Herätys: Keskusta ruotii vaalihäviötään, asumiskulut nousussa, yli miljoonan matkustajan arki meni uusiksi, lämmin sää jatkuu etelässä

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
 Juha Sipilä vaalivalvojaisissa Helsingissä.
Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä vaalivalvojaisissa Helsingissä sunnuntaina 14. huhtikuuta.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Keskusta pui vaalitappiotaan Riihimäellä

Rökäletappion eduskuntavaaleissa kärsineen keskustan puoluevaltuusto kokoontuu viikonloppuna Riihimäellä. Miten väistyvä puheenjohtaja Juha Sipilä näkee puolueen tulevaisuuden? Sipilä pitää puoluevaltuustolle puheen, joka on katsottavissa suorana Yle Areenassa. Lähetys alkaa kello 10.

ilmakuva töölöstä
Esko Jämsä / AOP

Lämpiääkö asuntosi kivihiilellä, maakaasulla tai sähköllä? Asumiskulusi nousevat

Monen taloyhtiön kokouslistalla on tänä keväänä hoitovastikkeen korottaminen. Kiinteistöliitto arvioi, että taloyhtiöiden hoitokulut nousevat suurissa kaupungeissa tänä vuonna keskimäärin 2–3 prosenttia. Hoitokulujen kasvu johtuu erityisesti lämmityksen kallistumisesta. Kaupunkikohtaiset erot ovat kuitenkin suuria.

Bratislavan keskusta.
Bratislavan keskusta.Antti Haanpää / Yle

Slovakian Bratislava kirii kiinni naapurikaupunki Wienin etumatkaa

Slovakian pääkaupungin Bratislavan ja Itävallan pääkaupungin Wienin välinen elintasoero on vuosi vuodelta kaventunut, kirjoittaa kaupungeissa vieraillut ulkomaantoimittaja Jani Parkkari. Joidenkin talousmittareiden mukaan Bratislavan alue on jo nyt ohittanut Wienin. Kaksoiskaupunkien välille rakennetaan raideyhteyttä, mutta poliittista tahtoa yhteisten työmarkkinoiden luomiseksi puuttuu.

HSL:n vyöhykeuudistus myllää pääkaupungin joukkoliikenteen lauantaista alkaen.
HSL:n vyöhykeuudistus myllää pääkaupungin joukkoliikenteen lauantaista alkaen. Markku Ulander / Lehtikuva

Pääkaupunkiseudun vyöhykeuudistus astui voimaan

Yli miljoonan joukkoliikennematkustajan arki meni uusiksi viime yönä, kun HSL:n vyöhykeuudistus astui voimaan. Uudistuksen myötä kuntien sisäiset liput ja seutuliput jäävät historiaan. Tästä eteenpäin HSL-alueella matkataan A,B,C- ja D-vyöhykkeillä. Uudistuksen takia HSL:n taustajärjestelmiin tehdään tänään mittavia muutoksia, jonka vuoksi HSL-kortille ei voi ladata kautta eikä arvoa. Vyöhykeuudistuksen myötä myös lippujen hinnoittelu muuttuu.

Lauantain sääennuste.
Yle Sää

Lämpöä ja aurinkoa etelään

Lämmin ja melko aurinkoinen sää jatkuu maan etelä- ja länsiosassa, kertoo Ylen meteorologi Toni Hellinen. Pohjoisessa pilvistyy paikoin ja on viileämpää. Etelässä päivälämpötila on 17–22 astetta, pohjoisessa 2–10 astetta. Merellä tuuli voi olla kovaa. Eteläisessä ja läntisessä Suomessa varoitetaan laajalti metsä- ja ruohikkopalovaarasta. Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.