"Vaikka aika muuttuu, niin arvot ovat siellä pohjalla" – Työväen Urheiluliitto täyttää 100 vuotta

TUL juhlii tänä vuonna sataa toimintavuottaan. Vaasan Työväenmuseolla on esillä laaja näyttely paikallisten seurojen ja urheiluliiton historiasta.

urheilu- ja liikuntaseurat
Piirijuhla Pietarsaaressa 1938
Piirijuhla Pietarsaaressa 1938

– Pikku-Anneli!, hihkaisee urheiluseura Vaasan Tovereiden nuorisovalmentaja Anneli Lehto.

Hän löytää itsensä 90-luvun alun ryhmäkuvasta, jossa mitä ilmeisimmin ollaan yleisurheilukentän laidalla harjoitusten välillä. Vaasan Toverit on kuulunut Lehdon elämään pikkutytöstä lähtien.

– Olin muistaakseni 7-8-vuotias kun aloitin yleisurheilun ja jo sitä aiemmin olen kulkenut isän kanssa lentopallokentillä. Isä valmensi ja pelasi itsekin, muistelee Lehto.

Anneli Lehto
Vasemmistoliiton vaasalaisvaltuutettu Anneli Lehto valmentaa vapaa-ajallaan Vaasan Tovereiden nuoria. Merja Siirilä / Yle

Myöhemmin oma urheilu-ura jäi, mutta toiminta seurassa on jatkunut jo parinkymmenen vuoden ajan ohjaajana ja valmentajana.

– Kahdesta viiteen kertaan viikossa olen kentällä tai hallilla, hymyilee Lehto.

Vireitä seuroja

Vaasan Toverit on yksi Työväen Urheiluliiton jäsenseuroista. Pohjanmaan piirissä niitä on nelisenkymmentä. Osassa ei enää ole toimintaa, mutta osa taas on hyvinkin aktiivisia.

Seurat ovat niin sanottuja yleisseuroja eli lajeja on useita. Esimerkiksi Tovereissa lajeina on yleisurheilu, paini ja retkeily. Jäseniä on kolmisensataa.

Vaasan Työväenmuseon näyttelyssä on esillä valokuvia, viirejä, peliasuja ja muutakin rekvisiittaa monista pohjalaisista työväen seuroista. Varsinkin valokuvia on valtava määrä.

Niitä on muun muassa Kokkolan Jymystä, jonka TUL:n Pohjanmaan piirin toiminnanjohtaja Jarkko Tenkula nostaa tämän hetken seuroista aktiviisimmaksi.

– Siellä on muun muassa voimistelua, kuntonyrkkeilyä ja voimailua, listaa Tenkula.

Jarkko Tenkula
TUL:n Pohjanmaan piirin toiminnanjohtaja Jarkko Tenkula on Seinäjoen Sisun miehiä.Merja Siirilä / Yle

Erityisen iloinen Tenkula on siitä, että hiljaiseloa eläneistä seuroista aina silloin tällöin joku lähtee uudestaan toimimaan. Näin on käynyt Ähtärissä.

– Ähtärin Valpas nukkui muutaman vuoden ruususen unta, mutta sitten muutama aktiivinen henkilö lähti herättelemään seuran toimintaa. Nyt jäseniä on jo yli 200 ja se on Ähtärin kokoisessa kaupungissa iso määrä. Lajeina on salibandyä, pyöräilyä, lentopallovirityksiä ja retkeilyä, innostuu Tenkula.

Aate ja arvot

TUL:n jäsenseurat pohjaavat vahvasti työväen aatteeseen. Se on nykypäivänä edelleen merkittävä asia. Tenkula sanoo, että historia määrittää toimintaa, mutta katse on eteenpäin.

– Historia on se, mikä määrittää meidän toiminnan kivijalkaa, mutta jokainen sukupolvi määrittää itse arvot. Toimitaan niiden mukaan pohjaa unohtamatta, sanoo Tenkula.

Näyttelytila
Vaasan Työväenmuseolla esille pääsevät paikalliset urheiluseurat.Merja Siirilä / Yle

Nuoria yleisurheilulupauksia valmentava Lehto sanoo, että aate on jäänyt ehkä taka-alalle, mutta arvot ovat samat kuin aikoinaan.

– Nuorempi polvi ei välttämättä tiedä, mitä eroa eri seuroilla aikaisemmin on ollut. Nyt ajatellaan, että seura kuin seura ja mietitään enemmänkin sitä, mitä harrastus maksaa ja minkälaiset ovat harjoitusmäärät.

Onnistumisia ja välillä ei niin onnistumisia, mutta paljon hyviä ystäviä ja yhdessä tekemisen fiilistä

Anneli Lehto, nuorisovalmentaja

Lehto kokee saaneensa seuratoiminnasta paljon.

– Onnistumisia ja välillä ei niin onnistumisia, mutta paljon hyviä ystäviä ja yhdessä tekemisen fiilistä.

Tenkula on samaa mieltä.

– Tässä kohtaa nostaisin esiin yhteisöllisyyden. Meille monelle tämä on ollut perhe ja vaikka aika muuttuu ja seuratoiminta muuttuu, niin nämä arvot ovat siellä pohjalla ja ihminen voi tehdä valintoja niiden perusteella, miettii Tenkula.

Jarkko Tenkula ja Anneli Lehto tutustuvat Palosaaren työväenmuseon näyttelyyn.
Merja Siirilä / Yle

Lehto ja Tenkula haluavat, että kaikilla on yhtälaiset mahdollisuudet harrastaa liikuntaa.

– Kynnys osallistumiselle halutaan pitää matalalla.

TUL:n 100-vuotisjuhlanäyttely on avoinna Vaasan Työväenmuseolla 15.5. saakka.