Kiinan presidentti Xi kehui Silkkitie-kokouksen tuoneen 57 miljardin euron arvosta sopimuksia

Hän ei tarkentanut, mitä sopimukset koskivat tai ketkä niitä allekirjoittivat.

Ulkomaat
Italian pääministeri Giuseppe Conte ja Kiinan presidentti Xi Jinping kättelivät Pekingissä lauantaina. Italia on mukana Kiinan Yksi tie, Yksi vyöhyke -hankkeessa.
Italian pääministeri Giuseppe Conte ja Kiinan presidentti Xi Jinping kättelivät Pekingissä. Italia on mukana Kiinan Yksi tie, Yksi vyöhyke -hankkeessa.Parker Song / EPA

Kiinan presidentti Xi Jinping mainosti lauantaina Uusi silkkitie -kokouksen päätteeksi kymmenien miljardien eurojen sopimuksia ja kehotti uusia maita liittymään mukaan hankkeeseen.

Xin mukaan kaksipäiväisessä kokouksessa Pekingissä allekirjoitettiin 64 miljardin dollarin eli noin 57,3 miljardin euron arvosta uusia sopimuksia. Hän ei tarkentanut, mitä sopimukset koskivat tai ketkä niitä allekirjoittivat, uutistoimisto AP huomautti.

Xi pyrki myös vakuuttamaan kriitikoille, että projekti tuo kestävää kasvua kaikille osallistujille. Uutistoimisto Reutersin mukaan Xi sanoi yhteisprojektien toimivan markkinaperiaatteilla ja tuovan vihreää ja korkealaatuista kehitystä.

– Meidän täytyy rohkaista muita maita ja yrityksiä tulemaan täysillä mukaan, Xi sanoi uutistoimisto AP:n mukaan.

Jättimäinen projekti närästää Yhdysvaltoja

Xin Uudeksi silkkitieksi kutsutun hankkeen tarkoituksena on parantaa Kiinan meri- ja maareittejä Lähi-itään, Afrikkaan ja Eurooppaan.

Suunnitelman projektien kokonaisarvo on 3 670 miljardia dollaria eli noin 3 300 miljardia euroa. Kiinan mukaan 115 maata on allekirjoittanut hanketta tukevan sopimuksen.

Virallisemmin Silkkitie-hanke kulkee nimellä Yksi vyöhyke, yksi tie.

Grafiikka
Lähteet: Merics, The New York Times, LiikennevirastoMikko Airikka / Yle

Jotkut osallistujamaat ovat valittaneet projektien korkeista kustannuksista. Jotkut länsihallitukset taas pitävät projektia Kiinan keinona laajentaa vaikutusvaltaansa maailmalla. Pelkona on myös, että köyhille maille kasataan mittava velkataakka.

Valituksia on kuulunut siitäkin, että urakoita menee liikaa kiinalaisyrityksille.

Euroopassa Italia oli ensimmäinen G7-maa, joka on allekirjoittanut Kiinan kanssa aiesopimuksen Silkkitiehen liittyvistä projekteista. Nimet laitettiin paperiin maaliskuussa.

Italian innokkuus on saanut kylmää kyytiä muilta EU-mailta ja Yhdysvalloilta.

Kiinan kokoukseen osallistui esimerkiksi Venäjän presidentti Vladimir Putin, ja projekti keräsi kehuja osanottajilta. Tätä pidetään takaiskuna Yhdysvalloille, joka on yrittänyt hillitä muiden maiden haluja osallistua hankkeeseen, raportoi uutistoimisto AP.

Lue myös:

“Me olemme Pekingin silmissä pähkinän kokoisia” – Kiinan uusi silkkitie vie pian Italiaan, mutta millä hinnalla?

Lähteet: AP, Reuters