Yli 30 000 ihmistä evakuoitu hirmumyrskyn vuoksi Mosambikissa

Mosambik ei ole ehtinyt vielä toipua edes edellisestä, viime kuussa maahan iskeneestä Idai-myrskystä, kun uusi tuho iski.

Mosambik
Ihmiset tutkivat sykloni Kennethin tekemiä tuhoja Pohjois-Mosambikissa. Kansainvälisen Punaisen ristin ottama kuva.
Ihmiset tutkivat sykloni Kennethin tekemiä tuhoja Pohjois-Mosambikissa. Kansainvälisen Punaisen ristin ottama kuva.EPA

Mosambikissa yli 30 000 ihmistä on evakuoitu hirmumyrskyn tieltä ja 70 000 ihmistä on yhä vaarassa, kertoi YK:n humanitaarisen avun yksikkö OCHA perjantaina. Asiasta uutisoi CNN (siirryt toiseen palveluun).

BBC (siirryt toiseen palveluun):n mukaan sykloni Kenneth iski Mosambikiin jopa 220 kilometrin tuntinopeutta, mikä tarkoittaa noin 61 metriä sekunnissa.

Sadoittain rakennuksia tuhoutui, liikenne ja viestintäyhteydet katkesivat ja ainakin kolmen ihmisen kerrotaan kuolleen Komorien saaristossa. Mosambik ei ole ehtinyt vielä toipua edes edellisestä, viime kuussa maahan iskeneestä Idai-myrskystä, kun uusi tuho iski.

Vaikka myrskytuulien nopeus laantui perjantain aikana, rankat sateet piiskasivat Mosambikia ja lähipäiviksi on luvassa lisää rankkasateita, mikä lisää maanvyöryjen ja tulvien vaaraa. Sateiden määrän pelätään olevan jopa kaksinkertainen verrattuna viime kuun Idai-myrskyn mukana tulleisiin sateisiin.

Viime kuussa Mosambikiin, Malawiin ja Zimbabween iskenyt Idai tappoi yli tuhat ihmistä ja aiheutti liki kahden miljardin euron vahingot.

Lue myös:

Ensimmäiset tiedot Mosambikin syklonista: taloja tuhoutunut, laivoja uponnut, moniin alueisiin ei ole saatu lainkaan yhteyttä

HRW: Hirmumyrskyn ruhjomassa Mosambikissa on kiristetty seksiä vastineeksi ruoka-avusta