Kim Jong-un ajelee panssaroidulla limusiini-Mersulla, vaikka ei pitäisi – Autonvalmistajalla "ei ole mitään tietoa", miten Kim sai autonsa

YK:n talouspakotteet kieltävät muun muassa luksustuotteiden, kuten limusiinien myynnin Pohjois-Koreaan.

Kim Jong-unin limusiini Vladivostokissa 25. huhtikuuta. Kuva: EPA

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un ajelee huipputason tapaamisissaan luksusluokan panssaroidulla Mercedeksellä, vaikka hänellä ei YK:n pakotteiden puitteissa sellaista pitäisi olla.

Mercedes Maybach S600 Pullman Guard- ja Mercedes Maybach S62 -malliset panssaroidut limusiinit odottelivat Kimiä ja hänen delegaatiotaan Vladivostokin juna-asemalla ennen tapaamistaan Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa.

Limusiinien uskotaan tuodun paikalle Air Koryon lentorahtina.

Venäjän ja Pohjois-Korean johtajat tapasivat varhain torstaiaamuna Suomen aikaa Vladivostokissa. Kim ja Putin keskustelivat kolmen ja puolen tunnin ajan maiden välisistä suhteista sekä Pohjois-Korean ydinohjelmasta. Huippukokous oli Putinin ja Kimin ensimmäinen.

Kimin kerrotaan käyttäneen S600-mallin limusiiniaan myös tapaamisissaan Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin kanssa sekä Singaporessa että Hanoissa.

Autovalmistaja Daimler ei tiedä, kuinka autot ovat Kimin käyttöön päätyneet.

– Meillä ei ole mitään tietoa, kuinka nuo ajoneuvot on toimitettu Pohjois-Koreaan. Daimlerille lainmukainen tuotteiden vienti on vastuullisen yrittäjyyden perusperiaate, sanoi Daimlerin edustaja Silke Mockert kirjallisessa vastauksessaan uutistoimisto AP:lle.

Mockert sanoo, että Daimler ei ole tehnyt kauppaa Pohjois-Korean kanssa yli 15 vuoteen.

– Estääksemme toimitukset Pohjois-Koreaan tai sen lähetystöihin ympäri maailmaa olemme toteuttaneet kokonaisvaltaisen vientikontrollijärjestelmän. Kolmansien osapuolien myynti – varsinkaan käytettyjen autojen kohdalla – ei ole meidän kontrollissamme eikä vastuullamme, Mockert sanoi.

Kim Jong-un ponnisti ulos limusiinistaan Vladivostokissa torstaina. Kuva: Yuri Kadobnov

YK:n talouspakotteet kieltävät muun muassa luksustuotteiden, kuten limusiinien myynnin Pohjois-Koreaan. Samoin esimerkiksi aseiden, kaksikäyttöteknologian, ajoneuvojen, teollisuuslaitteiden ja metallien kaupan.

1,4 miljoonan euron peruspaketti

Autonvalmistajan nettisivujen (siirryt toiseen palveluun) mukaan massiivinen limusiini on panssaroitu päältä, sivuilta ja pohjasta. Siinä on luodinkestävät renkaat ja autonsisäinen paloturvallisuusjärjestelmä.

Viihdykkeenä ovat esimerkiksi 19-tuumainen digi-tv-näyttö, kosketusnäyttö kaukosäätimenä kaikille herkuille sekä hierovat istuimet.

Koko komeutta vie eteenpäin yli 500 hevosvoiman V-12 moottori, jolla valmistajan mukaan pääsee pakoon tiukemmastakin tilanteesta.

Tekniikan maailma (siirryt toiseen palveluun) tutustui Kim Jong-unin käyttämään Mercedekseen joulukuussa 2017. Lehden mukaan auton hinta on perusvarusteilla ja ilman Suomen autoveroa 1,4 miljoonaa euroa.

Voit keskustella aiheesta klo 12 saakka.

Lue myös: