Analyysi: Huhtasaaresta ensimmäinen satakuntalainen europarlamentaarikko?

Toukokuun lopussa pidettävissä eurovaaleissa on ehdolla kuusi satakuntalaista. Heistä selvästi suurin suosikki läpimenijäksi on perussuomalaisten varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari, arvioi toimittaja Antti Laakso.

eurovaalit
Eduskuntavaalit 2019. Perussuomalaisten vaalivalvojaiset. Laura Huhtasaari.
Laura Huhtasaari (ps.) perussuomalaisten vaalivalvojaisissa huhtikuun 2019 eduskuntavaaleissa.Tuomo Björksten

Satakunnasta Brysselin-koneeseen yrittävät toukokuun eurovaaleissa perussuomalaisten Laura Huhtasaari, kokoomuksen Mikael Ropo, kristillisdemokraattien Simo Korpela, sinisten Ari Jalonen ja peräti kaksi kommunistia, Ilpo Kyllönen ja Jiri Mäntysalo.

Yksikään satakuntalainen ei ole koskaan päässyt europarlamenttiin, mutta toukokuussa historia ei todennäköisesti toista itseään. Perussuomalaisten Huhtasaari saattaa kisata jopa koko Suomen ääniharavan tittelistä, ja paikka hänen inhoamansa EU:n ytimessä muiden oikeistopopulistipuolueiden rintamassa on aivan ulottuvilla.

Kansanedustaja, perussuomalaisten varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari Porin kaupunginvaltuuston kokouksessa 12.11.2018, oikealla valtuutettu Petri Huru (ps.), vasemmalla takana Ismo Läntinen (ps.), takana keskellä Anssi Salmi (ps.).
Petri Huru istuu Laura Huhtasaaren oikealla puolella.Antti Laakso / Yle

Jää nähtäväksi, vaikuttaako Huhtasaaren kannatukseen yhtään se, että hän ei tuonut EU-toiveitaan esille eduskuntavaalikamppailun aikana. Eniten Huhtasaaren puolesta taitaa jännittää hänen varakansanedustajansa Petri Huru, jolle on aukeamassa väylä eduskuntaan Huhtasaaren tilalle.

Satakunnassa mahalaskun eduskuntavaaleissa tehneen kokoomuksen Mikael Ropolle vaalit ovat paikka nostaa profiilia tulevia eduskuntavaaleja varten. Jos Ropo kerää edes kohtuullisen äänimäärän, hänen asemansa porilaisporvarien joukossa nousee kohisten.

Vaalimainos auton kyljessä, kokoomuksen Mikael Ropo Satakunnan vaalipiiristä mainostaa Audinsa kyljessä.
Mikael Ropo (kok.) mainosti Audinsa kyljessä vuoden 2015 eduskuntavaaleissa.Antti Laakso / Yle

Perussuomalaisista sinisten kautta kokoomuksen listalle ja takaisin sinisiin siirtyneen Ari Jalosen mahdollisuudet ovat eurovaaleissakin olemattomat. Eduskuntavaaleissa hän menetti yli 5 000 ääntä vuodesta 2015 ja sai vain 614 ääntä (siirryt toiseen palveluun).

Ari Jalonen
Ari Jalosen (sin.) tähti on ollut laskussa viime vuosina.Mari Kahila / Yle

Simo Korpela puolestaan kerää kristillisdemokraattien uskollisena soturina ääniä Sari Essayahin läpimenon takaamiseksi. Kommunistien ehdokkaat ovat mukana lähinnä aatteen vuoksi.

Kiinnostavaa on nähdä, miten demarien, keskustan, vasemmistoliiton ja vihreiden kannattajien äänet jakautuvat Satakunnassa, kun puolueilla ei ole maakunnassa ehdokkaita. Eurovaaleissa koko maa on yhtä vaalipiiriä, joten äänensä voi antaa kenelle tahansa suomalaiselle ehdokkaalle.

Satakunta oli eduskuntavaaleissa jälleen Suomen sosiaalidemokraattisin maakunta, joten demariehdokkailla on syytä kiertää maakunnassa. Ainakin Eero Heinäluoma voi odottaa saavansa ison äänisaaliin.

Elinkeinoelämän keskusliiton viestintäjohtaja Jouni Kemppainen
Jouni Kemppainen (sit. kesk.) on kotoisin Huittisista.Antti Pylväs / Yle

Keskustassa ainakin Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittaja, sitoutumattomana ehdokkaaksi lähtenyt Jouni Kemppainen odottaa saavansa Satakunnasta hyvän äänisaaliin. Laura Huhtasaaren päävastustajakseen ilmoittava Kemppainen on kotoisin Huittisista.

Kaikesta huolimatta on iso riski, että äänestysprosentti vaaleissa jää taas matalaksi. Tästä voi olla hyötyä erityisesti kokoomukselle ja Satakunnassa pikkupuolueen asemassa oleville vihreille, joiden kannattajakunta on kansainvälisesti suuntautunutta ja koulutettua ja käy ääniuurnilla muita todennäköisemmin.

Aiheesta voi keskustella 26.4. klo 22 saakka.