Yli 250 Indonesian vaalityöntekijää kuollut uupumukseen – 150 miljoonan ihmisen äänten laskenta on ollut monelle liian rankka urakka

Vaalikomission mukaan syynä ovat ylipitkät työpäivät, kun miljoonia ääniä on jouduttu laskemaan käsin.

Indonesia
Indonesian vaalien äänestyslaatikoita siirrettiin äänestyspaikoille haastavissa oloissa Etelä-Sulawesin maakunnassa 16. huhtikuuta.
Indonesian vaalien äänestyslaatikoita siirrettiin äänestyspaikoille haastavissa oloissa Etelä-Sulawesin maakunnassa 16. huhtikuuta.Daeng Mansur / AFP

Indonesian vaalikomissio kertoo, että yli 270 vaalityöntekijää on kuollut pääasiassa uupumukseen liittyvistä syistä.

Vaalit käytiin viime viikon keskiviikkona. Ne olivat maailman suurimmat yksipäiväiset vaalit, joissa äänioikeutettuja oli yli 190 miljoonaa ja äänestyspaikkoja yli 800 000.

Uurnilla kävi arviolta reilut 150 miljoonaa ihmistä. Jokainen täytti viisi äänestyslippua, kansallisten presidentin- ja parlamenttivaalien lisäksi paikallistason vaaleissa.

Vaalikomission mukaan monen uupumus johtuu ylipitkistä työpäivistä. Vaalityöntekijöiden on pitänyt laskea valtava määrä äänestyslippuja käsin.

Lauantai-iltaan mennessä lähes 1 900 vaalivirkailijaa oli sairastunut, kertoi vaalikomission tiedottaja Arief Priyo Susanto.

Aiheesta on uutisoinut myös talousuutissivusto Bloomberg (siirryt toiseen palveluun), jonka mukaan vaalivirkailijoita on yhteensä yli 7 miljoonaa.

Vaalikomissiota arvosteltu rajusti

Tiedottaja Susanton mukaan terveysministeriö on kehottanut sairaaloita hoitamaan sairastuneita vaalityöntekijöitä huolellisesti. Valtiovarainministeriö valmistelee korvauksia kuolleiden perheille.

Indonesian vaalikomissiota on arvosteltu rajusti kuolemien takia. Oppositioehdokas Prabowo Subianton edustaja sanoi, että komissio ei ole rajoittanut työntekijöiden työmäärää riittävästi.

Sekä Subianto että istuva presidentti Joko Widodo ovat julistautuneet presidentinvaalien voittajiksi. Alustavassa ääntenlaskentassa on todettu, että Widodo voitti vaalit 9–10 prosenttiyksiköllä.

Ääntenlaskenta jatkuu yhä. Lopulliset tulokset on määrä kertoa sekä presidentin- ja parlamenttivaalien voittajat julistaa 22. toukokuuta.

Lähteet: Reuters