Iisalmen koivukuja täyttyy jälleen taiteesta – mukana värikkäistä lehmistään tunnettu Miina Äkkijyrkkä

Iisalmen Pohjolankadulla avautuu kesäkuun lopussa taidenäyttely, jonka teokset kuvastavat taiteilijan suhdetta omaan sisäiseen luontoonsa.

Iisalmi
Lähikuva autonosista tehdystä veistoksesta.
IIsalmen kesän taidenäyttelyyn osallistuva Miina Äkkijyrkkä on tunnettu värikkäistä lehmäveistoksista, jotka on toteutettu hitsaamalla vanhoista autojen osista.Jarkko Heikkinen / Yle

Veistotaide valtaa jälleen tänä kesänä Iisalmen keskustan koivukujan. Iisalmen Pohjolankadulla avautuu kesäkuun lopussa taidenäyttely, jonka teemana on laulava luontoni. Sen teokset kuvastavat taiteilijan suhdetta omaan sisäiseen luontoon, luovuuden alkulähteeseen.

Mukaan on kutsuttu yhdeksän taiteilijaa, Miina Äkkijyrkkä, Pauno Pohjolainen, Kerttu Horila, Radoslaw Gryta, Tapani Kokko, Essi Korva, William Dennisuk, Matti Kalkamo ja Taru Mäntynen.

– Kutsuin mukaan niitä kuvanveistäjiä, joiden työskentelyä olen vuosien mittaan arvostanut. Kaikki ovat vahvoja persoonallisia taiteilijoita, joilla voimakas suhde luontoon ja oman ilmaisun eläimelliseen alkuvoimaan, sanoo näyttelyn kuraattorina toimiva taiteilijaprofessori Kaarina Kaikkonen tiedotteessa.

Näyttelyn avajaisia vietetään 27. kesäkuuta. Näyttely on avoinna 28. kesäkuuta–31. heinäkuuta. Näyttelylle tullaan avaamaan nettisivut osoitteessa www.iisalmi.fi/koivukujabiennaali (siirryt toiseen palveluun), joille lisätään materiaalia ja kuvia taiteilijoista ja teoksista.

Näyttelyn järjestää Iisalmen kaupunki. Kirjasto- ja kulttuuripalvelupäällikkö Sanna Marin iloitsee siitä, että Iisalmen koivukujalle saatiin jälleen korkeatasoinen taidenäyttely.

– Toiveissamme on, että näyttely vakiintuisi kahden vuoden välein järjestettäväksi biennaaliksi, Marin kertoo.

Yleisö voi tuoda oman osansa näyttelyyn jakamalla kuvia ja kommentteja somessa hastagilla #iisalmikoivukujabiennaali. Näyttelyn viimeisenä päivänä koivukujalla esitetään kuvataiteilija Tapani Kokon ja hänen vaimonsa Virpi Kannon performanssiesitys Taidevankkuri Linnuntie.

Ensimmäisen kerran Iisalmen koivukujalla järjestettiin taidenäyttely vuonna 2017.