, että reitit kilpailutettaisiin ja reitillä olisi vain yksi jakeluyhtiö. Sitten voidaan katsoa tukia, jotka oikeasti hyödyttäisivät sanomalehtiä eikä jakeluyhtiöitä, Talvi-Pietarila sanoo.

Myös Malisen mukaan järkevintä olisi, että jakelusta järjestettäisiin kilpailutus eri jakelijoiden kesken.

Postin mukaan Norjassa ja Belgiassa lehdet saavat jakelutukea ja Ruotsissa sekä Tanskassa posti saa valtiolta pääomatukea.