1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

HRW: Hirmumyrskyn ruhjomassa Mosambikissa on kiristetty seksiä vastineeksi ruoka-avusta

YK tutkii väitteet. Epäillyt ovat paikallisia.

Ulkomaat
Aseistettu mies valvoi apupakettien jakoa Sofalassa maaliskuun 23. päivä, Idai-hirmumyrskyn jälkeen.
Aseistettu mies valvoi apupakettien jakoa Sofalassa maaliskuun 23. päivä, Idai-hirmumyrskyn jälkeen.Tiango Petinga / EPA

Seksiä minulle, ruoka-apua sinulle. Kutakuinkin näin väitetään tapahtuneen Mosambikissa hirmumyrsky Idain jälkimainingeissa.

Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watchin mukaan (siirryt toiseen palveluun) paikallisjohtajat ovat vaatineet apua tarvitsevilta rahaa vastineeksi siitä, että he saavat nimensä ruoka-apuun oikeutettujen listalle.

Rahattomilta naisilta on HRW:n mukaan vaadittu seksiä vastineeksi ruuasta. Osan johtajista uskotaan olevan yhteydessä Mosambikin valtapuolue Frelimoon.

HRW:n mukaan paikalliset kertovat, että ruoka-avun jakamista on paikoin jätetty paikallisjohtajien vastuulle huonojen kulkuyhteyksien vuoksi. Tämä avaa tilaisuuden hyväksikäyttöön.

Joillain alueilla ruoka-avun saajiksi on listattu vain perheen mies, mikä on aiheuttanut hankaluuksia naisten luotsaamille perheille.

– Joissain kylissä naiset ja lapset eivät ole saaneet ruokaa viikkoihin, avustustyöntekijä kertoi HRW:lle.

– He tekevät mitä tahansa saadakseen ruokaa, vaikka harrastavat seksiä ruuan jakamisesta vastaavien miesten kanssa.

YK sanoi perjantaina tutkivansa syytökset.

Idai iski Mosambikiin maaliskuun puolivälissä ja tuhosi pahoin esimerkiksi Beiran rannikkokaupunkia.

Myöhään torstaina vasta toipuvaan maahan iski uusi hirmumyrsky. Kenneth-myrskyn tuhot alkavat vasta paljastua. Tuhoja saattaa hillitä se, että myrskyn keskuksessa olleet Mosambikin koillisosat ovat harvempaan asuttuja kuin rannikko.

Hädänalaisten hyväksikäyttäminen ei ole mitenkään tuntematon ilmiö, ja siihen ovat syyllistyneet myös avustusjärjestöjen työntekijät. Esimerkiksi viime vuonna syntyi skandaali, kun paljastui, että brittijärjestö Oxfamin työntekijät olivat ostaneet seksiä Haitissa.

Lue myös:

Amina oli päiviä veden saartamana Mosambikissa, kunnes kalastaja vei perheen turvaan – Pelastaja: “Emme ole vieläkään tajunneet katastrofin laajuutta”

Toimittajalta: Mosambikin katastrofi synnytti jälleen kilpailun siitä, kuka kertoo dramaattisimpia tuholukuja

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi