Hyppää sisältöön

Macronin lupaukset eivät hillinneet Ranskan keltaliivejä – yhteenottoja Strasbourgissa

Ranskan poliisi käytti kyynelkaasua mielensoittajia vastaan.

Pariisin keltaliiviprotestit sujuivat lauantaina varsin rauhallisesti. Kuva: Christophe Petit Tesson / EPA

Ranskan presidentin Emmanuel Macronin torstaiset lupaukset uudistuksista ja liki 5,6 miljardin euron veroleikkauksista eivät näytä tyynnyttäneen Ranskan keltaliiviprotesteja. –

Lauantaina keltaliivejä kokoontui jälleen Ranskan kaduille. Strasbourgissa poliisi käytti kyynelkaasua hillitäkseen kohti Euroopan parlamentin rakennusta marssineita joukkoja.

Keltaliiviprotestit saivat alkunsa marraskuussa polttoaineiden hinnankorotuksista. Protestit ovat sittemmin äityneet jopa väkivaltaisiksi tai tuhoisiksi mielenilmauksiksi poliitikkoja vastaan.

Hillitäkseen protesteja presidentti Macron lupasi aiemmin tänä vuonna laajan kansallisen keskustelun Ranskan asioista.

Näin tehtiin, ja torstaina Macron esitteli uudistuksiaan pitkässä tiedotustilaisuudessa. Siinä hän lupasi muun muassa lisää päätäntävaltaa alueille ja pienten eläkkeiden sitomista inflaatioon.

"Ei riitä, liian epämääräistä"

Kriittisten protestoijien mielestä Macronin ehdotukset eivät olleet riittäviä tai ne olivat liian epämääräisiä, vailla yksityiskohtia. Macron on saanut kritiikkiä myös haluttomuudestaan perua leikkauksia hyvätuloisten niin sanottuun solidaarisuusveroon.

Strasbourgin mielenosoituksessa arvioitiin olleen noin 2 000 ihmistä. Viranomaiset olivat estäneet pääsyn EU-rakennusten ympäristöön. Pelkona oli, että niille tehtäisiin tuhoa.

Yleensä Strasbourgin mielenosoitukset ovat olleet pääasiassa rauhallisia, mutta nyt uutistoimisto Reutersin silminnäkijä sanoi poliisin ampuneen useita kanistereita kyynelkaasua mielensoittajia vastaan. Ranskalaistelevisiossa näytettiin, kuinka jotkut huppuun päänsä peittäneet mielenosoittajat puolestaan heittivät poliiseja kivillä.

Uutta poliittista yhteistyötä

Ranskan pääkaupungissa Pariisissa yhdessä kovan linjan vasemmistolaisen ammattijärjestöjen liiton CGT:n kanssa järjestetty mielenosoitus oli pääosin rauhallinen.

Uutena käänteenä mukana oli myös vasemmistolainen poliitikko Jean-Luc Mélenchon, Macronin kovaääninen kriitikko.

Mielenosoituksia oli myös Lyonissa ja Bordeaux'ssa. Ranskan sisäministeriön mukaan päivän mielenosoituksiin eri puolilla Ranskaa oli alkuiltapäivään mennessä osallistunut noin 5 500 marssijaa. Viime viikolla marsseilla laskettiin 9 600 osallistujaa.

Marraskuussa mielenosoituksissa saattoi olla yli 300 000 ihmistä.

Vappuna odotettavissa on suurempia marsseja, kun ammattijärjestöjen on määrä järjestää yhteinen marssi.

.
.