Kenneth-hirmumyrsky huuhtoo Mosambikin pohjoisrannikkoa sateella – ainakin viisi kuollut

Vettä voi sataa jopa kaksinkertainen määrä Idai-hirmumyrskyyn verrattuna.

Mosambik
Kaatuneita puita.
Kenneth-myrskyn tuhoja Mosambikin Pembassa. Kuva on otettu perjantaina 26. huhtikuuta ennen pahimpia rankkasateita.Nour Hemici / AFP

Hirmymyrsky Kennethin aiheuttamat rankkasateet ovat jatkuneet Mosambikissa lauantaina.

Ainakin viisi ihmistä on tähän mennessä kuollut hirmumyrskyssä pohjoisessa Mosambikissa Cabo Delgadon maakunnassa. Yksi kuoli Pemban kaupungissa, yksi Macomian alueella ja kaksi Ibon saarella. Viidennen kuolinpaikasta ei toistaiseksi ole tietoa.

Kuolonuhrien lisäksi Kenneth-myrsky on tuhonnut kokonaan tai osittain lähes 3 500 kotia.

Lisäksi Komorien saarivaltiossa kuoli aiemmin ainakin kaksi ihmistä, kun myrsky kulki sen läpi.

Joidenkin sääennusteiden mukaan sadetta on lähipäivinä odotettavissa Mosambikissa jopa 25 senttimetriä. Vettä voi sataa YK:n ruokaohjelman arvion mukaan jopa kaksinkertaisesti aiempaan Idai-hirmumyrskyyn verrattuna.

Avustusjärjestöt eivät ole vielä päässeet kaikille myrskyn riepottelemille alueille auttamaan uhreja. Järjestöt varoittavat tulvista ja mutavyöryistä tulevina päivinä. Myös Idai-hirmumyrskyssä tulvat aiheuttivat suurimman osan kuolemista.

Uutistoimisto AP:n mukaan viranomaiset ovatkin kehottaneet monia ihmisiä hakeutumaan nyt korkeammille paikoille. Mahdolliset tulvat voivat uhata lähes 700 000 ihmistä.

– On huolestuttavaa, että rankkasade jatkuu yhä, sanoi Care-järjestön humanitääristen toimintojen johtaja Daw Mohammed uutistoimisto Reutersin mukaan.

Mosambikissa ei ole koskaan aiemmin riehunut kahta näin voimakasta hirmumyrskyä saman syklonikauden aikana. Tilanne on aiheuttanut huolta ilmastonmuutoksen vaikutuksista.

Lisää aiheesta:

Yli 30 000 ihmistä evakuoitu hirmumyrskyn vuoksi Mosambikissa

Ensimmäiset tiedot Mosambikin syklonista: taloja tuhoutunut, laivoja uponnut, moniin alueisiin ei ole saatu lainkaan yhteyttä

Päivitetty kello 18.50 uusilla tiedoilla uhriluvusta ja tuhoista.

Lähteet: AP, Reuters