Joe Biden keräsi 6,3 miljoonaa dollaria kampanjansa ensimmäisenä vuorokautena

Biden ohitti summallaan kilpailijansa Beto O'Rourken Texasista ja Vermontin senaattorin Bernie Sandersin.

Yhdysvaltojen politiikka
Joe Biden keräsi enemmän rahaa kuin kilpailijansa ensimmäisen vuorokauden aikana. Kuva marraskuulta.
Joe Biden keräsi enemmän rahaa kuin kilpailijansa ensimmäisen vuorokauden aikana. Kuva marraskuulta. Saul Loeb / AFP

Yhdysvaltain presidenttikisaan ilmoittautunut entinen varapresidentti Joe Biden ilmoittaa keränneensä rahaa 6,3 miljoonaa dollaria eli noin 5,6 miljoonaa euroa ensimmäisen vuorokauden aikana ehdokkaaksi lähtemisilmoituksensa jälkeen.

Summa on suurin, mitä demokraattiehdokkaiden joukossa on kerätty ensimmäisen vuorokauden aikana tulevia vaaleja varten.

Uutistoimisto AP siteeraa Bidenin lehdistötiedotetta, jonka mukaan lähes 97 000 yksittäistä ihmistä kaikista 50 osavaltiosta lahjoitti Bidenin kampanjaan. Näistä 65 000 ihmistä ei oltu lähestytty sähköpostitse.

Biden ohitti summallaan kilpailijansa edustaja Beto O'Rourken Texasista, joka keräsi ensimmäisenä päivänä 6,1 miljoonaa dollaria ja Vermontin senaattorin Bernie Sandersin, jonka kampanja rikastui ensimmäisenä päivänä hieman alle kuusi miljoonaa dollaria.

Biden osallistui itse keräystilaisuuteen torstaina Philadelphiassa, jossa tavoitteena oli kerätä puoli miljoonaa dollaria. Järjestäjien mukaan tämä summa ylittyi reippaasti.

Barack Obaman varapresidenttinä toiminut Biden ilmoittautui mukaan presidenttikisaan torstaina. Hän sanoi, että kansakunnan sielu on vaakalaudalla presidentti Trumpin aikakaudella.

Lähentelysyytökset varjostavat kampanjaa

Biden on joutunut viime aikoina suurennuslasin alle lähentelysyytösten takia. Maalis-huhtikuun vaihteessa kaikkiaan ainakin seitsemän eri naista on syyttänyt Bidenia epäasiallisesta käytöksestä (siirryt toiseen palveluun).

Esimerkiksi nevadalainen demokraattipoliitikko kertoi Bidenin koskettaneen häntä sopimattomasti kampanjatilaisuudessa vuonna 2014. Nevadalaispoliitikon mukaan Biden oli suudellut häntä takaraivoon.

Toisessa tapauksessa entinen poliittinen avustaja kertoi paikallislehdelle kokeneensa vastaavaa varainkeruutilaisuudessa vuonna 2009. Naisen mukaan Biden oli koskettanut häntä kasvoihin molemmilla käsillä ja hieronut nenäänsä naisen nenään. Biden oli tullut kiittämään avustajia heidän työstään.

Biden on kertonut "kätelleensä, halanneensa ja osoittaneensa kiintymystä" lukemattomia kertoja urallaan, muttei ole koskaan kokenut käyttäytyneensä sopimattomasti.

– Jos esitetään, että tein niin, kuuntelen kunnioittaen. Mutta se ei koskaan ollut tarkoitukseni, Biden sanoi sunnuntaina ensimmäisen syytöksen jälkeen julkaistussa lausunnossa.

Juttua on korjattu 27.4.2019 klo 11.15: Toisin kuin jutussa alunperin kirjoitettiin, ainakin seitsemän naista on syyttänyt Bidenia epäsopivasta käytöksestä. Jutussa luki ensin, että naisia olisi ollut kaksi.

Lue myös:

Entinen varapresidentti Joe Biden USA:n presidenttikisaan (25.4.)

Yhdysvaltain politiikan asiantuntija Ylelle: "Biden on demokraateista se, joka pystyy lyömään Trumpin" (25.4.)

Jo kaksi naista syyttää presidenttiehdokkuutta harkitsevaa Joe Bidenia sopimattomasta käytöksestä(2.4.)