Valtaosa briteistä on sitä mieltä, ettei brexit-kansanäänestystä olisi koskaan pitänyt järjestää

Myös enemmistö konservatiivipuolueen kannattajista olisi jättänyt kansanäänestyksen järjestämättä.

Brexit
Brexitin vastustaja kantaa EU-lippua kepin päässä. Lippu hipoo poliisien päätä joiden ohi lipun kantaja on juuri kävelemässä.
Brexitin vastustaja Englannin parlamenttitalon luona 23. huhtikuuta Lontoossa. Isabel Infantes / AFP

Yli puolet eli 55 prosenttia briteistä katsoo, ettei kansanäänestystä Britannian EU-erosta olisi koskaan pitänyt järjestää, käy ilmi Opinium/Observer -mielipidemittauksesta.

Yllättäen näin ajattelee jopa enemmistö (49 %) konservatiivipuolueen äänestäjistä. Heistä puolestaan 43 prosenttia on sitä mieltä, että kansanäänestyksen järjestäminen oli oikein, kertoo The Guardian (siirryt toiseen palveluun).

Työväenpuolueen kannattajista 72 prosenttia olisi jättänyt kansanäänestyksen järjestämättä, 18 prosenttia puolestaan kokee, että äänestys oli hyödyllinen.

Mielipidemittauksessa tiedusteltiin myös brittien ajatuksia toisen kansanäänestyksen järjestämisestä. Vastaajilta kysyttiin, äänestäisivätkö he tässä tapauksessa pääministeri Theresa May ajaman EU-erosopimuksen puolesta vai sen puolesta, että Britannia jää EU:hun. 46 prosenttia pysyisi EU:ssa, kun taas 34 äänestäisi eron puolesta.

Brexit-sekasotku johtuu paljolti siitä, että Britannian kansalta kysyttiin vain, erotaanko EU:sta, mutta eron käytännön toteutustavasta tai seurauksista oli vain hyvin hatara kuva. Epäselvä tilanne on johtanut siihen, ettei brittiparlamentti näytä pääsevän sopuun brexitin ehdoista.

Aiheesta lisää:

Public thinks EU referendum was bad idea, says poll (siirryt toiseen palveluun)

Skotlannin pääministeri haluaa uuden kansanäänestyksen itsenäistymisestä vuoteen 2021 mennessä