Toimittajan ampuminen sai Irlannin ja Britannian johdon suostumaan samaan pöytään – tavoitteena saada Belfastin aluehallinto taas käyntiin

Alueparlamentti on ollut kiinni tammikuusta 2017 kiistojen vuoksi.

Pohjois-Irlanti
Toimittaja Lyra McKee haudattiin Belfastissa keskiviikkona. Hänen kumppaninsa oli pyytänyt hautajaisvieraita pukeutumaan Harry Potter -teemaan, koska McKee piti Harry Potterista. Kuvassa Rohkelikkojen huivi ja McKeen hautajaisohjelma.
Toimittaja Lyra McKee haudattiin Belfastissa keskiviikkona. Hänen kumppaninsa oli pyytänyt hautajaisvieraita pukeutumaan Harry Potter -teemaan, koska McKee piti Harry Potterista. Tällä hautajaisvieraalla oli Rohkelikkojen huivi.Brian Lawless / EPA

Britannian ja Irlannin hallitukset ovat päättäneet käydä neuvottelupöytään. Tavoitteena on avata jälleen Pohjois-Irlannin alueparlamentti. Sen toiminta laitettiin jäihin tammikuussa 2017.

Keskeyttämistä edelsi epäonnistunutta energiaohjelmaa koskeva skandaali ja riita nationalistisen, katolisen Sinn Féin -puolueen ja protestanttisen, brittimielisen DUP-puolueen välillä.

Yritykset sovun löytämiseen eivät ole aiemmin tuottaneet tulosta.

Alueparlamentti ja itsehallinto ovat olennainen osa Pohjois-Irlannin vuoden 1998 rauhansopimusta. Ideana on, että paikallishallinnossa valtaa tasataan katolilaisten ja protestanttisen osapuolten kesken. Jos yhteistyö ei suju, vastuu siirtyy Lontooseen.

Neuvottelujen jatkamiseen innoitti 29-vuotiaan toimittajan kuolema viime viikolla. Lyra McKee ammuttiin kuoliaaksi tasavaltalaisten mellakoissa Derryksi ja Londonderryksi kutsutussa kaupungissa. Tasavaltalaisryhmä Uusi IRA on ottanut vastuun ampumisesta.

McKee haudattiin keskiviikkona Belfastissa. Hautajaisiin osallistuivat muun muassa Britannian pääministeri Theresa May ja Irlannin pääministeri Leo Varadkar.

Irlannin saarella on pelätty väkivallan leimahtamista muun muassa Britannian EU-eron vuoksi. Brexit toisi EU:n ulkorajan keskelle herkkää Irlannin saarta, ja kysymys rajavalvonnan järjestämisestä on yksi suurimpia Britannian EU-eroa koskevia kiistakysymyksiä.

Lue lisää:

Toimittajalta: Uudelleen leimahtanut väkivalta Pohjois-Irlannissa oli odotettavissa

Lähteet: Reuters, AP